Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 redenen om met de fiets naar het werk te gaan + de redactie test het uit

Gezond.be
5 min read

Fietsen naar het werk is een geweldige manier om actief te blijven. Met de zomer in zicht wordt die dagelijkse fietstocht nog eens dubbel zo leuk! Gazelle geeft vijf redenen waarom je elke dag de fiets richting het werk zou moeten nemen, én de redactie testte het uit.

1. Het is een gratis work-out

Fietsen is een geweldige manier om meer in beweging te zijn en je conditie te verbeteren. De sportievelingen die naar het werk fietsen, zijn er in ieder geval van verzekerd dat ze een groot deel van hun dagelijkse portie cardio hebben gehad.

Leuk feitje: je leeft gemiddeld net iets langer – ongeveer 240 dagen – wanneer je korte afstanden aflegt met de fiets in plaats van met de auto.

2. Fietsen is goedkoop

Naar het werk fietsen is een goede manier om geld te besparen. Een fiets kost ook geld, maar dit is een eenmalige investering en je hebt tegenwoordig (elektrische) fietsen binnen elke prijsklasse. Door te fietsen bespaar je heel wat geld op brandstof en kaartjes voor het openbaar vervoer.

3. Fietsen is goed en gezond voor je geest

De fiets naar het werk nemen, kan je mentale gezondheid verbeteren. Een rondje fietsen verbetert namelijk de cognitieve functie, aandacht en slaapkwaliteit. Het vermindert bovendien bij velen ook stress en het heeft een positieve impact op je gemoed en zelfvertrouwen. Ideaal om je hoofd even leeg te maken en te ontsnappen aan je mobiele telefoon of andere schermen.

4. Fietsen is beter voor de planeet

We beweren niet dat je de wereld kunt redden door de fiets naar het werk te nemen, maar het is wel een feit dat je er – vergeleken met andere vervoersmiddelen – CO2-uitstoot mee bespaart. Een elektrische fiets stoot namelijk maar 3% van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto uit, zo blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal uit 2022.

5. Fietsen geeft je vrijheid

Je stalen ros staat altijd trouw voor de deur en vertrekt pas op het moment dat jij in de pedalen klimt. Rennen voor de bus? Aansluiten in de file? Het is niet langer aan de orde. Door de fiets te nemen, bepaal jij wanneer je van huis vertrekt en hoe laat je weer thuiskomt.

De redactie testte het uit

De redactie van gezond.be fietste een week lang naar het werk. We hadden geluk, want net nu begint het zonnetje te schijnen. Dat was dan ook meteen het eerste pluspunt. We weten allemaal dat de zon ons gelukkig maakt, en dat voelden we meteen. Als je ’s ochtends in het zonnetje fiets, begint je dag meteen goed.

Vooral ’s ochtends merken we verschil. ’s Ochtends met een fris hoofd en een gezonde portie energie opstaan, is niet iedereen gegeven. Met een vermoeid gevoel achter het stuur kruipen om vervolgens naar het werk te rijden – in de onvermijdelijke file -, is dan ook geen oppepper. De frisse buitenlucht en de beweging die je op de fiets hebt, zijn daarentegen echte energieboosters. Voor ons is dat meteen ook het grootste verschil: we zijn ’s ochtends meteen wakker en hebben meer energie om aan onze dag te beginnen.

Verder helpt fietsen ook om een duidelijk start- en eindpunt in te voeren tijdens je werkdag, zeker wanneer je van thuis uit werkt. De dagen dat we thuis werken, gaan we ’s ochtends en ’s avonds enkele kilometers fietsen. Die fietstocht zorgt voor een vast start- en eindpunt van de dag. Wanneer je van thuis uit werkt, is het moeilijk om uit de werksfeer te raken. Je blijft op dezelfde plek en je hoofd vertelt je niet meteen dat de werkdag voorbij is. De fietsrit na het werk doet je even ontspannen en alles vergeten. Wanneer je terug thuis bent, kan de avond beginnen. Thuiswerken is zeker geen reden om niet elke dag op de fiets te kruipen voor je dagelijkse dosis ontspanning en buitenlucht.

Volgens ons doet het er niet echt toe hoeveel kilometers je naar je werk moet rijden. Het gaat vooral om het feit dat je lichaam even in beweging is en dat je kunt genieten van de buitenlucht. We raden het iedereen aan, zeker nu de zon haar intrede weer heeft gedaan!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…