Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Voed je rust: hoe gezonde voeding kan helpen bij stressbeheersing

Gezond.be
4 min read

Iedereen komt wel eens in aanraking met stress door zaken zoals een drukke baan, familieverplichtingen, problematische relaties of financiële zorgen. Hoewel we deze bronnen van stress niet altijd kunnen veranderen, hebben we wel controle over hoe en wat we eten.

Vaak beseffen mensen niet dat voeding een belangrijke rol speelt bij het ervaren van stress. Sommige voedingsmiddelen kunnen namelijk onze stressniveaus verhogen, terwijl andere voedingsmiddelen juist kunnen helpen bij het verminderen van stress.

De realiteit van stress

Veel mensen hebben een fulltime baan, proberen hun huishouden op orde te houden, investeren in betekenisvolle relaties en doen hun best om er goed uit te zien. Dit alles vindt plaats in een drukke, snel veranderende wereld die stress kan veroorzaken door de constante veranderingen rondom ons. Deze aanhoudende veranderingen kunnen ons onzeker maken. Vooral het gevoel geen controle te hebben, kan veel stress opleveren.
Dit gebrek aan controle kan leiden tot aanhoudende stress, wat erg ongezond is en verschillende lichamelijke en mentale klachten kan veroorzaken, zoals slaapproblemen, onrust, concentratieproblemen, gewichtstoename, energieverlies en slechte eetgewoontes.

Eten als reactie op stress

Onder stress neigen mensen vaak tot het eten van meer dan gebruikelijk. Ze zoeken naar snelle bronnen van energie, zoals snacks vol suiker, fastfood en drankjes met cafeïne, omdat ze denken dat deze hen extra kracht zullen geven. Echter, deze voedingsmiddelen zijn eerder schadelijk dan behulpzaam.
De reden waarom we onder stress naar ongezond voedsel grijpen, is omdat het ons op korte termijn een prettig gevoel en een energieboost geeft.

Cortisol: het stresshormoon

Wanneer we stress ervaren, maakt ons lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon helpt om meer energie vrij te maken door de hoeveelheid glucose in het bloed te verhogen. Dit proces kan echter zorgen voor schommelingen in onze bloedsuikerspiegel en op de lange termijn zelfs gewichtstoename veroorzaken. Als we langdurig gestrest zijn, kan een te hoge productie van cortisol ervoor zorgen dat ons lichaam extra vet gaat opslaan.

Stress verminderen met voeding

Om stress effectief aan te pakken, is het belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak stoffen die stress verergeren en veel energie kosten. Voedingsmiddelen met conserveringsmiddelen en kunstmatige toevoegingen zijn met name schadelijk voor onze gezondheid.

Hieronder vind je een lijst met voedingsmiddelen die stress kunnen verminderen en je energie kunnen geven tijdens stressvolle periodes:

Vezels: Vezelrijke voeding helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en is voedzaam voor goede darmbacteriën. Groene bladgroenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten zijn goede bronnen van vezels.

Magnesium: Stress kan leiden tot een magnesiumtekort. Voedingsmiddelen zoals bladgroenten, zaden, noten, en vette vis kunnen helpen om de magnesiumvoorraad aan te vullen.

Zink: Zink is essentieel voor een gezond immuunsysteem en kan worden gevonden in groene bladgroenten, vlees, zaden en pure chocolade.

Omega 3: Omega 3-vetzuren verminderen ontstekingen en helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Vette vis, lijnzaadolie en walnoten zijn goede bronnen van omega 3.

Vitamines B en C: Vitamine B helpt bij het afbreken van hormonen en de aanmaak van energie. Vitamine C verhoogt de weerstand en vermindert ontstekingen. Beide vitamines zijn te vinden in groenten, fruit, eieren en vlees.

GABA: GABA is een neurotransmitter die kalmerend werkt. Voedingsmiddelen zoals broccoli, zaden, noten, bananen en eieren bevatten GABA.

Vocht: Vermijd cafeïne en alcohol. Drink voldoende water en kies voor kalmerende kruidentheeën zoals kamille en citroenmelisse.

Voeding speelt een cruciale rol bij het beheersen van stress. Door bewust te kiezen voor gezonde voeding kunnen we niet alleen stress verminderen, maar ook onze algehele gezondheid verbeteren.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…