Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wereld Fiets Dag: hoe fietsen Vlaamse ouders?

Sien Vanneste
2 min read

Vaker fietsen heeft heel wat voordelen, niet enkel voor het milieu, maar ook voor jezelf. Je bent buiten, beweegt en moet niet in de file staan. Ook ouders kiezen vaak de fiets om zich met hun kinderen te verplaatsen. Fietsmerk Cortina deed onderzoek bij 300 respondenten om te kijken wat het fietsgedrag is van ouders met kinderen tussen nul en vijf jaar.

Fietsen met of zonder kinderen heeft wel degelijk een invloed. Maar liefst 87% van de ouders past het fietsgedrag aan wanneer er ook kinderen meefietsen. Zo stoppen ouders vaker voor een rood licht, wordt de hand telkens uitgestoken bij het afslaan en kijkt men meer naar links en rechts bij het oversteken. Ook meer rekening houden met andere weggebruikers en de snelheid aanpassen komt naar voor bij 43%. Daarnaast let 27% beter op de verkeersregels en gaat 43% op voorhand meer nadenken over de fietsroute.

Papa’s boven

Beide ouders zijn uiteraard bekommerd om de veiligheid van hun nakomelingen, maar we zien dat papa’s zich nét iets meer zorgen maken. Zo vinden vaders het belangrijker dan moeders dat hun kind een helm draagt, 72% tegenover 66%. Verder dragen papa’s praktijk hoog in het vaandel: 27% laat hun kinderen zelf fietsen terwijl dit bij vrouwen 22% is.

Bye bye moederfiets, hello family bike

Ook het soort fiets is belangrijk. Zo zijn family bikes populair, waarbij er net wat meer comfort en veiligheid is én plaats voor extra bagage. Deze fietsen werden vroeger moederfietsen genoemd, maar anno 2022 is het tijd voor een naamsverandering. Het zijn nu niet enkel mama’s die kinderen naar school brengen of boodschappen doen. Deze evolutie is ook deels te danken aan de stijging van gedeeld ouderschap. Family bikes kenmerken zich aan hun lage instap en langer frame. Op die manier kun je makkelijker op- en afstappen en heb je meer ruimte tussen je zadel en stuur. Handig voor als er een kindje meefietst.

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…