Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bijna zomervakantie! Zo houd je de kids koel op warme dagen

Gezond.be
4 min read

We mogen ondertussen al enkele weken genieten van de stralende zon. Nu de zomervakantie voor de deur staat, zijn veel ouders op zoek naar leuke activiteiten om de kinderen twee maanden lang bezig te houden. Je kunt veel meer doen om af te koelen dan enkel het zwembad klaarzetten. Helan kinderopvang legt uit hoe je je kinderen beschermt tegen de hitte en de zon, én tipt enkele verkoelende activiteiten.

Smeren, smeren, smeren: we zullen het wel leren!

Voorbereid zijn om naar buiten te gaan is één van de cruciale punten tijdens de warme zomerdagen. En als je naar buiten gaat, is het belangrijk je kind en jezelf goed te beschermen tegen de zon.

 • Smeer op regelmatige basis een goed beschermende zonnecrème, met factor 50. 
 • Speel je met je kind in het water? Smeer jezelf en je kindje nadien dan zeker nog eens in. Ook als je in de schaduw speelt is het belangrijk om je kind goed in te smeren.
 • De hoofdjes koel en beschermd houden, is ook van belang. Laat je kind daarom een petje of zonnehoed dragen.

Wist je trouwens dat een zonnecrème maar één jaar goed blijft? Daarna zakt de factor met de helft naar beneden. Gooi de bussen van vorig jaar dus gerust weg! 

Drinken en nog eens drinken

Bied op verschillende momenten voldoende water aan. Heb je moeilijke drinkers? Drink zelf ook een glaasje mee. Dat kan een stimulans zijn voor je kindje.

Helan Kinderopvang stimuleert de kinderen op een ludieke manier. De kinderbegeleiders kiezen samen met de kinderen een kleurrijke beker uit en plakken hun naampje erop. Dat werkt want wat ze zelf kiezen vinden ze meestal leuker! Zo kan de beker de hele zomer lang gebruikt worden en herkennen ze hun eigen beker snel. Misschien een idee om thuis ook eens uit te proberen!

Houd de zon en de warmte buiten

 • Probeer de zon zoveel mogelijk buiten te houden. Doe de rolluiken omlaag of hou gordijnen dicht aan de kant waar de zon op de ramen staat. Hou ook de ramen en deuren zelf zoveel mogelijk gesloten. Zo warmt je huis niet te veel op en blijft het binnen hopelijk fris.
 • Hou je kindje binnen tijdens de warmste uren van de dag. Dit is tussen 12u en 15u. De UV-stralingen zijn dan het sterkst en dus ook het gevaarlijkst om zonnebrand te veroorzaken.  
 • Koelt het ’s avonds of ’s nachts af? Zet de ramen dan lekker lang open. Zo daalt de kamertemperatuur en verlucht je de kamers in één klap. 

Verkoelende activiteiten

 • Schilder met water op de grond. Geniet van het verbaasde gezichtje als je kind zijn of haar opgedroogde schilderij ziet.
 • Vries speelgoed in een ijsvorm in.
 • Sorteer pomponnen op kleur in een bak vol met water.
 • Drijven of zinken? Vul een bak water en laat je kindje verschillende materialen in de bak leggen (bestek, speelgoed, takken, blaadjes, een tutje, …) Wat zakt naar de bodem en wat blijft drijven? Laat je kindje de spullen ook terug uit de bak vissen. 
 • Regenboog-bad! Vul het zwembad met badschuim voor baby’s, voeg hier een beetje voedingskleurstof aan toe en binnen de kortste keren baadt je kindje zich in een heuse regenboog.
Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…