Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ademen, bewustzijn en vitaliteit: een interview met Nikki van The Breathwork Movement

Gezond.be
7 min read

In de snelle wereld van vandaag zoeken steeds meer mensen naar methoden om stress te verminderen en hun algehele welzijn te verbeteren. Een techniek die de laatste tijd aan populariteit wint, is breathwork of ademwerk. Nikki van The Breathwork Movement, een expert op dit gebied, deelt haar inzichten over hoe bewust ademen ons leven kan transformeren. We spraken met haar over de voordelen, de praktijk en de toekomst van breathwork.

Nikki, zou je jezelf kort kunnen voorstellen aan onze lezers?
Natuurlijk, met veel plezier! Mijn naam is Nikki, en ik ben de oprichter van The Breathwork Movement, een platform dat zich focust op de transformerende en helende kracht van ademhaling. We zijn nu bijna vier jaar bezig, en in die tijd heb ik ook mijn eerste boek geschreven, getiteld ‘Jouw Adem, Jouw Medicijn’. Met dit boek en via ons platform hoop ik nog meer mensen te bereiken en te inspireren om bewust ademhalen te gebruiken als een krachtige tool voor een gezonder, kalmer en bewuster leven. Ademwerk kan bijdragen aan een fitter lichaam, betere gezondheid en een diepere verbinding met jezelf, en dat zijn thema's waar ik gepassioneerd over ben en me actief voor inzet.

Wat inspireerde je om ‘Jouw Adem, Jouw Medicijn’ te schrijven?
Het begon allemaal met het creëren van het platform en het zien van de impact die het had op mensen. Ik ontving talloze reacties van mensen die enthousiast waren over wat we deden en dat was enorm bevestigend. Mijn inspiratie komt voort uit mijn eigen ervaringen—na een langdurige ziekteperiode ontdekte ik hoe krachtig ademwerk kan zijn. Ik realiseerde me dat we vaak niet gebruikmaken van onze natuurlijke krachten simpelweg omdat we niet beter weten. Met het platform groeiende, voelde het als een natuurlijke stap om deze kennis en inspiratie ook in boekvorm te delen. Het boek is bijna een handleiding voor het leven geworden, waarin ik onderwerpen behandel die iedereen aangaan, zoals omgaan met stress, angst, verlies, en het vinden van je pad, met ademhaling als de verbindende rode draad.

Hoe heeft persoonlijk ademwerk je visie op gezondheid en welzijn beïnvloed?
Mijn visie op gezondheid en welzijn is radicaal veranderd door mijn eigen ervaringen met ademwerk. Alles begon met een ernstige hersenschudding in 2018, die mijn leven op zijn kop zette. De gevolgen waren ernstig en mijn herstel bleef uit, wat leidde tot een diepe persoonlijke en professionele crisis. Na vele traditionele behandelmethoden te hebben geprobeerd zonder succes, kwam ik toevallig in aanraking met een ademhalingsles. Deze ervaring was zo krachtig dat het me deed inzien hoe essentieel het is om uit je hoofd te komen en fysieke spanning los te laten om genezing mogelijk te maken. Deze openbaring leidde tot een diepe fascinatie en waardering voor ademwerk als fundament voor gezondheid en welzijn.

Wat is jouw favoriete ademhalingsoefening en waarom?
Hoewel ik erop hamer dat het niet zozeer om de specifieke techniek gaat, is er één oefening die ik dagelijks gebruik: de hartcoherentie-techniek. Deze methode helpt om een balans in het zenuwstelsel te creëren en werkt ook met het cultiveren van positieve emoties. Het is een eenvoudige, doch krachtige oefening die iedereen kan helpen, ongeacht hun situatie. Het combineert ademhalen met het focussen op positieve gevoelens, wat een helende werking op zowel het lichaam als de geest heeft. Het heeft mij persoonlijk enorm geholpen in mijn herstel en dagelijks welzijn.

Hoe zie je de rol van ademwerk in de toekomst van de gezondheidszorg?
Ademwerk heeft een cruciale rol te spelen, zowel preventief als curatief. We zijn actief bezig binnen ons netwerk van ademcoaches om na te denken over hoe we ademwerk beter kunnen integreren in onder meer de gezondheidszorg. Traditionele medische praktijken beginnen het potentieel van ademwerk te erkennen, vooral door de invloed die het kan hebben op zowel fysieke als mentale gezondheid. De uitdaging ligt in het overbruggen van de kloof tussen traditionele methoden en protocollen rondom ademhaling, waarbij we streven naar een holistische benadering van gezondheid die zowel het lichaam als de geest omvat.

Hoe belangrijk is ademwerk voor preventieve gezondheidszorg?
In een wereld die steeds stressvoller en veeleisender wordt, is ademwerk een essentiële tool voor preventieve gezondheidszorg. Het helpt niet alleen bij het verlagen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit, maar verbetert ook de algemene lichaamsfuncties. Een optimale ademhaling zorgt ervoor dat alle vitale processen in het lichaam efficiënt kunnen functioneren, wat cruciaal is om fysieke en mentale gezondheidsproblemen te voorkomen.

Wat zijn enkele veelvoorkomende misvattingen over ademhalingsoefeningen waar beginners zich van bewust moeten zijn?
Een grote misvatting is dat elke ademhalingsoefening geschikt is voor iedereen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe het zenuwstelsel werkt en hoe ademhaling dit beïnvloedt, zodat je een oefening kunt kiezen die past bij jouw specifieke behoeften op dat moment. Veiligheid en zorgvuldigheid zijn cruciaal, en daarom raad ik aan om altijd goed geïnformeerd te zijn voordat je begint. Blindelings een oefening van het internet volgen zonder begrip van je eigen conditie kan contraproductief zijn en zelfs tot problemen leiden.

Tot slot, wat is jouw mening over het gebruik van ademhalingstools en apps?
Ik zie veel potentieel in ademhalingstools en apps, mits ze goed worden gebruikt. Ze kunnen een geweldige hulp zijn voor consistentie in de ademhalingspraktijk en kunnen zelfs biometrische feedback bieden, zoals stressniveaus en hartslagvariabiliteit. Echter, het is behulpzaam om een basisbegrip van ademhaling te hebben voordat je deze tools gebruikt, zodat je ze effectief kunt inzetten voor jouw specifieke doelen en behoeften.

Nikki van der Velden is oprichtster van The Breathwork Movement, een online platform over de adem, en schrijfster van ‘Jouw adem, jouw medicijn’.

Uitgegeven bij Spectrum

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…