Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Sportdisciplines

Een sportdiscipline wordt ook wel een sport genoemd. Een sport is een activiteit op basis van fysieke beweging, waarbij gebruik gemaakt wordt van karakteristieken als kracht, snelheid, behendigheid en denkvermogen. Op deze pagina lees je meer over sportdisciplines. Zo lees je waar een sportdiscipline aan moet voldoen om als sportdiscipline gezien te worden en lees je enkele voorbeelden van populaire sportdisciplines.

De kenmerken van een sportdiscipline

Niet elke activiteit op basis van fysieke beweging kan gerekend worden tot een sport of sportdiscpline. Om tot een sport of sportdiscipline gerekend te worden, dient een activiteit namelijk te voldoen aan enkele kenmerken. Deze kenmerken zijn de volgende:

  1. Een sport of sportdiscipline heeft een competitieaspect. Dat wil zeggen dat de sport gespeeld wordt om van andere spelers te winnen of een bepaalde score te vestigen. Sport kan natuurlijk ook vriendschappelijk en voor de lol gespeeld worden, maar bij iedere sportdiscipline geldt dat hier een bepaalde prestatie of winst aan verbonden is.
  2. Een sport of sportdiscipline heeft altijd bepaalde regels, waar iedere deelnemer van de sportdiscipline zich aan dient te houden. Deze regels zijn over het algemeen altijd hetzelfde, maar kunnen bij bepaalde evenementen aangepast worden. Zo gelden er voor sommige toernooien andere of aanvullende regels dan bij de basis van de sportdiscipline geldt. Als iedereen op de hoogte is van de regels en deze hanteert, is er sprake van een sportdiscipline.
  3. Een sportdiscipline kan zowel in groepsverband of in een team worden uitgevoerd, als invidivueel. 
  4. Een sportdiscipline kan uitgevoerd worden om een bepaald doel te bereiken (bijvoorbeeld bij de sportdiscipline bergbeklimmen), om te winnen van andere teams (bijvoorbeeld bij de sportdiscipline hockey) of om gezondheidsredenen (bijvoorbeeld bij de sportdiscipline zwemmen, om af te vallen of spiermassa op te bouwen).
  5. Het primaire doel van een sportdiscipline is altijd om volgens de regels te winnen of een bepaald doel of record te bereiken en niet om bepaalde esthetische, artistieke of financiële voordelen te behalen.

Voorbeelden van sportdisciplines

Er zijn vele verschillende sportdisciplines te onderscheiden. Sommige van deze sportdisciplines kunnen alleen in de winter uitgevoerd worden of uitgevoerd worden in een omgeving waar de winter is nagebootst (zoals een indoor skihal), sommige sportdisciplines worden voornamelijk in de zomer uitgevoerd en andere sportdisciplines worden gedurende het gehele jaar uitgevoerd. Omdat er zo veel verschillende sportdisciplines zijn, kan iedereen een sport kiezen die hij of zij leuk vindt. De sportdisciplines waar je uit kunt kiezen, worden in onderstaande alinea’s behandeld. Hier lees je welke populaire sportdisciplines er zijn, welke wintersportdisciplines er bestaan en welke minder populaire, minder voorkomende sportdisciplines er zijn.

Populaire sportdisciplines

Enkele voorbeelden van populaire sportdisciplines, zijn de volgende (op alfabetische volgorde): atletiek, badminton, basketbal, boksen, boogschieten, gewichtheffen, golf, gymnastiek, handbal, hockey, honkbal, judi, kanovaren, paardensport, roeien, rugby, schermen, schietsport, schoonspringen, softbal, synchroonzwemmen, taekwondo, tafeltennis, tennis, traitlon, vijfkamp, voetbal, volleybal, waterpolo, wielersport, worstelen, zeilen en zwemmen.

Winterse sportdisciplines

Naast bovenstaande populaire sportdisciplines, zijn er enkele wintersporten te onderscheiden die ook zeker tot de sportdisciplines gerekend kunnen worden. Deze sportdisciplines kunnen alleen in de winter uitgevoerd worden of worden uitgevoerd in een omgeving waar een winters klimaat is nagebootst, zoals een skihal. Ook kunnen de sporten buiten het seizoen in het buitenland uitgevoerd worden, waar op dat moment bijvoorbeeld wel winters weer is. De winterse sportdisciplines betreft de volgende sportdisciplines (op alfabetische volgorde): alpineskiën, biatlon, bobsleeeën, curling, freestyleskiën, ijshockey, kunstschaatsen, langlaufel, rodelen, schaatsen, schansspringen, shorttrack, skeleton en snowboarden.

Minder populaire of voorkomende sportdisciplines

Andere, wat minder populaire sportdisciplines, zijn de volgende: cricket, croquet, jeu de pauma, lacrosse, motorbootracen, pelota, polo, rackets, roque en touwtrekken.