Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Stap voor stap ontspannen: meditatief wandelen doe je zo!

Gezond.be
3 min read

Heb je het gevoel dat mediteren niets voor jou is omdat je niet kunt stilzitten? Dan is meditatief wandelen de oplossing voor jou. Je geest kan eindelijk ontspannen en je lichaam is in beweging, twee vliegen in één klap. Maar hoe pak je dat precies aan? Wij zetten het voor je op een rij!

Stap 1: Kies een wandeling in een bekende omgeving

Voor deze wandeling is het belangrijk dat je de weg kent zodat je de kans op verdwaalstress kan beperken. Een route die je bijna met je ogen dicht kan afleggen is het meest geschikt. Kies de duur van de wandeling op basis van je eigen conditie. Je kan deze oefening zowel uitvoeren in een korte wandeling van tien minuten als in een uitgebreide wandeling van een uur.

Stap 2: Observeer je lichaam

Het is verleidelijk om tijdens een wandeling je gedachten de vrije loop te laten gaan. Bij meditatief wandelen gaan we de aandacht bij ons lichaam leggen. Observeer de manier waarop je stapt, zonder je tempo te veranderen. 

Stap 3: Vind je ritme

Focus je op je voeten die telkens weer de grond raken en probeer hier een vast ritme in te herkennen. 

In het begin kan het moeilijk zijn om je gedachten bij je ritme te houden. Het is normaal dat andere gedachten terug naar binnen sluipen als je weinig ervaring hebt met meditatie. Dit kan frustrerend zijn en soms lijkt het moeilijk om jezelf te herpakken. Hier kan het helpen om je gedachten even te laten gaan en een bepaald object of punt op je route te kiezen. Eens je dit punt nadert ga je je lichaam weer observeren en je aandacht terug vestigen op het ritme van je stappen.  

Stap 4: Geniet

Zelfs als mediteren tijdens het wandelen moeilijk blijft, kan deze oefening grote voordelen hebben. Zelfs enkele minuten per dag je geest ontspannen brengt al heel wat veranderingen teweeg. En doordat je je meditatie koppelt aan een wandeling geniet je automatisch ook van alle andere voordelen van bewegen in de buitenlucht. Er zijn dus geen redenen om het niet te proberen! 

Door Antje Baumans

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…