‘Plantaardige melk zal jonge vrouwen later parten spelen’, beweert een Britse studie. ‘Zo krijgen ze te weinig mineralen binnen, zoals eiwitten, zink en calcium.’ Het nieuws werd opgepikt door onze media, maar klopt het effectief? Wij gingen te rade bij diëtiste Evelyne Mertens, gespecialiseerd in plantaardige voeding en als vrijwilliger verbonden aan EVA vzw.
‘Allereerst vind ik het belangrijk dat mensen zich niet laten afschrikken door zo’n artikels. Niet iedereen kan een studie op de juiste manier interpreteren en wanneer een studie in de mainstream media wordt gebracht, is deze heel vaak uit de context getrokken. Weet ook dat heel wat studies gesponsord worden, bijvoorbeeld door de zuivelindustrie. Als ik dan zo’n resultaten zie, verschiet ik daar niet van.’
Kun je tekorten krijgen door plantaardige melk?
‘Als je vandaag beslist om plantaardig te eten en enkel nog aardappelen en één soort groente eet, dan zul je inderdaad tekorten ontwikkelen. Het is belangrijk dat je op een volwaardige manier plantaardig eet én genoeg variatie hebt. Dan kan er in theorie perfect aan al je behoeften voldaan worden. Verder raad ik altijd aan om voor verrijkte producten te kiezen. Deze zijn aangevuld met vitamine B12, calcium, ijzer enzoverder. Ook de niet-verrijkte varianten bevatten van nature bepaalde voedingsstoffen, maar met de verrijkte varianten zit je net iets beter. Er zijn wel bepaalde melksoorten die volwaardige eiwitten bevatten zoals melk op basis van soja-eiwitten en op basis van erwteneiwit. Deze eiwitten hebben dezelfde structuur als dierlijke eiwitten en bevatten alle essentiële aminozuren. Al de andere soorten, zoals amandelmelk, kokosmelk enzoverder zijn ook goed, maar eerder ter variatie.’
‘Je leeft ook niet enkel op plantaardige melk. Hoewel het een belangrijke bron is van calcium, vind je deze voedingsstof ook terug in bepaalde groenten, graanproducten, noten, zaden en pitten. Ook vleesvervangers bevatten vaak al van nature calcium. Ook zink kun je terugvinden in graanproducten, noten, zaden en pitten. Eiwitten vind je dan weer terug in vleesvervangers zoals tofu en seitan, maar ook in aardappelen en peulvruchten. Je zult dus variatie nodig hebben in je eetpatroon om aan al je essentiële aminozuren te komen, maar dat is perfect mogelijk.’
Toevoeging niet voldoende?
In de studie wordt aangetoond dat toevoeging van calcium aan plantaardige melk niet goed wordt opgenomen. ‘Niks van aan’, zegt Evelyne Mertens. ‘Toegevoegde calcium wordt even goed opgenomen als voeding die van nature calcium bevat. Calcium wordt ook vaak als ingrediënt gezien en niet als een toevoeging. Dat wordt echt wel opgenomen door ons lichaam.’
Wat met onze allerkleinsten?
‘Je kunt een kindje vanaf de geboorte plantaardig opvoeden. Kies dan wel voor specifiek plantaardige producten binnen het zuigelingengamma. Zuigelingen hebben namelijk bepaalde behoeften op nutritioneel vlak. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je kunt overschakelen naar gewone (verrijkte) plantaardige melk.’
Wat is nu het gezondste?
‘Een plantaardig of een niet-plantaardig voedingspatroon kunnen beide even gezond als ongezond zijn. Kijken we enkel naar plantaardige melk tegenover koemelk, dan is verrijkte plantaardige melk gezonder. Dierlijke melk bevat heel veel verzadigde vetzuren, wat nadelig is voor hart- en vaatziekten. Het bevat ook lactose en ik merk dat de laatste jaren steeds meer mensen daar gevoelig voor worden. Dit uit zich in diarree of een opgeblazen gevoel. Ook is plantaardige melk beter voor ons milieu en het dierenwelzijn, wat mooi is meegenomen.’
Voor meer informatie rond plantaardige voeding kun je terecht op de Facebook– en Instagrampagina van Evelyne Mertens.