Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 nieuwe en/of hippe sporten uitgetest: stagiaire Lisa ging paaldansen

Lisa Piotti
4 min read

Als je sporten wil volhouden, moet je in de eerste plaats op zoek gaan naar een activiteit die je leuk vindt. Geen idee waar te beginnen? Wij testten vijf hippe sporten en brengen verslag uit. Deze week: paaldansen.

De tijd dat paaldansen enkel in films en stripclubs voorkwam, is voorbij. Integendeel zelfs: de workout – die dansen met acrobatiek combineert – is helemaal hip. Stagiaire Lisa trok naar Pole Arena in Gent en ontdekte waarom.

Lisa: ‘Voor de les zoek ik nog even op wat paaldansen juist inhoudt. De danspaal verscheen voor het eerst in de jaren tachtig in Canadese stripclubs. Maar de oorsprong van de sport gaat verder terug en werd al aangetroffen in het Chinese circus. Als paaldanser ben je vaak schaars gekleed, omdat blote huid de beste grip heeft op de paal. Na wat lezen, ben ik iets meer gerustgesteld. Ik heb het gevoel dat er nog steeds een taboe hangt rond paaldansen en dat het vaak wordt geassocieerd met stripclubs en seksualiteit. Ik ben benieuwd of mijn eerste paaldansles dit gevoel zal bevestigen of ontkrachten. Met een klein hartje trek ik naar Pole Arena in Gent.’

‘De les begint met een opwarming. We doen enkele spieroefeningen en na een kwartiertje opwarmen, beginnen we met de eerste oefeningen aan de paal. Al geef ik het zelf toe, het gaat redelijk vlot. Je staat per twee aan een paal en wisselt elkaar af. Dat is handig, want zo kun je elkaar helpen en feedback geven.’

‘Nadien volgen nog enkele andere oefeningen. Bij eentje zwier je je benen rond de paal, bij de andere laat je je om de paal heen vallen. Voor sommige oefeningen wordt de paal ook los gezet, zodat hij meedraait met je lichaam. Ik merk dat het eigenlijk beter gaat dan ik verwacht had. Natuurlijk ziet het er niet zo elegant uit als wanneer je een professional ziet dansen, maar de meeste oefeningen krijg ik vlot onder de knie.’

‘Het is heel bemoedigend om de andere deelnemers bezig te zien. Wanneer iemand een oefening echt goed uitvoert, spoort me dat aan om het te blijven proberen. Als je een oefening kunt, boost dat ook je zelfvertrouwen. Voor de les dacht ik nog: paaldansen dat is toch niets voor mij, maar eens je bezig bent besef je dat het een erg toegankelijke sport is.’

‘Eindigen doen we met een meer uitdagende oefening waarbij je ondersteboven met je benen open aan de paal hangt. Onze lesgever zegt dat het soms maanden kan duren om die oefening onder de knie te krijgen. Sommigen zijn er meteen mee weg, bij anderen gaat er heel wat tijd over. Voor veel oefeningen heb je vooral arm- en buikspieren nodig. Aangezien ik amper armspieren heb, gaat de laatste oefening niet echt vlot, maar het is wel leuk om ze eens te proberen. Op het einde van de les stretch je nog even om je spieren weer te ontspannen.’

‘De dag nadien heb ik enkele pijnlijke plekken op mijn benen en zijn mijn armen lichtjes stijf. Maar ik heb de paaldansmicrobe zeker te pakken. De sport is veel toegankelijker dan ik eerst dacht en is eigenlijk heel leuk en ontspannend. Ik raad iedereen aan om het eens te proberen. Is het niks voor jou, dan hoef je niet meer terug te gaan, maar ik was alleszins aangenaam verrast.’

Praktisch

Lisa ging paaldansen bij Pole Arena in Gent. Je betaalt er €22,50 per les of €160 voor tien lessen. polearena.be

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…