Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Sollicitatiegesprek stress? 9 Tips om kalm te blijven en succesvol te zijn

Gezond.be
5 min read

Staat er een sollicitatiegesprek voor de deur? Dat kan behoorlijk stressvol zijn. Maar geen zorgen! Met de juiste voorbereiding en mindset kun je deze zenuwen de baas. Hier zijn enkele nuttige tips om je stress onder controle te houden, of je nu binnenkort afstudeert of op zoek bent naar een nieuwe baan. Zo kun je het gesprek op een kalmere manier starten.

1. Bereid je grondig voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf en de functie waar je voor solliciteert. Je kunt deze informatie vinden op het internet (bedrijfswebsite, Google, LinkedIn en Facebook), in de vacature zelf of via je netwerk. Bereid ook antwoorden voor op veelvoorkomende sollicitatievragen en bedenk zelf ook een paar vragen om te stellen. Deze voorbereiding geeft je niet alleen meer zelfvertrouwen, maar ook een gevoel van controle. Hier vind je enkele veelvoorkomende sollicitatievragen.

2. Zorg voor een goede nachtrust

Stress en slaap zijn nauw met elkaar verbonden. Zorg ervoor dat je de nacht voor het gesprek vroeg naar bed gaat en voldoende slaapt. Een uitgerust lichaam en heldere geest kunnen beter omgaan met stress.

3. Plan je route

Is er iets stressvoller dan te laat komen voor je sollicitatie? Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent door je reis van tevoren zorgvuldig te plannen. Bereken ruim de tijd die je nodig hebt om op je bestemming aan te komen en houd rekening met piekuren, slecht weer en eventuele omleidingen. Het is ook verstandig om het telefoonnummer van je contactpersoon bij je te hebben. Mocht je bij onvoorziene omstandigheden vertraging oplopen, dan kun je direct laten weten dat je iets later arriveert.

4. Gebruik ademhalingstechnieken

Als je gestresseerd bent, wordt het sympathisch zenuwstelsel actiever waardoor je ademhaling versnelt. Onderzoek toont aan dat ademhalingsoefeningen direct een kalmerend effect kunnen hebben doordat het parasympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt. Hier zijn enkele eenvoudige ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken om je zenuwen te kalmeren en je concentratie te verbeteren voor een gesprek:
Buikademhaling: Ga comfortabel zitten en plaats een hand op je buik. Adem diep in door je neus en voel hoe je buik omhoog komt. Adem vervolgens langzaam uit door je mond en voel hoe je buik weer zakt. Herhaal deze oefening gedurende enkele minuten.
4-7-8 Ademhaling: Adem in voor vier seconden door je neus, houd je adem zeven seconden vast en adem langzaam uit door je mond gedurende acht seconden. Herhaal dit meerdere keren.

5. Kleed je gepast en comfortabel

Zorg ervoor dat je outfit niet alleen professioneel is, maar ook comfortabel zit. Zo kun je je focussen op het gesprek zonder afleiding van een te strakke rok of ongemakkelijke schoenen.

6. Visualiseer succes

Positieve visualisatie is een krachtige techniek om angst te verminderen. Stel jezelf voor dat je succesvol het gesprek doorloopt en de baan krijgt. Dit kan helpen om een positieve(re) mindseet te bevorderen en je zenuwen te verminderen.

7. Laat perfectionisme los

Tijdens een sollicitatiegesprek hoef je absoluut niet perfect te zijn. Het is helemaal normaal om af en toe kleine foutjes te maken of je een beetje nerveus te voelen. Dus kun je die druk van perfectie een beetje loslaten?

8. Reflecteer en groei

Na elk sollicitatiegesprek is het nuttig om te reflecteren: wat ging er goed en wat kon beter? Dit helpt niet alleen bij je persoonlijke groei en ontwikkeling, maar kan ook helpen om eventuele zorgen voor toekomstige gesprekken te verminderen.

9. Relativeer

Solliciteren voor een serieuze baan lijkt misschien superbelangrijk, maar laten we dit even relativeren. Er zijn meer banen in de wereld dan die ene waarvoor je op gesprek bent. Uiteindelijk vind je hoe dan ook je plek. Stel jezelf de vraag: wat is het ergste dat kan gebeuren? Het valt waarschijnlijk wel mee, toch? Onthoud ook dat de mensen aan de andere kant van de tafel ook gewoon mensen zijn, net als jij. Ook zij zijn tenslotte ergens begonnen.

Pas deze tips toe en bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek. Zo zet je jezelf in een sterke positie en kun je met vertrouwen de volgende stap in je carrière zetten. Onthoud dat solliciteren een leerproces is en dat elke ervaring je helpt om te groeien en te ontwikkelen. Veel succes!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…