Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit doet nachtwerk met je lichaam

Bram
3 min read

Slaapproblemen zijn niet het enige waar je mee rekening moet houden als je ’s nachts werkt. Dit is de impact die nachtwerk op je lichaam heeft.

1. Je zal verdikken

Je krijgt meer zin in calorierijke voedingsmiddelen als je ’s nachts werkt. Ook slaapdeprivatie kan gewichtstoename veroorzaken. Het extra gewicht dat je bijkomt tijdens nachtwerk is een grote oorzaak van je verhoogde risico op ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Breng je eigen gezonde snacks mee naar je werk en kies voor kleine proteïnerijke maaltijden. Koffie drinken en veel koolhydraten eten is het slechtste dat je kan doen.  

2. Je slaappatroon raakt ontregeld

1 op de 10 mensen die ’s nachts werken krijgt slaapproblemen. Ze kunnen niet slapen, zijn de hele tijd moe of ze hebben moeite om wakker te blijven tijdens het werk. Nachtwerkers krijgen per definitie te weinig slaap. Het is moeilijker om overdag te slapen omdat het ingaat tegen je bioritme. Creëer daarom een donkere ruimte en ga na hoeveel je elke week slaapt. Vermijd cafeïne, alcohol en zonlicht voor je gaat slapen.

3. Je kan een blessure oplopen

Als je ’s nachts werkt heb je 50% meer kans op een blessure dan als je overdag werkt. Je bent ’s nachts meer vermoeid en op je werk is vaak minder personeel aanwezig. Er zijn dus minder collega’s die je kunnen helpen bij risicovolle taken. Als je een openbare job beoefent en ’s nachts omgaat met mensen kan je ook meer in contact komen met mensen die te veel gedronken hebben. Verpleegkundigen op de spoedafdeling of agenten hebben dan meer kans om een blessure op te lopen.

4. Je kan problemen krijgen tijdens de zwangerschap

Omdat je het bioritme van je lichaam verstoort zal dat een invloed hebben op de gezondheid van je baby. Vrouwen die elke nacht werken hebben 85% meer kans op een miskraam dan vrouwen die overdag werken. Je hebt bovendien een grotere kans om vroegtijdig te bevallen en je baby kan een laag geboortegewicht hebben.

5. Je hebt meer kans op kanker

Vrouwen die gedurende vele jaren ’s nachts werken hebben meer kans om borst- en darmkanker te krijgen. Onderzoekers denken dat dit komt omdat het melatonine niveau in je lichaam daalt. Als je vele jaren nachtwerk verricht kan je je daarom best geregeld laten screenen. Je kan samen met je dokter overwegen of je melanine supplementen kan innemen. Melanine supplementen zijn vrij verkrijgbaar maar je kan best eerst het advies vragen van je dokter alvorens je ermee start.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…