Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zwangerschapsdiabetes: stap in een preventietraject en vermijd diabetes type 2

Gezond.be
3 min read

Steeds meer vrouwen met zwangerschapsdiabetes stappen in preventietraject om later diabetes type 2 te vermijden. Onlangs werd de twintigduizendste vrouw met zwangerschapsdiabetes geregistreerd in de databank van Zoet Zwanger. Dat is een preventietraject van Diabetes Liga, met steun van de Vlaamse overheid, om vrouwen na de zwangerschap te wijzen op de gevaren van diabetes type 2.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes raakt de laatste jaren steeds beter bekend bij het brede publiek. Het is een vorm van tijdelijke diabetes waarbij tijdens de zwangerschap voor het eerst abnormaal hoge bloedsuiker- of glucosewaarden worden vastgesteld. In totaal krijgen meer dan 4.000 vrouwen in Vlaanderen jaarlijks de diagnose, blijkt uit de meest recente cijfers van het Vlaams Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie.

Zwangerschapsdiabetes kan bij iedere zwangere vrouw voorkomen doordat zwangerschapshormonen de insulinehuishouding in het lichaam verstoren. Vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden, zwangere vrouwen met overgewicht en zwangere vrouwen met naaste familieleden met diabetes type 2 lopen een hoger risico. Ook vrouwen van allochtone afkomst hebben meer kans om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen.

Preventie

De voorbije vijf jaar is het aantal vrouwen dat ieder jaar in het preventietraject stapt, verdubbeld. Zwangerschapsdiabetes komt dan ook steeds vaker voor in onze samenleving, onder andere doordat we tijdiger screenen in de zwangerschap, vrouwen gemiddeld op latere leeftijd zwanger worden en steeds vaker overgewicht hebben tijdens de zwangerschap. ‘Preventie is meer dan ooit nodig om de verder uitdijende diabetesgolf een halt toe te roepen. Onder andere bij moeilijker te bereiken doelgroepen, zoals vrouwen met een migratieachtergrond’, zegt Inge Everaert, Teamcoördinator Kenniscentrum, Beleid en Onderzoek van Diabetes Liga.

Zoet Zwanger

Via het preventietraject Zoet Zwanger waarschuwt de Diabetes Liga vrouwen met zwangerschapsdiabetes na de bevalling voor het risico om diabetes type 2 op latere leeftijd te ontwikkelen.

‘Voor veel vrouwen is de diagnose van zwangerschapsdiabetes een wake-up call’, legt Prof Katrien Benhalima, endocrinologe en autoriteit op vlak van zwangerschapsdiabetes uit. ‘Het is belangrijk deze vorm van diabetes snel op te sporen en goed te behandelen, anders loopt de vrouw een groot risico op een vroeggeboorte of zwangerschapsvergiftiging. Maar na de bevalling dalen de bloedsuikerwaarden meestal en verdwijnt daarmee het besef dat het risico groot is om diabetes type 2 te ontwikkelen. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes gehad hebben, hebben 30 tot 50 procent meer kans om binnen de tien jaar diabetes type 2 te krijgen. Die vorm van diabetes is wel onder controle te houden, maar niet meer te genezen. Het is dus meer dan ooit van belang om vrouwen na de bevalling goed te begeleiden en zo het risico op diabetes type 2 te verkleinen.’

Minstens één op de twee vrouwen met zwangerschapsdiabetes laat zich na haar bevalling opvolgen via de Diabetes Liga. Het project Zoet Zwanger zorgt er niet alleen voor dat vrouwen gratis kunnen deelnemen aan workshops rond gezonde voeding én dat ze concrete tips en tricks krijgen om gezonder te leven, maar herinnert hen er ook 10 jaar lang aan om jaarlijks hun bloedsuikerwaarden te laten controleren bij de dokter.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…