Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Veerkracht, ademen en voelen: in gesprek met Claudia Van Avermaet

Gezond.be
9 min read

Ontdek de kracht van meditatie en ademhalingsoefeningen in ons dagelijks leven, met Claudia Van Avermaet. In dit verhelderende interview delen we inzichten over hoe deze praktijken ons kunnen helpen bij het vinden van innerlijke rust en het vergroten van onze veerkracht.

Kun je ons vertellen wat het initiële moment was dat je inspireerde om dit boek te schrijven?
Zeker, het idee voor het boek kwam echt vanuit mezelf. Oorspronkelijk dacht de uitgeverij aan een boek inclusief recepten, maar ik wilde dat dit keer anders aanpakken. Dit boek komt voort uit de vele retreats die ik organiseer. Tijdens deze retreats zie ik mensen die voor het eerst kennismaken met specifieke oefeningen en ademhalingstechnieken. In het begin zijn ze vaak sceptisch, maar na een week zie je een duidelijke verandering in hun houding. Ze beginnen de voordelen te ervaren, wat hen ook na de retreat blijft beïnvloeden. Dat is waarom ik dit boek wilde schrijven, om die ervaring toegankelijker te maken, want mensen hebben zo nood aan vertragen.

Naast het toegankelijker maken van de retreat ervaringen, was een belangrijke motivatie voor het schrijven van dit boek de dringende behoefte die ik zag aan veerkracht in het dagelijks leven van mensen. Tijdens de retreats merkte ik hoe deelnemers worstelden met hun innerlijke uitdagingen en hoe ze geleidelijk leerden om deze te overwinnen. Deze transformaties waren krachtig; deelnemers keerden vaak terug naar hun dagelijks leven met hernieuwde kracht en een beter vermogen om met stress en tegenslagen om te gaan.

Dit boek is bedoeld om veerkracht te bevorderen, niet alleen tijdens crisistijden, maar ook als een continue kracht in het dagelijks leven. Het biedt technieken om veerkracht op te bouwen en om te gaan met moeilijkheden. De focus ligt op het creëren van een veerkrachtige basis in het leven, zodat men effectief kan reageren op uitdagingen.


Hoe cruciaal zijn kleine veranderingen in persoonlijke ontwikkeling volgens jou?
Kleine veranderingen zijn de sleutel tot duurzame groei. In mijn boek benadruk ik het belang van kleine, dagelijkse praktijken. Het is niet nodig om je leven radicaal om te gooien; consistente kleine stappen, zoals dagelijks een paar minuten mediteren of ademhalen, kunnen een enorme impact hebben.

Start met iets heel kleins, start met een gezond ontbijt en probeer dat echt te integreren. Start met 1 of 2 minuten ademhalingsoefeningen, iedere ochtend. En doe dat dagelijks en kijk dan wat dat geeft.
Deze benadering helpt ook om overweldiging te voorkomen, waardoor mensen meer geneigd zijn om hun nieuwe gewoontes vol te houden.


Welke specifieke stap uit je boek vind je het belangrijkst voor het unplugging proces?
Voor mij is dat absoluut de ademhaling. Veel mensen realiseren zich niet hoe krachtig hun ademhaling kan zijn. Door te focussen op correcte ademhalingstechnieken en het uitvoeren van ademhalingsoefeningen, kan men al een significante verbetering in stressniveaus en algemene gezondheid ervaren. Dit is een gratis, maar ongelooflijk krachtig hulpmiddel dat iedereen tot zijn beschikking heeft.


Hoe heb je persoonlijk het schrijfproces van dit boek ervaren?
Het was een uitdaging, maar ook zeer verhelderend. Dit boek schrijven vereiste dat ik dieper inging op mijn eigen ervaringen en emoties dan bij het schrijven van een kookboek. Het heeft me geholpen om mezelf beter te begrijpen en te leren van mijn eigen groei en verandering. Het was een proces van zelfontdekking dat niet altijd gemakkelijk was, maar uiteindelijk zeer lonend.


In jouw boek "Unplug" introduceer je verschillende praktische oefeningen. Kun je met ons delen welke oefening jou persoonlijk het meest heeft geholpen en waarom?
Voor mij heeft meditatie verreweg het meest betekend, vooral tijdens een zeer intense periode in mijn leven waarin ik kampte met wat ik zou beschrijven als een emotioneel trauma, eerder dan een klassieke burn-out.

Deze periode was toen ik een opleiding volgde en zelf les moest geven, wat ongelooflijk intens was omdat ik me niet volledig kon inzetten vanwege mijn eigen emotionele en fysieke staat. Mijn mentor, of guru zoals ik hem noemde, merkte op dat ik mijn hart had gesloten, wat mijn ademhaling en welzijn beïnvloedde. Hij adviseerde mij een specifieke meditatie, die ik moest uitvoeren gedurende veertig dagen. Het was geen makkelijke opgave, vooral omdat ik in die tijd veel weerstand voelde tegen meditatie en sceptisch was over de effectiviteit ervan.

