Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Voorgoed vaarwel tegen diëten? Vijf tips voor een leven in balans

Gezond.be
5 min read

Op maandag 6 mei staat de wereld stil bij de strijd tegen de dieetcultuur. Deze dag, bekend als de 'Internationale Anti-Dieet Dag', herinnert ons eraan dat het niet draait om calorieën tellen en afvallen, maar om het omarmen van een gezonde en evenwichtige levensstijl. In 1992 werd deze dag in het leven geroepen als reactie op het tragische verlies van een 15-jarig meisje, dat bezweek onder de druk om aan het ideaalbeeld te voldoen. Sindsdien roept de dag op tot zelfacceptatie, positiviteit en het loslaten van obsessies met gewicht en uiterlijk.
Wij geven alvast vijf tips mee om de Internationale Anti-Dieet Dag te vieren.

Omarm intuïtief eten

Laat deze dag een kans zijn om te genieten van voeding zonder schuldgevoelens. Luister naar je lichaam en eet wanneer je honger hebt, stop wanneer je verzadigd bent. Kies voor voedzame opties die je energie geven en je goed laten voelen. Vezelrijk voedsel is hierbij een uitstekende keuze, omdat vezels niet alleen de spijsvertering bevorderen, maar ook zorgen voor een langduriger gevoel van verzadiging, waardoor je minder snel honger krijgt tussen de maaltijden door

Vergeet de weegschaal

Richt je niet op het cijfer op de weegschaal. Probeer niet te veel beperkingen op te leggen en richt je op het opbouwen van een positieve band met voeding en je lichaam. Jouw waarde wordt niet bepaald door een getal. Weet ook dat je gewicht van dag tot dag kan variëren als gevolg van factoren zoals vochtretentie, spijsvertering, menstruatiecyclus en meer. Het dagelijks wegen kan leiden tot onnodige zorgen of frustratie als gevolg van deze natuurlijke schommelingen.

Geniet van lichaamsbeweging

Beweeg op een manier die je vreugde brengt en die bij jou past. Of je nu geniet van dansen, wandelen in de natuur, of yoga beoefenen, het belangrijkste is dat je activiteiten kiest die je energie geven en waar je plezier aan beleeft. Zoek naar activiteiten die je uitdagen en waar je voldoening uit haalt, en vergeet niet om jezelf te belonen voor je inzet en prestaties.

Waardeer je lichaam (je hebt er immers maar één)

Geef dankbaarheid voor je lichaam en alles wat het voor je doet. Focus op de kracht, veerkracht en mogelijkheden van je lichaam, ongeacht de vorm of grootte. Omarm je uniekheid en draag zorg voor je eigen lichaam. Leer naar je lichaam te luisteren en erop te reageren. Als je honger hebt, eet dan iets voedzaams. Als je moe bent, neem dan rust. Door goed voor je lichaam te zorgen, laat je zien dat je dankbaar bent voor alles wat het voor je doet.

Investeer in zelfzorg

Neem de tijd om voor jezelf te zorgen en activiteiten te doen die je gelukkig maken. Of het nu gaat om een ontspannend bad, een wandeling in de natuur of het luisteren naar je favoriete muziek, zelfzorg is essentieel voor je welzijn. Laat jezelf toe om te rusten, te ontspannen en te genieten van het moment.

Gezond.be verkende de BOOST! App.

De BOOST! app biedt een holistische aanpak voor een gezonde levensstijl, gericht op drie pijlers: FOOD, BODY en MIND.

FOOD: De app bevordert intuïtief eten door meer dan 1.000 voedzame recepten aan te bieden, allemaal gevalideerd door diëtisten. Gebruikers kunnen vrede sluiten met alle soorten voedingsmiddelen, zichzelf geen restricties opleggen, en eten wanneer ze honger hebben en stoppen als ze verzadigd zijn.

BODY: BOOST! biedt meer dan 500 workout video's, waaronder cardio, HIIT, pilates, yoga, dansen en meer, allemaal te volgen zonder dure apparatuur. Personaliseerbare workoutplannen op elk niveau maken het gemakkelijk om regelmatig te bewegen en aan je lichaam te werken.

MIND: De app moedigt ook welzijn aan door middel van mindfulness. Gebruikers hebben toegang tot yoga- en meditatiesessies, evenals video's van experts over onderwerpen zoals perfectionisme en emo-eten. Dit helpt gebruikers om grenzen te stellen en hun mentale welzijn te bevorderen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…