Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe een ochtendroutine bijdraagt aan een stressvrije dag

Gezond.be
4 min read

Geschreven met branded content van Koffiemarkt.

Ooit al van een ochtendroutine gehoord? Alle sterren en miljardairs zweren erbij, denk maar aan Oprah of Elon Musk die elke dag starten met een koffie of een meditatiesessie. Opstaan om 5 uur is nog zo’n trend die je op YouTube ziet zodat je kan sporten, uitgebreid ontbijten of even mediteren voor de werkdag start. Maar hoe ziet zo’n routine eruit voor de ordinary souls onder ons? En wat zijn de voordelen van zo’n ochtendroutine?

Opstaan om 5 am, iets voor jou?

First things first: je hebt nu eenmaal ochtend- en avondmensen. En jammer genoeg leven de avondmensen in een wereld die voorzien is op die van ochtendmensen: ons sociaal en werkleven is ingericht op het 9 to 5 schema en om kinderen naar school te brengen moeten veel ouders opstaan rond 6 à 7 uur. Als je als avondmens pas laat gaat slapen, bouw je dus elke dag een slaaptekort op als je opstaat om 6 uur. Geen goed nieuws dus voor de avondmensen. Gewoon iedereen forceren om een ochtendmens te worden dan, opgelost? Think again want of we een ochtend- of avondmens zijn is voor een groot deel bepaald door je genen blijkt uit een studie van de Universiteit van Exeter. Gelukkig is maar een erg klein deel van de bevolking een écht ochtend- of een avondmens. De rest is eerder gemiddeld en neigt naar de ene of andere kant.

Goed opstaan, hoe doe je dat?

Oké, we gaan er vanuit dat de meeste van onze lezers de gemiddelde persoon zijn die dus wel degelijk vroeger kan opstaan. Hoe sta je nu goed op? Hier zijn enkele tips voor. Ten eerste zorg je voor een zelfde patroon waarbij je elke avond op hetzelfde moment gaat slapen en ‘s ochtends opstaat. Een gemiddelde volwassene heeft zo’n 8 uur per nacht nodig. Ten tweede kan je ‘s ochtends best natuurlijk wakker worden door een wake-up light. Deze bootst de zonsopgang na, maar dan op jouw ritme. Als je je echt slaperig voelt, kan een kopje Senseo koffie natuurlijk ook altijd helpen (maar enkel in de ochtend). Echt uit den boze is snoozen want zo breng je heel je routine in gevaar. Dus durf niet op dat knopje te drukken morgen 😉

Is zo’n ochtendroutine positief voor je?

Er hangen heel wat voordelen vast aan een ochtendroutine waarin je niet een uur snoozet en nog wat tijd hebt voor je naar je werk vertrekt. Een rustige ochtendroutine met wat meditatie, een boekje lezen met een illy koffie en een rustig muziekje, bereid je voor voor de hectische dag. Nog even wat rust en diep ademhalen voor we weer starten met hollen. Het geeft je een gevoel van controle en kan je stress levels verlagen. Verder kan je ook starten met sporten in de ochtend, waardoor je productiviteit en energie levels stijgen. Probeer jij zo’n ochtendroutine uit? Laat het ons dan vooral weten!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…