Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Veilig genieten van de zon

Gezond.be
6 min read

Huidkanker is wereldwijd en in België de meest voorkomende kankersoort (cijfers 2023). Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt voor hun 75e te maken met huidkanker. Experts voorspellen dat dit aantal de komende tien jaar zal stijgen. Gelukkig is huidkanker een van de meest te voorkomen kankers en kan het goed behandeld worden als het vroeg wordt ontdekt. In dit artikel geven we belangrijke tips om je tegen de zon te beschermen en je risico op huidkanker te verkleinen.

Oorzaak van huidkanker

UV-straling is de belangrijkste oorzaak van huidkanker omdat het schade toebrengt aan het DNA in onze huidcellen. Dit versnelt ook het verouderingsproces van je huid.
Moeten we dan de zon volledig vermijden? Natuurlijk niet!
De zon is immers onze belangrijkste bron van vitamine D en helpt bij de aanmaak van serotonine, wat invloed heeft op onze stemming en slaap.

Hoe geniet je in alle veiligheid van de zon?

  • Let op de UV-index: Deze varieert van 0 (zeer laag) tot 11+ (extreem). Hoe hoger de UV-index, hoe belangrijker het is om beschermende maatregelen te nemen. In België wordt aanbevolen om bij een waarde van 3 of hoger beschermingsmaatregelen te nemen, zelfs als de zon niet intens lijkt. De UV-index is te vinden in weerberichten of via weer-apps. Voor de laatste updates, bezoek de meteo website.
  • Gebruik zonnecrème: Breng zonnecrème aan op alle blootgestelde delen van je huid met ten minste een SPF 30. Herhaal dit elke 2 tot 3 uur en smeer sneller na het zwemmen of bij intensief zweten.
  • Draag beschermende kleding: Bedek je huid met kleding die armen en benen bedekt en zet een petje of hoed op. Ben je op vakantie? Bedek dan zeker je hoofd met een petje en/of gebruik een parasol.
  • Zoek de schaduw op: Vermijd langdurige blootstelling aan de zon, zeker tussen 12 en 15 uur. Baby's en peuters zijn het kwetsbaarst en worden best nooit direct blootgesteld aan de felle zon.
  • Wees voorzichtig rond reflecterende oppervlakken: Ooit al eens stevig verbrand na een namiddag buiten zwemmen in de zon? Dat is helemaal niet abnormaal want water, zand en sneeuw reflecteren en versterken de UV-stralen.
  • Een zonnebril: Bescherm je ogen door een model te kiezen dat bescherming biedt tegen UVA- en UVB-stralen. Let erop dat het etiket ‘UV400 of ‘100% UV-bescherming’ vermeldt.
  • Vermijd de zonnebank: Gebruik van de zonnebank verhoogt je risico op huidkanker met maar liefst 75% en versnelt huidveroudering.

Bescherm elke huid tegen de zon

Heb je een lichte huid en wordt je huid eerder rood dan bruin? Wees dan extra voorzichtig! Maar iedereen moet zonnebescherming serieus nemen omdat UV-straling schadelijk is voor alle huidtypes.
Voor kinderen is het uitermate belangrijk dat ze zich altijd goed beschermen tegen de zon. Kinderen hebben een dunnere en kwetsbaardere huid dan die van volwassenen. Deze huid kan zichzelf niet beschermen tegen UV-stralen. Studies tonen aan dat overmatige blootstelling aan de zon tijdens de kindertijd huidkanker kan veroorzaken op volwassen leeftijd.

Voeding als bescherming

Ook voeding kan een rol spelen bij de bescherming tegen de zon. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten kunnen ontstekingen verminderen en de natuurlijke afweer van je huid tegen zonneschade stimuleren. Hier zijn enkele belangrijke antioxidanten en waar je ze kunt vinden:
Vitamine E: noten, zaden, plantaardige oliën en groene bladgroenten
Polyfenolen: rode bessen, vruchten, cacao, groene en zwarte thee
Carotenoïden:
– Bètacaroteen:geel en oranje fruit en groenten
– Lycopeen: tomaten
– Luteïne: eigeel,maïs, oranje paprika en groene bladgroenten
Hoewel deze voedingsmiddelen voordelen bieden, is het belangrijk te benadrukken dat voeding geen vervanging is voor het gebruik van zonnecrème en andere beschermingsmethoden tegen de zon.

Aankooptips voor Zonnecrème

  • Bescherming tegen UVA en UVB: Kies een zonnecrème die zowel UVA- als UVB-stralen blokkeert, aangezien beide typen je huid kunnen beschadigen.
  • Beschermingsfactor: Gebruik altijd een zonnecrème met minimum SPF30 en idealiter SPF50.
  • Waterbestendigheid: Gebruik een waterbestendige zonnecrème als je van plan bent te zwemmen of als je veel zweet.
  • Let op de houdbaarheid: Pas op met restjes zonnecrème van vorig jaar. Nadat de verpakking is geopend of met hoge temperaturen in aanraking is geweest, kan de SPF-waarde afnemen.

Houd je huid in de gaten

Vroegtijdige detectie van huidkanker kan levensreddend zijn. Het is belangrijk om elke verandering in een moedervlek of het verschijnen van een nieuwe moedervlek op te merken. Twijfel je? Raadpleeg dan altijd een dermatoloog of arts.

Dagelijkse zonbescherming

Zonnebescherming is het hele jaar door belangrijk en niet enkel tijdens de hete zomerdagen. Ook in de winter of bij bewolkt weer wordt de huid blootgesteld aan UV-straling. Een goede tip is om zonnecrème dagelijks in je ochtendroutine op te nemen. Op deze manier bescherm je je huid tegen directe zonschade en help je ook vroegtijdige veroudering voorkomen. In de winter kan een dagcrème met beschermingsfactor volstaan. Gebruik hierbij een dagcrème met minimaal SPF 30. Zo blijft je gezicht beschermd tegen de zon en vermijd je huidveroudering.

Voor uitgebreidere informatie en aanvullende tips over hoe je je huid kunt beschermen, bezoek https://kanker.be/preventie/bescherm-je-tegen-de-zon/

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…