Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

8 gevolgen van onvoldoende lichaamsbeweging

shana
4 min read

We weten allemaal dat sporten gezond en goed voor je lichaam is. Je wordt er blij en vrolijk van. Je hebt meteen meer energie en je voelt je onmiddellijk veel fitter. Daarenboven is sporten de successleutel naar een slanker lichaam. Met een gezonde levensstijl en voldoende beweging leef je maar liefst gemiddeld 15 jaar langer! Maar wat gebeurt er nu precies met ons lichaam wanneer we geen enkele sport beoefenen of te weinig bewegen? We zetten het in onderstaand artikel even op een rijtje.

1. Kans op depressie

Tegenwoordig hebben veel mensen last van depressies en wordt er vaak gegrepen naar antidepressivum. Velen weten niet dat sporten een middel kan zijn tegen depressie en angst. Traditionele behandelvormen zoals medicijnen of therapie hebben zelfs een lager succespercentage. Lichamelijke inspanning gaat depressies en angst aan. Sporten zorgt voor een blij en gelukzalig gevoel. Meer bewegen kan je dus uit je depressie helpen.

2. Sneller ziek worden

De reden waarom mensen nooit ziek worden en altijd fit en opgewekt zijn heeft zo zijn verklaringen. Het gaat niet vanzelf, de meesten doen er wel wat voor. Ze blijven namelijk niet stilzitten, want een goede gezondheid begint met een goede conditie. Zo gaan fitte mensen minder rap ziek worden.

3. Meer stress

Iedereen heeft in meer of mindere mate last van stress. Je kan er niet door slapen en je blijft urenlang wakker. Velen grijpen naar medicijnen om stress te behandelen, maar dat is vaak de verkeerde methode. Deze medicijnen kunnen een verslavende werking hebben en pakken de oorzaak van stress niet aan. Het wondermiddel tegen stress is sporten. Sporten is de meest effectieve anti stressbehandeling. Het is dus belangrijk om voldoende te bewegen om stress tegen te gaan. Wie niet sport of beweegt zal dus te maken hebben met meer stress.

4. Hoge bloeddruk

Sporten helpt tegen een te hoge bloeddruk. Het is belangrijk om de bloeddruk op een normaal niveau te houden en dat kan je doen door je leefwijze aan te passen. Ga meer sporten, eet minder zout, val af en zorg voor minder stress. Ook de huisarts gaat iedereen met een te hoge bloeddruk aanraden om meer te sporten.

5. Kans op diabetes

Wie niet genoeg beweegt en geen gezond voedingspatroon aanhaalt, verhoogt het risico op diabetes. Beweging is essentieel in de behandeling van diabetes.

6. Lager HDL cholesterol

Het HDL (High Density Lipoproteïne) cholesterol wordt ook wel de goede cholesterol genoemd. Het is van belang om het HDL cholesterol niveau te verhogen, zo is de kans op hart – en vaatziekten aanzienlijk minder. Lichaamsbeweging kan helpen om overtollig gewicht te verliezen en het HDL niveau te doen stijgen.

7. Verhoogd bloedsuiker gehalte

Wanneer de bloedsuiker te hoog is, zal het lichaam insuline aanmaken om alles terug in balans te brengen. Het gevaar van een te hoge bloedsuikerspiegel is dat de extra insuline niet alleen zorgt voor extra vetopslag, maar ook zorgt voor honger en een snellere veroudering. Een gezonde bloedsuikerspiegel creëer je dus door voldoende te sporten.

8. Even schadelijk als roken

Te weinig bewegen is net zo schadelijk als roken, dat verklaren onderzoekers. “Meer bewegen is het nieuwe stoppen met roken”. Gemiddeld zijn er zo’n 5,3 miljoen sterfgevallen als gevolg van te weinig bewegen. Daarom is het bijna net zo’n ernstige doodsoorzaak als roken (5,1 miljoen).

Sporten en bewegen is echt een wondermiddel voor je lichaam. Probeer toch om regelmatig te bewegen, het is en blijft een vast onderdeel van je leven! Een op de tien doden is te wijten aan gebrek aan beweging, aan jou de keuze dus! 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…