Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: de drie loopmomenten uit ‘De kracht van hardlopen’ van John Rooms + win 2 exemplaren

Gezond.be
5 min read

Weet jij – alweer – niet wat te doen dit weekend? Wij redden je met veel plezier uit de nood, door elke week een ‘gezond’ boek voor te stellen. Deze week delen we de drie loopmomenten uit ‘De kracht van hardlopen’ van John Rooms. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen twee exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Ik loop in de ochtend

Geen betere manier om je dag te starten dan een ochtendtraining. Bij voorkeur op nuchtere maag, met enkel een koffie, wat water of thee. Zalig. Een boost voor de rest van je dag.

Nuchter lopen doe je enkel op water. Neem je een koffie, dan drink je best ook een glas water. Neem je vruchtensap, dan leng je dat best aan met water om de suikers zoveel mogelijk te verdunnen.

Belangrijk is wel dat je geen ongelofelijk zware training, lang en/of snel, doet. Je lichaam heeft tijd nodig om hiervan te herstellen, en wanneer je een drukke dag voor de boeg hebt, gevuld met tal van verplichtingen, kan het je wel eens zuur opbreken naar herstel toe. Echter, ik heb bij mezelf gemerkt dat wanneer je gewoonte om ’s morgens te lopen ingebeiteld zit in je systeem, je gerust tien kilometer of soms meer kan hardlopen met wat variatie ertussen. Je zal vrolijk en monter aan je dag beginnen in een elan dat de rest van de dag meegaat.

Ik loop ’s avonds

Een ander moment waarmee heel veel hardlopers gebaat zijn, is op het einde van de dag. Een beetje een afsluiter. Een moment om je dag te overlopen. Naar trainingseffect toe leg je meestal de basis (of het moet vroeg op de avond zijn), zeer zware trainingen doen is minder aan te raden omdat het je slaapritme wat verstoort. Het moment als slotakkoord van je dag is in alle geval een aanrader. Het maakt je geest nog even vrij, je neemt volop zuurstof binnen en je lichaam is, zeker met een rustige loop, ontspannen.

Je kan jezelf nog eens opladen, afreageren en weer oppeppen. De onzekerheden of twijfels krijgen tijdens zo’n loop een andere kleur. Je komt terug bij jezelf en herkent de bron van je eigen kunnen. De dag kan heftig, turbulent, kwetsend of kleinerend geweest zijn. Met die schoenen op dat asfalt krijgt je geest weer ruimte om de brokstukken te lijmen, het puin op te ruimen en de richting van je denken weer op te frissen. Het lopen brengt je terug tot de essentie van het leven. Je kent het begin, je weet het einde en je loopt er gewoon naartoe. Eenvoud als kracht.

Ik loop onder de middag

Naar effect toe is dit niet ideaal. Je zit in de rush van de dag, snel werk je een training af om op de volgende vergadering te zijn. Er zijn andere manieren om geblesseerd te geraken, laat het mij zo stellen. Wanneer je in het leven zit met verplichtingen, taken,… dan is op de middag trainen gewoon niet ideaal.

Vanuit de dynamiek angst, onzekerheden en twijfels kan je op de middag lopen zien als een dwang, een verplichting. Het is gewoon niet nuttig om je maaltijd en eventueel een rustig mentaal moment over te slaan om met collega’s een training af te werken terwijl de agenda van de dag gewoon verder loopt. Je lichaam weet oprecht niet dat je aan het lopen bent en niet in een vergadering zit. Je geest wordt verder uitgewrongen op zulke momenten.

Loop je alleen op de middag? Ook hier is die dynamiek. Je verplichtingen dwingen je om op de middag te trainen, want ’s avonds of ’s ochtends heb je taken. Dat kan je werk zijn, maar vaak gaat het om privézaken die het hardlopen plannen op efficiënte momenten gewoon niet mogelijk maken. Je vindt de kracht niet om er een punt van te maken, je past je ritme aan, onder het motto dat het oké is, maar eigenlijk is het roofbouw. Ook hier weet je lichaam niet dat je training ontspannend bedoeld is. Je werkt ze af in de rush van de rest van je dag.

Win 2 exemplaren van ‘De kracht van hardlopen’

Wil je meer ontdekken over de kracht van hardlopen? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Beefcake Publishing twee exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…