Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De diëtiste tipt 16 gezonde tussendoortjes (zodat je straks niét naar de koeken grijpt!)

Birte Govarts
5 min read

Ken je het gevoel dat het lijkt alsof je letterlijk naar de snoepkast toe gezogen wordt? Je moét nu een stukje chocolade of een koek hebben. Soms (of toegegeven: vaak) eet je een tweede stuk of meerdere koeken en vooraleer je het weet, laat je je helemaal gaan. Hoe je zo’n snack attacks kan vermijden? Door te kiezen voor gezonde tussendoortjes. Expert Hella Van Laer, voedingsdeskundige en auteur, geeft tips!

Hella Van Laer

“Wanneer je snoept, heb je vaak niet eens écht honger”, aldus Hella Van Laer. “Je eet onbewust, omdat je je onrustig voelt, eenzaam, gefrustreerd … Of omdat iets in je mond stoppen een gewoonte is geworden. Stel jezelf dus eerst de vraag of je effectief wel honger hebt. Die bewustwording is een heel belangrijke stap. Als je weet hoeveel factoren invloed hebben op ons eetgedrag, besef je dat het soms sterker is dan jezelf. Daarom is het belangrijk om jezelf – zeker als je weet dat je een snoeper bent – zo veel mogelijk te beschermen. Het beste is om gewoon geen snoep meer in huis te halen. Weet je bijvoorbeeld dat één stukje melkchocolade je vaak aanzet tot het eten van de hele reep? Wees eerlijk en mild voor jezelf. Iemand die stopt met roken, laat toch ook geen pakje sigaretten in huis rond slingeren?!”

Truken van de foor

Wil je je gedrag veranderen? Fantastisch, want er zijn een heleboel trucjes om je daarbij te helpen! “Als je onderbewustzijn het overneemt en jou richting koekenkast stuurt, helpt het niet als het snoep, de koeken en de chips in het zicht liggen”, gaat Hella Van Laer verder. “Verstop ze onderaan in de kast en zorg ervoor dat je gezonde alternatieven, zoals nootjes, op ooghoogte legt.”

Emotioneel verzadigd

“Het is belangrijk dat tussendoortjes je zowel fysiek als emotioneel verzadigen. Weet je wel dat walnoten gezond zijn, maar vind je ze eigenlijk niet lekker? Dan ben je emotioneel niet verzadigd. Ga op zoek naar tussendoortjes die voor jou wérken. Die niet alleen gezond zijn en je een verzadigd gevoel geven, maar die je ook lekker vindt. Het is enorm belangrijk dat we ‘suikermomentjes’ zo veel mogelijk beperken. Bij dezen dus een lijstje van tussendoortjes die gezond zijn en je hongergevoel doen verdwijnen. Aan jou om de snacks eruit te halen die je lekker vindt!”

 • Een handvol noten: walnoten, cashewnoten, amandelen …
 • Zin in iets hartigs? Pel dan een handvol gezouten pistachenoten.
 • Het klikt misschien als een gigantisch cliché, maar rauwkost kan écht lekker zijn: selderijstengels, paprika- of wortelreepjes, witlofblaadjes … Je kan je rauwkost combineren met een lekker dipsausje, zoals yoghurt gemengd met mosterd. Guacamole of hummus zijn natuurlijk nog beter, maar vereisen nét dat tikkeltje meer werk en tijd.
 • Heb je al eens gedacht aan diepvriesfruit? Ik ben zelf fan van diepvrieskersen.
 • Waarom niet kiezen voor (natuur-)yoghurt met vers fruit? Stukjes mango smaken bijvoorbeeld heerlijk bij yoghurt, net zoals granaatappelpitjes of bosvruchten.
 • Een stuk vers fruit, in heel veel dunne partjes gesneden, zo heb je er langer plezier van.
 • Een appel met kaneel en wat amandelschilfers uit de oven – dit moet je wel op voorhand inplannen.
 • Een paar olijven.
 • Een stukje vis, zoals pekelharing of ansjovis.
 • Een blokje chocolade met meer dan 85% cacao. Leg eventueel een paar kleine blokjes in je diepvriezer. Zo heb je er ook weer langer plezier van.
 • Een kommetje maaltijdsoep.
 • Een grote augurk met een een plak kaas of kippenwit errond.
 • Wat kerstomaatjes met mozzarellabolletjes.
 • Egg mug: een eitje, eventueel met wat blokjes tomaat, uit de microgolfoven. Je vindt online heel wat recepten.
 • Een hardgekookt eitje.
 • Appelschijfjes met pindakaas of een andere notenpasta.
Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…