Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10.000 stappen per dag wandelen voor een goede gezondheid: klopt dat cijfer wel?

Gezond.be
4 min read

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om minstens 10.000 stappen per dag te zetten om gezond en fit te blijven en uw gewicht onder controle te houden. Een cijfermatige aanbeveling die een duidelijk te bereiken doel geeft, maar dat cijfer zou niet volledig correct zijn.

Deze norm van 10.000 stappen per dag om gezond te blijven is goed ingeburgerd in de hoofden van de mensen. Sinds de jaren zestig wordt dat cijfer zeer zelden in twijfel getrokken. Verscheidene wetenschappers hebben echter al hun bedenkingen geuit over deze doelstelling, ook al is bewezen dat dagelijks langer wandelen het risico op vroegtijdig overlijden vermindert.

Een nieuwe studie, uitgevoerd door een epidemiologe op het gebied van lichaamsbeweging, Amanda Paluch, van de Universiteit van Massachusetts, stelt dit langgekoesterde doel echter in vraag. Volgens de studie hebben mensen die slechts 7.000 stappen per dag zetten 50 tot 70 procent minder kans om voortijdig te sterven dan degenen die minder dan 7.000 stappen zetten.

Een studie van tien jaar

Om tot deze conclusie te komen, volgden de onderzoekers meer dan 2.000 personen, mannen en vrouwen, zwart en blank, met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar gedurende meer dan een decennium, van 2005 tot 2018. De deelnemers aan de studie droegen een stappenteller, zodat het mogelijk was het aantal stappen dat zij elke dag zetten, alsook de intensiteit ervan, te volgen.

Door de manier waarop de studie is uitgevoerd, kunnen we niet volledig concluderen dat wandelen de gezondheid van de deelnemers heeft verbeterd. Er wordt echter wel een verband gelegd tussen het niveau van de lichaamsbeweging en de individuele gezondheid.

Een correlatie die reeds door vele wetenschappers is bevestigd, evenals het feit dat een toename van de dagelijkse lichaamsbeweging beschermt tegen vroegtijdig overlijden. De studie van de onderzoekers van de universiteit van Massachusetts levert echter nieuwe info op: na een bepaald punt lijkt het zetten van meer stappen niet langer een gunstig effect te hebben op de gezondheid.

De onderzoekers concludeerden ook dat de intensiteit van de genomen stappen weinig effect had op de gezondheid. Een eenvoudige dagelijkse wandeling kan het risico op een vroegtijdig overlijden al verkleinen.

7.000 stappen per dag is voldoende

Volgens de onderzoekers is 7.000 stappen per dag zetten voldoende om fit te blijven en het risico op vroegtijdig overlijden te verminderen. Dit doel is bijzonder interessant omdat het toegankelijker is voor mensen die niet veel lopen. Door een doel te promoten dat gemakkelijker te bereiken is, zullen mensen volgens de onderzoekers meer gemotiveerd zijn om ernaar toe te werken.

“7.000 stappen/dag kan een uitstekend doel zijn voor veel mensen die momenteel die hoeveelheid niet halen,” vertelde Amanda Paluch aan HealthDay News. “Het aantal stappen per dag is een eenvoudige en gemakkelijk te controleren maatstaf en meer stappen per dag zetten kan een goede manier zijn om de gezondheid te bevorderen.”

Het onderwerp staat daarom vandaag nog steeds ter discussie. Moet je een bepaald niveau van dagelijkse stappen bereiken om in goede gezondheid te blijven? Voor bewegingsonderzoeker Nicole Spartano van de Boston University is de discussie nog lang niet voorbij. De wildgroei aan stappentellers – smartphones, slimme horloges, enz. – zal de komende jaren inderdaad aanleiding geven tot nieuwe studies over de relatie tussen het aantal dagelijkse stappen en gezondheid. Ook zij zullen waarschijnlijk proberen het exacte aantal stappen te bepalen dat elke dag moet worden gezet om het risico op vroegtijdig overlijden te verminderen.

Lees ook:

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…