It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Kies voor échte voeding: Michaël Sels inspireert tot gezonde(re) eetgewoontes

Gezond.be
9 min read

Amper 5% van de Belgen eet genoeg groenten, 10% genoeg fruit. Zonde, want gezonde voeding is de start van een kwalitatiever leven met meer vitaliteit en welzijn. Chef & diëtist Michaël Sels daagt iedereen uit om elke dag minstens 500 gram groenten en fruit te eten. “Een uitdaging die je leven ten goede zal veranderen, ik beloof het je. Kies consequent voor echte, onbewerkte voeding en je zal het verschil op fysiek en mentaal vlak voelen.” Samen met ZespriTM deelt hij tips om, stap voor stap, een gezonde omgeving te creëren én meer te genieten.

De cijfers liegen er niet om: de meeste Belgen komen bijlange niet aan de dagelijkse aanbevelingen voor groenten (300 gram) en fruit (2 stuks). Gezonder eten lijkt soms een hele opgave, maar de voordelen zijn niet te onderschatten – zo kan je 15 jaar langer gezond leven door de juiste voeding in de juiste verhouding.

Photographer: BRAMSKI | Copyright: BRAMSKI

Michaël Sels, diëtist en innovatiemanager klinische voeding verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen: “Onze consumptie van verse groenten en fruit is al jaren ondermaats, over alle generaties heen. Al scoren jongeren het allerslechtst én gaan hun cijfers er nog op achteruit. Terwijl iedereen baat heeft bij meer echte, verse voeding op het bord. Precies die méér-filosofie is de sleutel tot succes: meer groenten, meer fruit, meer volle granen, meer peulvruchten, maar ook meer genieten. De meeste diëten draaien om dingen schrappen – minder vet, minder suiker, minder calorieën, minder uren per dag eten… Maar als dat principe al had gewerkt, dan had vandaag niet één op de twee Belgen moeite om een gezond gewicht te krijgen of te houden. Je moet net goede, onbewerkte dingen toevoegen, te beginnen bij groenten en fruit.” De rest volgt dan vanzelf, stelt Sels. “Je hebt allereerst het rechtstreekse effect. Meer groenten op je bord betekent dat je meer essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vezels, mineralen en vitamines. Daarnaast is er een indirect effect. Eet je meer fruit tussendoor, dan ga je automatisch minder toegevoegde suikers eten. Los daarvan is het veel leuker om meer goede dingen te proberen eten, dan altijd maar minderen en opletten.”

Creëer stap voor stap een gezonde eetomgeving met echt voeding als basis

In zijn meer-filosofie houdt Sels vast aan een aanpak in stappen. “We slagen er niet in om gezond te eten, omdat we in een omgeving leven die ongezond gedrag stimuleert, een obesogene omgeving noemen we dat. Allereerst is er de beschikbaarheid: ongezond eten is overal. Zorg daarom dat je omringd bent door gezonde dingen, echte voeding. Zet een grote fruitmand op je bureau, thuis en op het werk. Voorzie een extra portie groenten op tafel, zodat iedereen vlot kan opscheppen. Of hou flesjes water binnen handbereik als je veel onderweg bent. Ook blijven porties steeds groter worden. Geef daar je eigen gezonde twist aan en focus op natuurlijke, verse voeding. Maak van groenten de ster van het menu, niet de dressing op je bord. Door te kiezen voor voedzame producten, ondersteun je je welzijn en vitaliteit.”

Verder is er op technologisch vlak veel veranderd. “Het leven is op veel vlakken gemakkelijker geworden – denk aan een elektrische step – maar daardoor bewegen we ook minder. Terwijl kleine gedragswijzigingen een grote impact kunnen hebben op je gezondheid. Gebruik die moderne technologie op een slimme manier. Net zoals je met een app kan registreren hoeveel glazen water je op een dag gedronken hebt, kan je via je smartphone ook makkelijk bijhouden hoeveel fruit of groenten je gegeten hebt. Met kleine aanpassingenbouw je zo een gezonde levensstijl op waardoor je je fysiek en mentaal beter zal voelen. Het belangrijkste is dat je stap voor stap een omgeving creëert die gezond gedrag stimuleert. Maak het fun!”

Gezonde inspiratie met Zespri

Samen met Zespri wil Sels mensen motiveren om kleine ‘echte’ stappen te zetten naar een gezonder leven. “Dat is zinvoller dan pakweg voedingssupplementen nemen. Want dat ‘quick fix’-idee blijft wel bestaan. Mensen nemen een pilletje en verwachten er grote veranderingen van, terwijl dat natuurlijk zo niet werkt. Voeding is iets traags, je moet regelmatig eenbepaald gedrag stellen om resultaat te zien. Maar het werkt wél. Door te kiezen voor echte voeding leg je de basis voor een gezond leven met meer energie. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Zo heb je met één ZespriTM SunGoldTM bijvoorbeeld al je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen.”

Michaël Sels: “Zespri kiwi’s bevatten je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C in één stuk fruit.* Zo kan je met een lekker ontbijt meteen je immuunsysteem boosten. Ook zijn ZespriTM Green kiwi’s rijk aan vezels**, wat goed is voor je spijsvertering en gezonde darmen. Kiwi’s helpen ook bij constipatie en zijn een goede fruitsoort voor wie aan het prikkelbaredarmsyndroom lijdt, naar schatting een op de tien Belgen.

Jochen Wyns – Market Manager Benelux bij Zespri: “Bij Zespri is ons doel om mensen, gemeenschappen en het milieu over de hele wereld te helpen, dankzij de goedheid van kiwi’s. Met Zespri willen we graag gezondere eetgewoontes bevorderen. Kleine stapjes zijn niet alleen realistisch, maar ook efficiënt. We roepen op deze World Food Day dan ook alle Belgen op om gezonde keuzes te maken met écht voedsel.” Want kiezen voor echte voeding, dat is kiezen voor gezondheid.

*ZespriTM SunGoldTM: 152mg/100g & Zespri Green: 88mg/100g – ABH is 80mg/100g
**ZespriTM Green: 2.3g/100g / 4.3g/100kcal

Door Gezond.be

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...