Kalfsvlees is niet alleen één van de paradepaardjes van ons gastronomisch erfgoed, maar smaakt ook gewoon heerlijk in de zomer. Om kalfsvlees in de kijker te zetten, ontwikkelde het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing of VLAM samen met chef Jens Verreckt van het Leuvense restaurant Baracca enkele heerlijke recepten. Of wat dacht je van deze pittige gehaktballen met penne?
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de gehaktballen:
• 400 g kalfsgehakt
• 2 g zout
• snuf zwarte peper
• 20 g room
• 10 g srirachasaus
• 1 heel ei
• 15 g paneermeel of panko
Voor de tomatensaus:
• 2 tl gedroogde oregano
• 1 ui, versnipperd
• 1 teen geperste knoflook
• 800 g tomatenpassata
• 250 g droge witte wijn
• 4 g zout
• 1 g zwarte peper
• 6 g groentebouillon
• 40 g pancetta
Andere ingrediënten:
• 230 g mozzarella
• 200 g penne
• 5 g basilicum
• 5 g rucola
Bereidingswijze
• Stoof de uien, pancetta, knoflook en oregano aan in olijfolie gedurende 15min. Bevochtig met de witte wijn en reduceer voor 2/3. Voeg de passata en groentebouillon toe en laat nog 20 min pruttelen. Kruid af met zout en peper. Giet de saus in een ovenschaal.
• Kook de penne in gezouten water beetgaar, giet af en leg deze in de tomatensaus.
• Meng alle ingrediënten voor het gehakt samen en rol een zestal balletjes. Bak ze aan in boter en een scheut olie. Leg de balletjes op de penne met tomatensaus.
• Scheur de mozzarella in grote stukken en verdeel over de ovenschaal.
• Bak nog 10 min af op 180 graden in de oven.
• Werk af met verse rucola en basilicum blaadjes.