Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Menstruatie

De menstruatie wordt ook wel ongesteldheid genoemd. Dit is een periode in de maand waar iedere vrouw in haar vruchtbare periode maandelijks mee te maken heeft. Op deze pagina lees je meer over de menstruatie. Zo lees je wat de menstruatie inhoudt en welke symptomen of klachten er komen kijken bij de menstruatie.

Wat is de menstruatie?

Zoals al eerder vermeld, is de menstruatie een vierwekelijks terugkerende periode bij alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Wanneer deze vruchtbare leeftijd start, verschilt per vrouw. Sommige vrouwen worden al ongesteld op hun tiende, terwijl andere vrouwen pas zeven jaar later voor het eerst ongesteld worden.

Als de menstruatie eenmaal gestart is, op welke leeftijd dit ook is, krijgt de vrouw voortaan iedere maand een menstruatie. Dit stopt pas als de vrouw in de overgang terecht komt en de menopauze krijgt, rond haar 52e levensjaar. Tot die tijd heeft een vrouw dus iedere maand te maken met de menstruatie en de klachten die een menstruatie met zich meebrengt. In onderstaande tekst worden deze klachten of symptomen beschreven.

Symptomen of klachten bij de menstruatie

Tijdens de menstruatie maakt het lichaam van een vrouw veel veranderingen door. Hierdoor kan een vrouw tijdens de menstruatie last hebben van verschillende verschijnselen, die als erg onprettig worden ervaren. Deze klachten of symptomen zijn de volgende:

  • Buikpijn
  • Krampen
  • Gespannen borsten
  • Hoofdpijn
  • Rugpijn in de onderrug
  • Een opgeblazen gevoel
  • Stemmingswisselingen
  • Prikkelbare gevoelens
  • Neerslachtige gevoelens

Het verschilt per vrouw met welke symptomen zij te maken heeft tijdens de menstruatie en in welke mate deze symptomen voorkomen. Zo hebben sommige vrouwen nergens last van, terwijl andere vrouwen de hele dag in bed liggen van de rug- en buikpijn. Ook kan het per menstruatie en dus per maand verschillen in welke mate men last heeft van de symptomen van menstruatie en welke symptomen men ervaart. Zo kan men de ene maand nergens last van hebben, terwijl men de andere maand een week lang last heeft van de symptomen van menstruatie.

Daarnaast kan het per leeftijd verschillen in welke mate men last heeft van bepaalde symptomen. Zo kan men de eerste jaren nergens last van hebben, om vervolgens na enkele jaren menstruatie ineens erg veel last te krijgen van de klachten die bij de menstruatie komen kijken. Over het algemeen hebben vrouwen wel enkele klachten die er meer uitspringen dan andere klachten. Hierbij kun je denken aan vrouwen die altijd buikkrampen hebben, ten opzichte van vrouwen die altijd rugpijn hebben in de onderrug.

Een te sterke of te lange menstruatie

Hoe lang een menstruatie duurt, verschilt per vrouw. Over het algemeen duurt een menstruatie echter drie tot vijf dagen, waarbij er altijd uitschieters zijn. Vloeit een vrouw langer dan zes dagen, dan is er sprake van een te sterke of te lange menstruatie met te veel bloedverlies. Een te sterke of te lange menstruatie kan te maken hebben met hormonale oorzaken, maar ook met medicijngebruik of een aangeboren afwijking. Vrouwen die te veel vloeien, moeten ieder uur naar het toilet om hun maandverband of tampon te verwisselen.

Het bloed is donker en klonterig en men heeft erg veel last van pijn in de onderbuik. Deze vrouwen hebben dus een vrij hefitge menstruatie, die bijna niet te vergelijken is met een te lichte menstruatie zoals hieronder beschreven.

Een te lichte menstruatie

Het is tevens mogelijk dat een vrouw niet iedere maand, maar iedere zes weken menstrueert. Als dit het geval is en men bovendien maar één of twee dagen vloeit, is er sprake van een lichte menstruatie. Dit kan komen door een hormonale oorzaak, een aangeboren afwijking, het gebruik van medicijnen, een trage werking van de schildklier of PCOS.