Deze meditatie, bekend als 'Satanama', was transformationeel. Aanvankelijk was ik cynisch, maar ik zette door, waarbij ik elke dag mediteerde, soms maar voor een paar minuten, en andere keren langer, afhankelijk van mijn staat op dat moment. Gaandeweg begon ik een verschil te voelen. Mijn paniekaanvallen en hyperventilatie, die ik vaak ervoer in openbare plaatsen zoals winkels, begonnen af te nemen. Ik kon langzaam maar zeker deze aanvallen beheersen en reduceren. Dit proces bevestigde niet alleen het belang van meditatie voor mijn herstel, maar veranderde ook mijn gehele benadering van persoonlijke gezondheid en zelfzorg. Wat begon als een sceptische poging werd een diepgaand onderdeel van mijn dagelijks leven en een tool die ik nu aanbeveel.


Denk je dat we die praktische oefeningen helemaal kunnen integreren in ons systeem. Dat na jarenlange oefening, de technieken een soort van automatische respons worden?
Absoluut, ik geloof echt dat het mogelijk is om dergelijke technieken te integreren, net zoals we andere gewoontes van jongs af aan leren. Het is vergelijkbaar met tandenpoetsen; op een gegeven moment denk je er niet eens meer over na, het wordt gewoon een deel van je routine. Als we van kleins af aan leren om bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen, dan kan dat zeker een natuurlijk onderdeel van ons leven worden. Deze gewoonten moeten vroeg worden aangeleerd omdat de eerste jaren in iemands leven cruciaal zijn voor het vormen van langdurige gewoonten.

Het idee is dat als deze oefeningen standaardpraktijken worden op scholen of werkplekken, ze net zo normaal kunnen worden als andere dagelijkse activiteiten. Vroeger werd er bijvoorbeeld op school gebeden, en als we nu ademhalingsoefeningen op die manier zouden integreren, zou dat een diepe impact kunnen hebben. Het pad naar deze integratie is echter nog lang; hoewel er een toenemende focus is op welzijn, wordt er vaak slechts sporadisch en oppervlakkig aandacht aan besteed. Dit moet veel meer een ingebedde praktijk worden, vooral omdat de behoefte aan mentale gezondheidsondersteuning blijft groeien. We zitten vast in een cyclus van stress en overwerk, en zonder significante veranderingen zal dit blijven leiden tot een toename van burn-outs en andere mentale gezondheidsproblemen.

Wat zou je adviseren aan mensen die het moeilijk vinden om veerkrachtig te blijven in stressvolle tijden?
Ik zou zeggen, het is belangrijk om jezelf weer te leren voelen. We zijn vaak zo afgesloten van ons eigen lichaam en onze emoties dat we niet eens merken wanneer we overweldigd raken. Een manier om hiermee om te gaan is door meer aandacht te besteden aan wat je fysiek en emotioneel ervaart, door middel van mindfulness of zelfs door gewoon bewuster te zijn van je dagelijkse sensaties. Als je begint met echt te luisteren naar wat je lichaam je vertelt, kun je eerder ingrijpen en voorkomen dat stress te overweldigend wordt.

Bovendien is het cruciaal om jezelf toestemming te geven om te voelen. Dit kan betekenen dat je actief zoekt naar momenten van rust en reflectie, zelfs als dat betekent dat je uit je comfortzone moet stappen. Neem bijvoorbeeld tijd om echt de wereld om je heen te voelen—de textuur van de kleding die je draagt, de koude lucht in de ochtend, of de warmte van een zonnestraal. Dit soort simpele acties kan helpen om je bewustzijn te verhogen en je gevoeligheid voor je eigen welzijn te verbeteren. Dit helpt niet alleen om stress te beheersen maar verrijkt ook je dagelijks leven.

Hoe vind je een evenwicht tussen je professionele engagementen en persoonlijke tijd?
Balans is cruciaal. Ik plan mijn dagen zodanig dat er ruimte blijft voor zowel werk als ontspanning. Ik probeer technologie zoveel mogelijk te beperken en stel duidelijke grenzen voor mijn werktijd. Het is belangrijk om technologie voor je te laten werken, en niet andersom. Door bewust tijd in te plannen voor rust en ontspanning, kan ik zorgen voor een gezonde balans tussen werk en privé.

Unplug is te koop voor €26,99 en uitgegeven bij Lannoo.

Meer informatie omtrent de retreats van Claudia vind je hier.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…