Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nood aan rust? In deze vakantiehuizen, retraites en stiltegebieden moet je zijn!

Sien Vanneste
13 min read

Het leven is weer zo goed als helemaal op gang gekomen na de coronacrisis. En ook al zijn de meesten onder ons daar enorm dankbaar voor, af en toe snakken we ook naar rust. Waar vind je anno 2022 nog échte stilte? En waarom is dat zo belangrijk voor ons? Wij gingen het voor je na. Shhht!

Overnachten in de stilte

Natuurhuisje

Op natuurhuisje.be kun je een vakantiehuis boeken in het midden van de natuur. Wat dacht je er bijvoorbeeld van te overnachten in een huis gelegen op anderhalve meter hectare eigen bos in het Nederlandse Tonden? De grote ramen zorgen ervoor dat je, ook binnen, het gevoel hebt dat je buiten leeft. Dit huis is dan ook perfect om met een iets grotere groep te komen relaxen. Wil je liever alleen of met twee de rust gaan opzoeken, dan is een huisje aan een meer in het Nederlandse Drenthe meer jouw ideale match.

© Homan Dujardin

Info: dit huis heeft id 45764, natuurhuisje.be.

Slow Cabins

Wil je je overnachting in de natuur naar een hoger niveau tillen, dan kun je ook altijd via Slow Cabins een huisje huren. De cabins zijn telkens gelegen in verborgen, niet-kwetsbare stukjes natuur op maximum twee uur rijden van grootsteden en zijn ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Hun eco-design zorgt ervoor dat gasten optimaal kunnen verbinden met elkaar en de natuur. Er is bovendien geen internet, dus je kunt echt volledig ontspannen zonder prikkels van buitenaf.

© Slow Cabins

Info: slowcabins.be

Boomhut

Als kind altijd graag in een boomhut willen wonen? Dan is deze overnachtingsplaats in het Vlaams-Brabantse Asse een match made in heaven. In deze ecologische boomhut kun je volop genieten van de rust en natuur. Ook hier moet je niet rekenen op elektriciteit of internet, wel op een hout gestookte hottub, ecologische douche en tuin met tafelbarbecue.

Info: vipio.com

Op retraite

Een stilteretraite staat – je kunt het al raden – helemaal in teken van stilte. Het is een moment om tot rust te komen en te focussen op jezelf, zonder afleiding. Het kan soms confronterend zijn, want zonder je telefoon en sociale verplichtingen ben je opeens helemaal op jezelf aangewezen. Er zijn verschillende soorten retraites. Zo heb je de klassieke Vipassana-meditatie, ook wel inzichtsmeditatie genoemd, die volledig in het teken staat van – jawel – mediteren. Andere retraites bieden ook creatieve activiteiten of wandelingen aan. Niet elk retraite duurt even lang. Je kunt er vinden van één dag, een weekend, een vijf- of tiendaagse of zelfs van meerdere maanden.

Zwijgen tussen de paters

Verschillende abdijen zetten hun deuren open voor gasten die willen genieten van de stilte. Zo kun je in de abdij van Maredsous een paar dagen doorbrengen zonder externe prikkels. Ook in de abdij van Averbode kun je alleen of in groep bezinnen, en dit voor maximum een week. Daarnaast kun je ook echt leven als een pater en mee bidden. In Drongen kun je een paar dagen tot rust komen in de groene omgeving van de abdij. Tijdens de stiltedagen worden ook nog andere activiteiten aangeboden, zoals een meditatieve wandeling, schrijfoefening of een geleide meditatie.

Waar: in verschillende abdijen in België
Wanneer: doorlopend
Prijs: in de abdij van Maredsous betaal je €39 per dag voor een kamer zonder douche en WC en €42 per dag voor een kamer mét sanitair.
Info: tourisme-maredsous.be

Mindfulness voor beginners – One Day Retreats

Vind je een weer een beetje te veel van het goede, dan kun je ook kiezen voor een eendaagse retraite. De hele dag staat in het teken van stilte en opladen. Ideaal voor als je nog niet helemaal zeker weet of zo’n retraite wel écht iets voor jou is.

Bij One Day Retreats worden er verschillende thema’s aangeboden, zoals slowing down your life of een holistische zwangerschapscursus. Wil je toch wat meer, dan kun je ook kiezen voor een weekend of zesdaagse.

Waar: Zwier & Het Lichtcentrum, Nederland
Wanneer: de eerstvolgende retraite vindt plaats op 5 maart
Prijs: verschillend per retraite

Info: onedayretreats.nl

Rustig worden in Friesland

Een weekendje weg in het Nederlandse Friesland om te mediteren en tot rust te komen. Dat is wat Suzan van de Roemer, samen met kok Elodie, aanbiedt tijdens haar maandelijkse retraites. Het weekend wordt gekenmerkt door de slagzin: ‘Niks moet, niksen mag.’ Tijdens het weekend staat stilte centraal, maar kan er ook ruimte zijn voor gesprekken met anderen. Naast georganiseerde activiteiten zijn er ook genoeg momenten waarop je vrij bent, zodat je alles kunt laten bezinken.

Waar: Friesland, Nederland
Wanneer: maandelijks
Prijs: vanaf €400
Info: mindful-matters.nl

Yoga en stilte in Marokko

Zie je een combinatie van yoga, workshops en gezond eten wel zitten, dan is BE YOU(t)FUL de perfecte retraite voor jou. Die gaat door in Marokko en wordt georganiseerd door het Belgische Studio Stil. Zij bieden doorheen het jaar yogalessen aan en gaan elk jaar dus ook op yogaretraite. Eigenares Karen Peeters laat je een volledige week genieten en aan jezelf werken, zodat je er nadien weer vol energie tegenaan kunt.

