Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 tandvriendelijke voedingstips

4 min read

Om je tanden gezond te houden, is het uiteraard belangrijk om twee keer per dag goed te poetsen. Maar daarnaast is er nog meer wat je kunt doen voor een gezond en sterk gebit. Je voeding speelt bijvoorbeeld ook een rol. In dit artikel geven we je 5 tandvriendelijke voedingstips.

1. Zuivel

Je hebt vast al eens het advies gekregen om dagelijks melk te drinken voor gezonde botten en tanden. Hier zit een grote kern van waarheid in. Zuivel is namelijk een goede bron van calcium en dit mineraal heb je hard nodig voor je botten en tanden.

Daarnaast komt ook het niet-zure karakter van melk je tanden ten goede. Zuren zijn namelijk belastend voor je tandglazuur en kunnen zelfs voor schade aan het glazuur zorgen.

Naast melk, zijn ook yoghurt en kaas goede keuzes. Vermijd gezoete yoghurt en gezoete zuiveldrankjes, aangezien de suikers uit deze producten schadelijk zijn voor je tanden.

2. Andere calciumbronnen

Drink je geen of weinig zuivel? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je met andere voeding genoeg calcium binnenkrijgt om je tanden gezond te houden. Goede bronnen van calcium zijn:

 • Vis
 • Groene bladgroenten
 • Vijgen
 • Sinaasappels
 • Noten en zaden
 • Bonen en peulvruchten

3. Eiwitrijk eten

Eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals eieren en vis, zijn goede bronnen van fosfor. Dit is het meest voorkomende mineraal in ons lichaam na calcium. Ook dit mineraal is belangrijk voor je gebit. Krijg je te weinig fosfor binnen? Dan stijgt je kans op cariës, oftewel gaatjes in je tanden.

Fosfor is onder andere te vinden in:

 • Zuivelproducten
 • Eieren
 • Kip en vlees
 • Vis en schelpdieren
 • Noten en pompoenpitten
 • Bonen en peulvruchten

4. Groente en fruit

Groentes en fruit zijn goed voor je gebit dankzij hun vitamines en vezels. Vitamine A draagt bijvoorbeeld bij aan sterk tandglazuur en vitamine C is belangrijk voor gezond tandvlees dat bestand is tegen bacteriën die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Vezelrijke groente- en fruitsoorten zijn vaak ook lekker knapperig, waardoor je er goed op moet kauwen. Denk hierbij aan appels, rauwe worteltjes of selderij. Tijdens het kauwen wordt je speekselproductie gestimuleerd, wat belangrijk is voor je tandglazuur. Ook worden je tanden meteen schoon geschraapt door het groente of fruit.

5. Vitamine D

Vitamine D mag wat ons betreft wel wat meer aandacht krijgen. Deze vitamine is namelijk onmisbaar voor een gezond lichaam en ook voor gezonde tanden. Je lichaam heeft namelijk vitamine D nodig om calcium goed op te kunnen nemen. Als je genoeg calcium consumeert, maar tegelijkertijd een vitamine D tekort hebt, profiteer je dus niet optimaal van de calcium.

Vitamine D vind je in eieren, vette vis en levertraan. De zon is echter de beste bron van deze vitamine. Door direct zonlicht op je huid, maak je namelijk vitamine D aan.

6. Focus op een mooi en gezond gebit

Met een goede ziekteverzekering, specifiek gericht op tandverzorging, kun je je focussen op een mooi en gezond gebit. Dentalia, de tandverzekering via Partena, betaalt tot wel €1.250 terug per persoon en per jaar.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…