Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 nieuwe en/of hippe sporten uitgetest: hoofdredacteur Birte volgde een initiatie golf

Birte Govarts
4 min read

Als je sporten wil volhouden, moet je in de eerste plaats op zoek gaan naar een activiteit die je leuk vindt. Geen idee waar te beginnen? Wij testten vijf hippe sporten en brengen verslag uit. Deze week: golfen.

48.344. Zoveel leden telden de Vlaamse golfclubs begin dit jaar. In 2021 registreerde de federatie van golfclubs nog een stijging van maar liefst 11% wat het ledenaantal betreft. Dat vonden wij reden genoeg om ons naar het golfterrein van Waregem Golf te begeven voor een initiatie.

Birte: ‘Mogen wij je vragen om sportschoenen te dragen en géén T-shirt’, mailt manager Frank van Waregem Golf me enkele dagen voor mijn initiatie. Geen T-shirt? Wanneer ik te rade ga bij een vriend die regelmatig golft, bevestigt hij me dat dat op een golfterrein nog steeds not done is en zo goed als iedereen er een polo draagt. Het is meteen het enige waaraan je nog merkt dat golf vroeger vooral een activiteit was voor de elite. Wanneer ik bij Waregem Golf aankom, merk ik meteen dat het publiek best gemengd is. Man en vrouw, jong en oud, ik zie golfers van allerlei gepluimte van de ene hole naar de andere gaan en iedereen zegt deze vreemde eend in de bijt uiterst vriendelijk gedag.’

‘Na een warm onthaal door Frank maak ik kennis met met lesgever Kris. Hij zal me op anderhalf uur tijd de basis van golf uitleggen. Dat is geen sinecure, want er komt meer bij deze sport kijken dan ik had gedacht. Dus beginnen we bij het begin en legt Kris me uit wat het doel van golf is: de bal in zo weinig mogelijk slagen in het putje of de hole krijgen. Je vertrekt bij elke hole vanop de afslagplaats en gaat over de fairway naar de green, oftewel het kort gemaaide gras waar de vlag staat. Onderweg zijn er hindernissen zoals bunkers en strafgebieden die het spel uitdagender maken.’

‘Kris loopt met me mee naar de driving range, waar we beginnen met het oefenen van mijn swing, oftewel de lange slag waarmee je aan elke hole begint. Zo’n swing uitvoeren is moeilijker dan ik dacht. Je moet immers niet alleen letten op je houding – voeten gespreid, knieën licht gebogen, hoofd boven de golfbal -, maar vervolgens je bekken ook op exact de juiste manier draaien én ondertussen proberen dat kleine balletje te raken. Voor iemand met niet zo’n sterke oog-handcoördinatie een hele uitdaging, maar toch is het een keer of vijf raak. Ben ik een natuurtalent? Dat absoluut niet. Maar écht rampzalig zijn mijn golfskills ook niet, volgens Kris. Oef!’

‘Vervolgens trekken we naar een veldje met kort gemaaid gras waar ik kan oefenen op putten, oftewel de golfbal van dichterbij in de hole mikken. Dat ligt me beter, al sla ik soms té uitbundig tegen de bal. Na een paar holes is mijn golfinitiatie al voor twee derde voorbij. Om te eindigen neemt Kris me mee naar een compact course met zes holes, waar beginnende golfers kunnen oefenen. Ik sla drie ballen op een van de holes en het zal niemand verbazen dat twee van die drie in een vijver belanden. Dat tempert mijn enthousiasme echter niet: golf heeft me aangenaam verrast en ik ben vast van plan om binnenkort nog een keertje terug te keren.’

Praktisch

Birte ging golfen bij Waregem Golf. Je betaalt er €525 voor een Start to golf-pakket met daarin onder andere drie maanden toegang tot de oefenfaciliteiten, zes individuele lessen van een half uur en een groepstraining van anderhalf uur. Info: waregemgolf.be en golfvlaanderen.be

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…