It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Hier moet je op letten bij het lezen van etiketten in de supermarkt

5 min read

Wie gezond wil eten, loopt in de supermarkt best regelrecht naar de afdelingen met verse, onbewerkte producten zoals groenten, fruit, vis, gevogelte en puur, mager vlees. In de rest van de winkel is het andere koek: de rekken staan vol met bewerkte etenswaren uit de voedingsindustrie.

Voedingsfabrikanten zijn specialisten als het erop aankomt hun niet bepaald gezonde producten toch als gezond voor te stellen. Dit doen ze door slechts enkele ingrediënten van het product te laten opvallen. Zo pronken hazelnoten en een glas melk op de voorkant van een pot choco. Pas als je de pot omdraait en de kleine lettertjes van het etiket leest, zie je dat de voornaamste ingrediënten suiker en palmolie zijn. Hoog tijd dus om etiketten te leren lezen!

Etiketten leren lezen in twee stappen

Stap 1: Let op de volgorde van de ingrediënten

Het eerstgenoemde product is het meest aanwezig en de andere ingrediënten worden in afnemende volgorde opgesomd. Dat is wettelijk verplicht. Een ‘gezonde mueslireep met als eerste ingrediënt suiker is dus allesbehalve een gezonde reep.

Stap 2: De voedingswaardetabel: wat zegt deze informatie echt?

Je kent ze wel, de tabellen vol cijfertjes over het aantal calorieën, vetten, koolhydraten, vezels, eiwitten en zout. Vaak kijken we enkel naar de calorieën, maar de andere informatie is minstens even belangrijk. Hoe meer vezels en onverzadigde vetten een product bevat en hoe minder geraffineerde suikers, hoe gezonder het is.

Bij de vetten worden de verzadigde vetten apart weergegeven als ‘waarvan verzadigde vetzuren’. Deze vetten zijn slecht voor onze gezondheid. Bij de koolhydraten worden de suikers apart weergegeven als ‘waarvan suikers’. Vergeet ook niet te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten op zich, want zetmeel en wit meel zoals tarwebloem worden vrijwel even snel in je bloed opgenomen als suiker.

Nog enkele tips voor je aan de slag gaat

Tip 1: Let op de benamingen van suiker

We letten de laatste tijd meer en meer op de aanwezigheid van suiker in ons voedsel. Maar daar hebben de producenten iets op gevonden: ze gebruiken gewoon andere benamingen. Denk bijvoorbeeld aan allerlei siropen zoals ahornsiroop, fructose, dextrose, glucose, enzoverder. Wees hier dus alert voor.

Tip 2: Laat je niet misleiden door de voorkant van de verpakking

Negeer de naam, de claims, de slogans en de afbeeldingen op de verpakking. ‘Zonder toegevoegde suikers’ klinkt bijvoorbeeld heel gezond, maar wie zegt dat het product niet van nature al boordevol suikers zit?

Tip 3: Let op voor ‘light’ en transvetten

Producten waarop ‘35% minder vet’ of ‘zonder suiker’ staat, verkopen beter. Maar om het verlies aan smaak te compenseren en daarnaast ook de houdbaarheid en de structuur van het product te behouden, wordt er bij lightproducten vaak net extra suiker, vet of zoetstof toegevoegd.

Plantaardige vetten zijn in hun oorspronkelijke vorm meestal vloeibaar en bevatten gezonde, onverzadigde vetzuren. Om ze makkelijker te kunnen gebruiken in het productieproces, worden ze door de voedingsindustrie bewerkt en gehard tot ongezonde en schadelijke transvetten. Producenten zullen vaak andere benamingen gebruiken die veel gezonder klinken, zoals ‘gedeeltelijk geharde plantaardige olie’ of ‘geharde palmolie’, maar laat je niet beetnemen, het zijn wel degelijk ongezonde transvetten.

Hella Van Laer is licentiate voedings- en dieetleer (KU Leuven) en erkend diëtiste, voedingscoach en afslankingsconsulente.

Bovenstaande tekst komt uit het nieuwste boek ‘Wat eten we vanavond? 2’, dat Hella samen met haar collega’s van Gezonde Drukte schreef. Je vindt in het boek allerlei tips terug om vers en gezond te koken voor het hele gezin op drukke dagen. Er staan ook een heleboel eenvoudige, lekkere en gezonde recepten in. Je kan het boek onder andere hier bestellen.

Bekijk ook eens Hella’s site en blog Gezonde Drukte.

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...