Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nabestaanden kunnen steeds moeilijker begrafeniskosten dierbare betalen

Gezond.be
4 min read

Steeds meer nabestaanden worden na het overlijden van een dierbare geconfronteerd met begrafeniskosten die ze niet kunnen betalen met middelen van de overledene of met eigen middelen.

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden de uitvaartcentra van uitvaartspecialist DELA wekelijks geconfronteerd met gemiddeld zes families die een begrafenis financieel niet rond kregen. ‘Dat is bijna een derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar en de trend lijkt zich helaas voort te zetten’, luidt het bij DELA. ‘Voor de betrokken nabestaanden is dit een moeilijke situatie, bovenop hun verdriet.’

De gestegen prijzen voor elektriciteit, brandstof en boodschappen blijven ervoor zorgen dat 6 op de 10 Belgen moeite heeft om vaste maandelijkse kosten te betalen. Dat bevestigde onlangs nog een studie van de UGent. Bijgevolg worden ook dringende, onvoorziene kosten, zoals die van een begrafenis van een dierbare, steeds moeilijker om dragen.

‘Nadenken over de dood, laat staan zich erop voorbereiden, is voor veel Belgen niet evident. Dat is jammer. Het zorgt ervoor dat we geen centen meer voorzien voor onze begrafenis en we spijtig genoeg steeds vaker betalingsproblemen zien opduiken bij de nabestaanden, zeker in tijden van crisis. Indien er dan  geen uitvaartverzekering is die tussenkomt, vallen de kosten meestal ten laste van de nabestaanden. Als de nabestaanden zelf ook niet voldoende middelen hebben is er een probleem en komt men noodgedwongen aankloppen bij de begrafenisondernemer. Die tracht uiteraard mee te zoeken naar een gepaste oplossing, maar het blijft een pijnlijk gegeven voor de nabestaanden’, zegt Marysia Kluppels, woordvoerster bij DELA.

Afbetalingsplan als laatste redmiddel

In het slechtste geval dient er een afbetalingsplan opgezet te worden. DELA zag bij haar uitvaartcentra de afbetalingsplannen voor de begrafenisfactuur de eerste drie maanden van dit jaar met ruim 30% toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En dat terwijl de uitvaartspecialist in 2022 al 12% meer afbetalingsplannen had goedgekeurd ten opzichte van 2021.

‘Het blijft een noodoplossing, maar de stijging van de afgelopen maanden springt echt wel in het oog: ongeveer één familie per dag meldt zich na de uitvaart aan met een betalingsprobleem. De gemiddelde maandelijkse afbetaling lag lang rond de 210 euro, maar steeg het voorbije jaar en bedraagt nu al gemiddeld 235 euro per maand.  Dat is een stijging ten opzichte van het voorbije jaar met zo’n 10%, en ligt geheel in lijn met de stijgende uitvaartkosten onder invloed van de inflatie. Een uitvaart kost in 2023 tussen de 5.000 en 5.500 euro zonder koffietafel, grafsteen en concessie. Tel je die diensten erbij op, dan betaal je vandaag in België tussen de 6.000 en 6.500 euro. Dat bedrag kan oplopen tot 7.000 euro of meer.’

Onwetendheid

Een bijkomende verklaring voor het toenemend aantal betalingsproblemen is te zoeken in het feit dat we niet stilstaan bij de kost van een uitvaart. Amper 1 op de 4 Belgen heeft een duidelijk beeld van de uitvaartkosten. De rest schat de kostprijs vaak tussen de 2.500 à 5.000 euro. Dat blijkt uit bevragingen van uitvaartspecialist DELA. De helft van de Belgen heeft bovendien geen voorbereidingen getroffen voor de betaling van zijn of haar uitvaart. Toch zit de uitvaartverzekering in België wel in de lift, al hinken we nog altijd achterop ten opzichte van andere Europese landen. 

‘Wil je zeker zijn dat je nabestaanden geen financiële  problemen krijgen naar aanleiding van je uitvaartkosten  dan heb je verschillende opties. Je kan geld voor je uitvaart opzij zetten op een spaarrekening. Minpunt: je weet nooit of dat geld er nog zal zijn om je uitvaart te betalen, want de toekomst kan uiteraard onvoorziene kosten met zich mee brengen. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kan een uitvaartverzekering overwegen. Dan ben je zeker dat je nabestaanden de uitvaartkosten zonder problemen kunnen betalen. Die uitvaartverzekering is in ons land gelukkig geen rariteit meer: 15 à 20% van de Belgen heeft zo’n verzekering. Maar er is nog wel een kloof met Spanje waar meer dan de helft van de Spanjaarden er eentje heeft, het Verenigd Koninkrijk met 70% verzekerden voor een uitvaart en Nederland, waar zelfs driekwart van de mensen zo’n verzekering afsluit.’

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…