Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tuinieren: een groene oase voor gezondheid en geluk

Gezond.be
8 min read

Tuinieren wordt steeds meer erkend als een waardevolle activiteit voor het verbeteren van zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Het gaat verder dan het kweken van planten; het is een vorm van actieve ontspanning die een scala aan gezondheidsvoordelen biedt.

Gezondheidsvoordelen van tuinieren

 1. Fysieke activiteit: Tuinieren is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging die kan helpen bij het beheersen van gewicht, het versterken van spieren en het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Het omvat diverse fysieke activiteiten zoals graven, planten, snoeien en oogsten, die allemaal bijdragen aan de fysieke fitheid.
 2. Stressreductie: Uit studies blijkt dat tijd doorbrengen in de natuur, inclusief tuinieren, stress en angst kan verminderen. Het werken in een tuin kan dienen als een meditatieve activiteit die helpt de geest te kalmeren en ontspanning te bevorderen.
 3. Verbeterde mentale gezondheid: Regelmatig tuinieren kan symptomen van depressie en angst verminderen. De bevrediging van het zien van de directe resultaten van je werk kan ook het zelfvertrouwen en de zelfwaardering verhogen.
 4. Cognitieve voordelen: Voor ouderen kan tuinieren helpen de cognitieve functie te behouden en het risico op dementie te verminderen. Het plannen en nemen van beslissingen die bij tuinieren komen kijken, zijn cognitief stimulerend.
 5. Voeding: Het kweken van je eigen groenten en fruit kan leiden tot een gezonder dieet, rijk aan verse, onbewerkte en voedzame producten. Het is ook een kosteneffectieve manier om de voedselinname te verbeteren.

De rol van serres in therapeutisch tuinieren

Serrefabrikant ACD uit Roeselare heeft de kracht van tuinieren en de connectie met de natuur omarmd. Zij inspireren niet alleen hun klanten om tot rust te komen en gezonde voeding te kweken in een hobbyserre thuis. Het bedrijf zet ook in op sociale projecten waarin serres dienen als een therapeutisch en educatief microklimaat voor jongeren met een beperking, ouderen of revaliderende patiënten. Deze serres bieden een gecontroleerde omgeving waarin planten het hele jaar door kunnen floreren, wat bijdraagt aan de toegankelijkheid en effectiviteit van tuintherapie.

Praktische tips voor tuinieren

 1. Begin klein: Start met een paar gemakkelijk te kweken planten of kruiden. Kruidentuinen kunnen zelfs op een vensterbank worden aangelegd als je weinig ruimte hebt.
 2. Gebruik verhoogde plantenbedden en containers: Deze zijn ideaal voor diegenen met beperkte mobiliteit of beperkte ruimte. Ze maken het gemakkelijker om de planten te verzorgen zonder diep te hoeven buigen of knielen.
 3. Composteer: Maak je eigen compost om je planten te voeden en keukenafval te verminderen. Composteren kan ook een leerrijk proces zijn dat inzicht geeft in de levenscyclus van plantenmaterialen.
 4. Waterwijsheid: Leer hoe je efficiënt water geeft, vooral als je in een drogere regio woont. Druppelirrigatie of het gebruik van een regenton kan helpen om water te besparen.
 5. Gebruik serres: Voor wie het hele jaar door wil tuinieren, bieden serres van bedrijven zoals ACD een perfecte oplossing. Ze beschermen je planten tegen strenge weersomstandigheden en plagen, waardoor je meer controle hebt over de teeltomstandigheden.
 6. Betrek de gemeenschap: Overweeg om deel te nemen aan of het opzetten van een gemeenschapstuin. Dit kan niet alleen helpen bij het verbreden van je tuinvaardigheden maar biedt ook de kans om sociale contacten te onderhouden.
 7. Blijf leren: Tuinieren is een proces van levenslang leren. Er zijn tal van bronnen beschikbaar, van boeken en blogs tot workshops en tuinclubs, die kunnen helpen je vaardigheden te verbeteren.

Tuinieren is een toegankelijke en plezierige manier om zowel de geest als het lichaam te verrijken. Het biedt een unieke combinatie van fysieke activiteit, contact met de natuur, en de voldoening van het zelf kweken van voedsel. Door tuinieren in ons dagelijks leven te integreren, kunnen we aanzienlijke voordelen voor onze gezondheid realiseren.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…