Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

4 tips voor wie met hardlopen wil afvallen

Gezond.be
4 min read

Geschreven met branded content van All4running.

Voor wie wil afvallen, is het eigenlijk kinderlijk eenvoudig: meer calorieën verbranden dan wat je consumeert. Het gaat er niet om dat je jezelf uithongert, maar wel dat je enerzijds bewuster eet en dat je anderzijds meer calorieën verbrandt. Een uitstekende manier om dat te doen, is door te hardlopen. Door een uurtje te hardlopen, kan je al snel 700 calorieën verbranden. Lange hardloopsessies van meer dan 1000 calorieën zijn zeker mogelijk. De MET-waarde van hardlopen is vergelijkbaar met dat van klimmen en stevig fietsen (19 tot 22 km/u).

Stel een goed hardloopschema op

Veel mensen die willen afvallen, beginnen ineens met hardlopen. Het klinkt eenvoudig, je outfit en loopschoenen aantrekken en vertrekken maar! Toch is het dat niet. Het is enorm belangrijk dat je het rustig opbouwt en dat je een goed hardloopschema opstelt. Het opstellen van zo’n hardloopschema is een stukje persoonlijk, er moet namelijk rekening worden gehouden met de basisconditie waarover je beschikt en eventueel ook met het gewicht dat je moet “meesleuren”.

In ieder geval zal je in de beginfase vooral gedurende kortere periodes lopen en voldoende moeten rusten. Je zal toch minstens twee keer per week moeten hardlopen. Twee dagen op rij hardlopen is anderzijds geen goed idee. Laat je eventueel adviseren bij het opstellen van zo’n hardloopschema.

Focus op de juiste looptechniek

Het is niet alleen belangrijk dat je het hardlopen opbouwt, maar ook dat je de juiste looptechniek in de voeten hebt. Begin altijd met een goede warming-up en neem een voorwaartse houding aan. Dat wil zeggen dat je je rug recht houdt en je borst en heupen naar voren duwt, terwijl je je schouders net naar achteren duwt. Houd je armen ook altijd compact en beweeg ze voor- en achterwaarts, maar niet zijwaarts. Loop verder op je middenvoet en maak werk van een hogere pasfrequentie. Begin met tien tot vijftien passen per minuut, maar bouw dit langzaam op. Een hogere pasfrequentie vermindert de landingsimpact.

Ga ook eens naar de fitness

Een probleem van afvallen met hardlopen is dat je ook vetvrije spiermassa verliest. Je moet dat met andere woorden compenseren. Wat extra eiwitten helpen dat enigszins te doen, maar dit moet dan wel worden gecombineerd met duur- en krachttraining. Stel dus niet alleen een hardloopschema op, maar voorzie ook momentjes in de fitness. Je zal dan je spieren trainen. Zo kan je gezond afvallen, werk je aan je conditie en behoud je tegelijkertijd toch je spiermassa.

Sport minstens een uur voor het slapengaan

Voldoende slapen is enorm belangrijk bij het afvallen. Slaaptekort wordt volgens verschillende onderzoeken geassocieerd met grotere tailleomtrekken en hogere BMI’s. Hardlopen kan helpen om beter te slapen, maar doe het wel niet net voor het slapengaan. Anders is je hartslag en je lichaamstemperatuur te hoog. Bovendien komt tijdens het lopen het hormoon endorfine vrij. Deze stof maakt je gelukkig, maar het houdt je ook wakker en alert. Daarom is het aan te raden om een uur voor het slapengaan geen sport te beoefenen. Geef je lichaam de tijd om tot rust te komen en kruip pas dan onder de lakens. Volgens een recent onderzoek is het ten slotte ook geen goed idee om ’s ochtends te sporten. ’s Avonds trainen zou volgens dit onderzoek echt wel de beste keuze zijn.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…