Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: Belgen weten niet hoe ze moeten ontspannen

Gezond.be
4 min read

Onderzoeksbureau Edelman DXI voerden een grootschalig onderzoek uit in opdracht van LEGO in 33 landen en voelden daarbij ook 1.000 Belgen aan de tand. Daaruit bleek dat Belgen moeilijk kunnen ontspannen en op zoek blijven naar de ideale work-life balance. Daarboven zouden ze hun vrije tijd graag een pak creatiever invullen. Alleen lijken we te zijn vergeten hoe we dat moetene doen of voelen we schaamte. Nochtans zijn er alleen maar voordelen voor wie terug leert spelen.

Zijn we de kunst van ontspannen verleerd?

Eén op drie van de bevraagde volwassenen voelt zich wekelijks gestresseerd. Belgen blijven worstelen met het vinden van een goede work-life balance: maar liefst 43% van de Belgische deelnemers vindt het moeilijk om een evenwicht te vinden. Ze zijn vaak na de werkuren bezig met hun werk (52%) of checken hun e-mails nog (68%). Omdat ze beseffen hoe belangrijk het is voor de fysieke en mentale gezondheid, zoekt 80% van de volwassenen naar manieren om meer te relaxen.

55% van de Belgen vindt het nog altijd moeilijk om te ontspannen en ze nemen er zelden de tijd voor (56% Belgen neemt minder dan 1 uur per dag vrij). Tijdsgebrek wordt vaak vernoemd als een belangrijke oorzaak (91%), maar opvallend: ze weten ook niet meer hoe ze moeten relaxen (33%). Hierdoor grijpen ze terug naar wat ze kennen en zijn ze dus heel vaak achter hun TV (88% meer dan 2u/week) of digitale games (58% meer dan 2u/week) te vinden. Dit ondanks het feit dat maar liefst 70% vindt dat creatief bezig zijn meer voldoening geeft dan passievere vormen van ontspanning zoals bijvoorbeeld televisiekijken.

Volgens professor Lieven Annemans moeten we meer op zoek naar actieve ontspanning: ‘Veel mensen worden geleefd, en de digitale evolutie heeft daar erg toe bijgedragen met heel veel screen time en passieve ontspanning. De fear of missing out is ons allemaal wel bekend. We zouden moeten evolueren naar de joy of missing out. En dat kan heel eenvoudig: schuif op tijd en stond alle schermen aan de kant en doe bewust aan actieve ontspanning. Door bijvoorbeeld een constructie te bouwen kan je hoofd helemaal tot rust komen. Wanneer daar dan ook nog een creatieve component bijkomt, stijgt het geluksniveau. Spelen, ook als volwassene, kan ik dus alleen maar sterk aanbevelen als manier van relaxatie.’

Drempels om aan het spelen te slaan

We zien dat 32% van de Belgen denkt dat het sociaal niet aanvaard is om te spelen of dat spelen enkel te verantwoorden is als je zelf kinderen hebt. Nochtans leeft de overtuiging dat spelen de creativiteit kan bevorderen. Veel volwassen vinden het belangrijk om aandacht aan creativiteit te besteden (89%), maar slechts enkele vinden dat ze het ook effectief zijn (36%). Ze zijn bang om zelf creatief aan de slag te gaan omdat ze denken te zullen falen (49%) of omdat ze er van overtuigd zijn dat anderen creatiever zijn (66%).

Moeder waarom spelen we? ​

Maar liefst 82% Belgen beseft dat spelen hen kan helpen om te ontspannen. Daarboven gelooft 86% dat spelen de werking van het brein verbetert, 65% dat het hen helpt om creatiever te zijn en 67% dat het hen jong houdt. Uit het onderzoek blijkt dat Belgen door te spelen vaak terugdenken aan gelukkige momenten uit hun kindertijd. Zo vinden ze opnieuw aansluiting met het kind in zich. Hoog tijd dus om het kind in ons terug naar boven te halen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…