Waar: Essaouira, Marokko
Wanneer: 23-30 april 2022
Prijs: €1.399
Info: studiostil.be

Stiltegebieden

Op verschillende plaatsen in België vind je stiltegebieden. 100% stilte kunnen we niet garanderen, maar je kunt er wél genieten van een aangename akoestische omgeving en de geluiden van fauna en flora overheersen sowieso. Stiltegebieden heb je in verschillende gemeenten, wij lijsten vijf must-hears (heb je hem?) op.

Bornem, Antwerpen

In de polders van Bornem vind je een stiltegebied waarvan het landschap gekenmerkt wordt door open water, broekbossen en natte gras- en hooilanden. Verder staan er ook heel wat populieren, die je vooral tijdens de zomer verwennen met hun geritsel. Je kunt er ook terecht voor stiltewandelingen georganiseerd door stiltegidsen. Deze starten telkens vanuit twee musea: de Notelaer of de Zilverreiger, gelegen in het centrum van het stiltegebied.

Info: bornem.be

Kalmthoutse Heide, Antwerpen

Misschien wel het bekendste stiltegebied: de Kalmthoutse Heide. Jaarlijks wordt hier een activiteit georganiseerd om de stilte te vieren tijdens de Internationale Dag van de Stilte in het laatste weekend van oktober. In de Kalmthoutse Heide kun je heerlijk wandelen, fietsen of zelfs paardrijden. De ideale plek om sportief tot rust te komen.

Info: grensparkkalmthoutseheide.com

Altenbroek, Limburg

Stiltegebied Altenbroek is de perfecte locatie voor mensen die willen wandelen in een ongeschonden landschap. Dankzij de verschillende speelzones, waaronder twee heuse speelbossen en een avonturenpas, kunnen ook kinderen zich hier helemaal uitleven. Ook dierenliefhebbers komen hier aan hun trekken, want reeën, vossen en everzwijnen zijn vaste gasten.

Info: altenbroek.com

Viroin-Hermeton, Namen

Natuurpark Viroin-Hermeton is een beschermd gebied dat zich uitstrekt over meer dan 48.000 hectare in Viroinval, Couvin en Philippeville. Je vindt er onder meer een 20 meter diep zinkgat, ontstaan door miljoenen jaren van regenerosie. La Roche à Lomme biedt je een fenomenaal uitzicht over de streek.

Het Natuurpark van de Boven-Sûre, Luxemburg

Waterpret, recreatie en natuurexploratie vind je allemaal in de Sûre-vallei. In de zomer kun je hier verschillende feesten meemaken en worden er aan het meer zelfs films getoond. Stilte met een vleugje fun.

© Visit Éislek Boven-Sûre

Waarom we rust en stilte nodig hebben

Mindfulnesstrainer en stress- en burn-outcoach Florence Pérès schreef in haar boek Digital Detox – dat in 2017 werd uitgegeven bij Lannoo – uitgebreid over het belang van breinrust.

‘Ons brein is niet gemaakt om constant gebombardeerd te worden met prikkels’, aldus Pérès. ‘Het werkt namelijk nog steeds hetzelfde als 200.000 jaar geleden. Toen moesten we ons onderscheiden van andere dieren door samen te werken. Anno 2021 gebruiken we ons brein vooral om ons werk te doen. Dat doen we dag in, dag uit en dat is heel uitputtend. Daarnaast vullen we elk vrij moment ook nog eens met door Facebook te scrollen, nieuwsberichten te lezen en video’s te bekijken. Dat is onder andere nefast voor onze concentratie, onze creativiteit en ons empathisch vermogen. Om opnieuw te kunnen functioneren, moet ons brein de kans krijgen om te recupereren. Dat doet het deels wanneer je slaapt, maar dat volstaat niet. Je kunst daarnaast bijvoorbeeld ook regelmatig gaan wandelen in de natuur. Dat zorgt ervoor dat je alertmodus sneller daalt en dat je rustiger wordt. Is dat niet voldoende? Dan kun je kiezen voor een stilteretraite.’

Ruimte voor nieuwe inzichten

‘Ik ging zelf ondertussen al twee keer op retraite. De eerste keer koos ik voor een vijfdaagse Boeddhistische stilteretraite, in het kader van mijn mindfulnesstraining. We hadden drie of vier meditatiemomenten per dag. Het ging niet alleen om geleide- maar ook om zenmeditaties. Dan zaten we drie kwartier toe een uur naar een muur te kijken. De bedoeling was om die vijf dagen in volledige stilte te beleven. Enerzijds was het vreemd om helemaal niks te zeggen tegen de andere aanwezigen, anderzijds raakte ik er ook snel aan gewend. Het was zelfs best een verademing om niet sociaal te moeten doen en over koetjes en kalfjes te praten. Mijn tweede ervaring was een vision quest, waarbij ik vier dagen lang helemaal alleen op een onbewoond eiland zat, zonder eten of comfort. Ik worstelde op dat moment met een professioneel dilemma en die retraite leek me de ideale manier om het probleem op te lossen. Je hebt immers écht niks van afleiding en doordat je nergens aan moet denken en ook je lichaam vanbinnen volledig leeg is, kom je makkelijker tot nieuwe inzichten. Ik zou een stilteretraite zeker aanraden. Een periode zonder prikkels is sowieso de ideale manier om je hoof volledig leeg te maken. En daardoor maak je dan weer ruimte voor nieuwe inzichten. Stilte is écht wel noodzakelijk in onze maatschappij van hyperconnectiviteit en overprikkeling.’

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…