Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De gevolgen van veel alcohol

Anja
2 min read

Alcohol heeft in onze Westerse wereld altijd een prominente rol gespeeld. Wereldwijd worden er miljoenen liters alcohol gedronken. Neem nu als voorbeeld bier. Sommige bieren richtten zich op genot – met een hoger percentage alcohol en zorgvuldig geselecteerde ingrediënten – andere juist op het lessen van de dorst. Bier drinken is gezellig, lekker en ontspannend – met mate! De gezondheidsrisico’s die kleven aan het veelvuldig nuttigen van alcohol, zijn zeer serieus. Zowel op de korte als lange termijn.

Korte termijn

Het regelmatig consumeren van grote hoeveelheden alcohol heeft een negatieve invloed op je maag, conditie en huid. Dit zijn gevolgen die je kunt merken, als je (te) veel gedronken hebt. Maar wist je dat deze gevolgen ook optreden als je géén kater hebt? Een kater versterkt de negatieve gevolgen van alcohol. Alcohol is iets waar ons lichaam (in grote hoeveelheden) hard tegen vecht. Je kunt na een avond drinken last hebben van nadorst; je lichaam probeert dan koste wat het kost de alcohol uit je lichaam te krijgen.

Lange termijn

Het is een mythe dat alcohol je hersencellen vernietigt, het beperkt echter wel het proces van vermenigvuldigen daarvan. Een hersenziekte, grotendeels veroorzaakt door het te veel drinken van alcohol, is bekend onder de naam Korsakov. Deze genadeloze ziekte lijkt sterk op dementie. Iemand die Korsakov heeft, heeft last van een verlaagd niveau (vergelijkbaar met het niveau van een 3-jarig kind) en simpele handelingen worden daardoor steeds moeilijker. Op ten duur zorgt Korsakov voor complicaties in de hersenen. Die zijn dodelijk. Dit zijn extreme gevolgen, maar treden op na een lange tijd van ongezond veel alcohol drinken.

Alles kan, met mate

Bier geeft plezier en wijn is fijn. Woorden die je vaak hoort. Alcohol drinken is zeker geen vonnis voor een slechte gezondheid later. Het misbruiken daarvan kan dat echter wel zijn. Wees daarom op je hoede; laat het leuk blijven, drink gematigd en houd het ook eens bij een watertje. Zeg nu zelf; veel drinken is toch geen moeizame ouderdom waard? Geniet met volle teugen van het leven, maar drink met mate.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…