Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Stressvrij succes: focus op je cirkel van invloed

Gezond.be
4 min read

Succes is een universeel streven. We jagen allemaal onze dromen na. Toch worden we soms overweldigd door zaken waar we geen controle over lijken te hebben. Gelukkig heeft Stephen Covey een handig hulpmiddel bedacht: de Cirkel van Betrokkenheid en de Cirkel van Invloed.

De Cirkel van Betrokkenheid omvat alle zaken waarover we ons zorgen maken, maar waar we geen directe controle over hebben. Denk aan het gedrag van anderen, wereldgebeurtenissen, of beslissingen die door anderen worden genomen. Hoewel we geen directe controle hebben over deze zaken, kunnen ze nog steeds invloed hebben op ons leven en onze gevoelens. Het is belangrijk om ons bewust te zijn van deze zaken, zodat we kunnen leren hoe we er op een gezonde en productieve manier mee om kunnen gaan.

Binnen deze cirkel bevindt zich een speciale plek, de Cirkel van Invloed, waarin we dingen vinden waar we wél controle over hebben. Dit zijn voornamelijk onze eigen gedragingen, reacties, gedachten en beslissingen. Het zijn de dingen waar we actief verandering in kunnen aanbrengen. Door ons te concentreren op deze aspecten, kunnen we onze cirkel van invloed vergroten en een grotere impact hebben op onze omgeving.

Het geheim van succes is simpel: richt je op je cirkel van invloed. Door je tijd en energie te steken in zaken waar je echt iets aan kunt veranderen, vergroot je je invloed en verantwoordelijkheid.
Want waar je aandacht aan geeft, dat groeit.
Dus, in plaats van ons zorgen te maken over dingen die buiten onze controle liggen, kunnen we beter onze krachten richten op het oplossen van problemen waar we wel iets aan kunnen doen.

Oefening: De Weg naar Invloed

1. Maak een lijst van je belangrijkste uitdagingen, op werk en privé.
2. Teken een grote cirkel op papier en plaats jezelf in het midden. Dit is je cirkel van betrokkenheid.
3. Teken binnen deze cirkel je cirkel van invloed.
4. Verdeel je uitdagingen over beide cirkels: zet zaken waar je geen invloed op hebt in de cirkel van betrokkenheid en zaken waar je wel invloed op hebt in de cirkel van invloed.
5. Analyseer je situatie: hoeveel van je uitdagingen liggen buiten je cirkel van invloed? Waarin steek je veel tijd en energie? Wat wil je doen met uitdagingen binnen je cirkel van invloed?
6. Kies drie uitdagingen waar je aan wilt werken en bedenk welke stappen je kunt zetten om ze aan te pakken.

Met een positieve focus op onze cirkel van invloed kunnen we onze impact vergroten en onze weg naar succes met een glimlach bewandelen.

Bron: Stephen Covey – The 7 Habits of Highly Effective People

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…