Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

’s Ochtends sporten zorgt ervoor dat je slechter slaapt

Gezond.be
2 min read

Als je van lichaamsbeweging een gewoonte wilt maken, is het makkelijker om een vast tijdstip in te plannen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat trainen in de vroege ochtend een negatieve invloed kan hebben op je slaap.

Als je ’s ochtends opstaat om je dag met wat lichaamsbeweging te beginnen, kost dat je misschien wel tien minuten slaap per nacht, zo blijkt uit nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift ‘Nutrients’.

Interessant genoeg keek het onderzoeksteam niet specifiek naar de impact van ochtendgymnastiek op de slaap. In plaats daarvan wilden ze onderzoeken welk effect ochtend- of avondtraining heeft op je algehele energieniveau, inclusief hoeveel je verbrandt en wat je eet. Ze stelden echter vast dat beide trainingsgroepen ongeveer evenveel gewicht verloren en bijna evenveel calorieën aten. De verschillen waren zo klein dat het team slechts een vermindering van 21 calorieën opmerkte bij de namiddaggroep.

Bij het analyseren van de gegevens die tijdens de vijftien weken durende studie werden verzameld, ontdekten de auteurs dat de deelnemers aan de ochtendgymnastiekgroep tien minuten minder sliepen dan ze daarvoor hadden gedaan. Dit in tegenstelling tot de avondsporters, die gemiddeld 30 minuten extra sliepen elke dag. De onderzoekers merkten op dat dat komt omdat degenen in de ochtendgroep ‘eerder leken te slapen, maar ook eerder wakker werden om aan lichaamsbeweging te doen’.

Langdurige veranderingen in je slaap kunnen een aanzienlijk effect hebben. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat een goede nachtrust het risico op hartstress tijdens de training vermindert. Maar deze rusttijd is ook het moment waarop ons lichaam zichzelf herstelt. De resultaten van dat laatste onderzoek suggereren dat je door ’s avonds te trainen de beste kans hebt op een effectief herstel en betere prestaties tijdens je volgende trainingssessie. Maar hoewel je de activiteit kunt optimaliseren aan de hand van deze bevindingen, is uiteindelijk enige lichaamsbeweging beter dan geen. Als je alleen ’s ochtends tijd hebt, dan is het nog steeds de moeite waard om je aan je schema te houden.

Bron: Fit & Well

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…