Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

REVIEW The North Face Flight VECTIV: de carbonschoen die records breekt op de trails

Thomas Buelens
5 min read

Loopschoenen met carbon-platen, die werken als een soort springveer, zijn niet meer weg te denken in de loopwereld. Maar wie liever in de ongerepte natuur loopt, vond nog maar weinig trailschoenen met de technologie. Om het gat te vullen brengt The North Face met de Flight VECTIV-schoenen de innovatieve zoolstructuur van koolstofvezel nu ook naar de trails. Wij testten ze alvast uitgebreid voor je uit. 

Het nieuwe VECTIV-systeem is volgens de The North Face ontworpen om impact te verminderen en je lichaamsenergie te optimaliseren. Om dat te bewerkstelligen heeft het Amerikaanse outdoormerk zijn huiswerk gedaan: in een periode van twee jaar is er bijna 10.000 kilometer aan testgebruik in de schoenen gekropen, met feedback hun atleten.

En die inspanningen lijken te lonen, want volgens onafhankelijke studies reduceert de Flight VECTIV de neerwaartse impact op de scheen met 10 procent. The North Face belooft dat hardlopers hierdoor ‘comfortabeler hun (kilo)meters maken zonder dat de opbouwende impact zwaar op hen inhakt.’ Maar komt de VECTIV die belofte ook na? 

Constructie

Het eerste wat opvalt wanneer je de Flight VECTIV uit de doos haalt, is dat de loopschoen met zijn 295 gram (bij maat 44) bijzonder licht is – een groot pluspunt voor wie op zoek is naar een snelle trailschoen. 

Hoewel de schoen relatief nauw aansluit onder een lichte bovenlaag van gaas, is hij ook voor bredere voeten comfortabel en is er voldoende ruimte voor de tenen. Het grootste pluspunt tijdens het passen vind ik echter dat er geen ongewenste steentjes of zand in de schoen terecht kunnen komen tijdens het lopen door de sokachtige constructie rond de enkel, die het geheel zo goed als hermetisch afsluit. 

De zool bestaat uit verschillende onderdelen: een ‘3D-plaat’ tegen de zool aan en een rocker-middenzool, en daarnaast een buitenzool van ‘SurfaceCTRL’, de nieuwste buitenzoolconstructie van The North Face dat veel grip belooft op elk terrein. 

Licht, snel en stabiel

Maar hoe loopt hij? Kaytlyn Gerbin, atlete bij The North Face, beschrijft de Flicht VECTIV als ‘snel, licht en heel responsief’. En nog: ‘De plaat geeft de schoen een veerkrachtig en high performance-gevoel, en de gestroomlijnde bovenkant zorgt ervoor dat hij lichtgewicht blijft terwijl de schoen nog steeds als gegoten aanvoelt.’

Na hier zelf 50 kilometer in te hebben gelopen over verschillende soorten ondergrond kan ik dit alleen maar beamen. De VECTIV spoort je aan om je pas te versnellen en blinkt uit op meer uitdagende trails door zijn lage gewicht en stijve zoolstructuur, waarvan The North Face een ‘superieure stabiliteit, grip en schokdemping’ belooft. En inderdaad, het lopen lijkt minder moeite te kosten, terwijl hij alle schokken moeiteloos opvangt bij het klimmen en dalen. 

Hoewel de noppen onder de schoen er op het eerste gezicht minimaal uitzien, biedt de VECTIV voldoende grip – of je nu in de modder loopt of in los zand. Drassige bospaden kunnen ze met gemak aan en ook op vlakke ondergronden voelt de schoen goed en stabiel aan. Maar de magie van de VECTIV komt pas echt te voorschijn als je het tempo wat opvoert – dan tovert het losgelaten beest gegarandeerd een grijns op je gezicht. 

Records, records, records

De Flight VECTIV is ontworpen met het breken van persoonlijke records op trailterrein in gedachten. Het is een rasechte trailracer die je kan aantrekken voor uitdagende ultra’s, maar die tegelijkertijd uitblinkt op vlak terrein en je laat genieten van gladde bospaden. Na twee jaar aan de carbonschoen te sleutelen, lijkt The North Face daar ook in zijn opzet geslaagd te zijn. 

Sinds de oprichting van het VECTIV-project hebben veertien atleten van het The North Face-team samen zeventien wereldrecords gelopen, waaronder: de 18 uur, 41 minuten en 52 seconden van Kaytlyn Gerbin op de Wonderland Trail, de 21 dagen, 13 uur en 35 minuten van Coree Woltering op de Ice Age Trail en de solo-poging van Pau Capell op de Ultra-Trail du Mont-Blanc van 21:17:18. 

Voor mijn opkomende trailrun-wedstrijd weet ik alvast welke schoenen ik aantrek, al zullen ze er tegen dan hoogstwaarschijnlijk niet meer maagelijk wit uitzien. Ook wanneer ik deze zomer in de Alpen en de Ardennen trek, neem ik de VECTIV mee als werkpaard om over meer uitdagende trails te scheuren. 

De prijs van de Flight VECTIV varieert van 130 tot 200 euro. Voor een loopschoen met carbon-platen blijft de VECTIV zo toch een relatief budgetvriendelijke optie binnen deze categorie voor wie op zoek is naar een snelle, stabiele trailschoen. De loopschoen is momenteel verkrijgbaar in geselecteerde gespecialiseerde hardloopwinkels en is beschikbaar voor pre-order via thenorthface.com.

Door Thomas Buelens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…