Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Last van een lockdown burn-out? Zo maak je thuiswerken weer (bijna) stressloos!

Lisa Piotti
4 min read

De coronapandemie veroorzaakte grote veranderingen in onze jobs. Van thuis uit werken was voor velen een grote verandering. Plots werd de grens tussen werk- en privéleven een heel pak kleiner. En door de lockdowns werd het moeilijk om een uitlaatklep te vinden om even te ontstressen. Volgens een onderzoek van Reebok nam het aantal zoekopdrachten naar de term’ thuiswerk-burnout’ sterk toe. Niet verwonderlijk dus!

Een burn-out is een reactie van ons lichaam op een langdurige staat van stress. Dit uit zich in vermoeidheid, gebrek aan motivatie en een negatieve of cynische kijk op werk. Een fysieke burn-out is vooral herkenbaar aan drie dingen: een gevoel van weinig energie of uitputting, een verminderde professionele zelfredzaamheid, en terugtrekking en minder betrokkenheid bij het werk zelf.

Bewegen, bewegen, en nog eens bewegen

Maar wat kun je dan doen om zo’n lockdown burn-out tegen te gaan? Reebok deed onderzoek naar de populairste fysieke en mentale oefeningen die je tijdens het thuiswerken kan doen om je gezondheid en productiviteit een boost te geven. Want vaak is bewegen een van de beste middeltjes om stress te vermijden. En tijdens het thuiswerken bewegen we onbedoeld minder vaak dan wanneer je je naar het werk moet verplaatsen. Wanneer je beweegt maakt je lichaam dopamine en serotonine aan, twee stoffen die je een beetje gelukkiger maken.

Elke dag een korte bewegingspauze inlassen is dus erg belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Zorg dat je een oefening vindt die je graag doet, want dat is gemakkelijker om de routine vol te houden. Reebok onthult de meest populaire oefeningen die helpen voor het omgaan met een burn-out.

Yoga

Op plaats een in de top 20 sporten voor het omgaan met een thuiswerk-burn-out staat yoga. Niet onverwachts natuurlijk, aangezien yoga gericht is op meditatie en het verminderen van stress. Deze oefeningen verbeteren je bewustzijn, wat zowel fysiek als psychologisch beloont. Wanneer je gestrest bent wordt je ademhaling vaak verkort. Ademhalingsoefeningen helpen daarom om je ademhaling te reguleren.

Wandelen

Daarnaast is ook wandelen een erg populaire ontspanningsoefening. Het is de eenvoudigste manier om te bewegen, want je hebt er niets voor nodig. Wandelen helpt bij het strekken en versterken van onze spieren en is ook gunstig voor de hippocampus, het deel van de hersenen dat de stressreactie remt. De ideale manier om wat spanning van je lichaam af te laten glijden.

Dansen

De derde meest populaire sport om een burn-out tegen te gaan is dansen. Tijdens het dansen is je hele lichaam vaak in beweging. Het verbetert de behendigheid, versterkt je lichaam en kernspieren, en het verkleint het risico op blessures. Ook activeer je tijdens het dansen een zuur dat de hersenen kalmeert en hersencellen in staat stelt hun activiteiten te onderdrukken.

Tuinieren

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar ook tuinieren blijkt een goede manier te zijn om je burn-out tegen te gaan. Met een achtste plaats in de top 20 staat tuinieren zelfs boven aerobics, krachttraining en vechtsporten. Misschien niet meteen de meest actieve bezigheid, maar wel goed om even je verstand op nul te zetten en volledig te ontstressen.

Benieuwd naar welke oefening nog helpen tegen een lockdown burn-out? Neem een kijkje op reebok.nl.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…