Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

MEI PLASTICVRIJ: Zo zorg je voor minder afval

Gezond.be
4 min read

Naar aanleiding van Mei Plasticvrij spraken met afvalcoach Sara. Volgens haar kan iedereen bijdragen aan het verminderen van de afvalberg. ‘We moeten met z’n allen proberen om van onze wegwerpmindset af te stappen. De vele burgerinitiatieven rond delen, hergebruiken en lokaal kopen tonen aan dat verandering mogelijk is. Het is gewoon een kwestie van stap voor stap je gewoontes te veranderen.’ Maar hoe doe je dat juist? In dit artikel geeft Sara enkele tips.

Zorg dat er minder ‘bazaar’ in je huis komt

Afval verminderen begint in de winkel. Neem je eigen herbruikbare tas én koeltas mee, en eventueel wat extra zakjes voor losse producten. Zorg ervoor dat je niet te veel koopt. Denk ook na over de houdbaarheid van producten, want zo moet je minder weggooien. Een win-win voor het milieu en jouw portemonnee!

Tegenwoordig kan je veel brieven, tijdschriften, kranten en reclameblaadjes digitaal ontvangen. Niet geadresseerde reclame kan je gemakkelijk afwijzen door een sticker aan je brievenbus te hangen. Die kan je aanvragen bij jouw gemeente, stad of afvalintercommunale.

Heb je jouw huis opgeruimd? Breng jouw afdankertjes naar de kringwinkel of geef ze weg aan vrienden, buren of een tweedehandswebsite.

Ga eens op zoek naar duurzame initiatieven bij jou in de buurt

Ben je niet thuis in de wereld van ‘duurzaamheid’? Bij jou in de buurt zijn er zeker initiatieven te vinden, zoals landbouwers waarbij je rechtstreeks kan kopen, markten met streekproducten, verpakkingsvrije (of -arme) winkels en tweedehands -of kringloopwinkels.

Laat niets verloren gaan in de keuken

Zorg ervoor dat je in de keuken niets, of toch zo weinig mogelijk verloren laat gaan. Dat kan door de volgende zaken toe te passen bij jou thuis:

  • Hergebruik overschotjes in een saus, tapenade, milshake, cake… Door te koken met restjes kan je je creativiteit gebruiken, omdat je wordt uitgedaagd om eens iets nieuws te proberen.
  • Informeer je over hoe je voedsel het best kan bewaren. De eeuwenoude bewaartechnieken zoals pekelen en drogen zijn waar helemaal in!
  • Hergebruik verpakkingen zoals drankkartons, kruidenbakjes en glazen potten om voedingswaren in te bewaren.
  • Drink kraantjeswater en gebruik een hervulbare fles. Filter het water indien nodig. Water hoeft ook niet saai te zijn. Je kan zelf ice-tea, limonade en smaakwater maken.

Tover je huis om tot een groene plek

Wie houdt er nu niet van wat groen in huis? Het ziet er niet alleen leuk uit, het is ook goed voor het milieu. Kweek zelf kruiden, groenten en fruit in de tuin, op de vensterbank of op het balkon. Denk daarbij aan de eigenheid van jouw streek. Wist je trouwens dat groenten zoals ajuin, prei en selder opnieuw groeien in water? Of dat je champignons kan laten hergroeien in koffiedik?

Verwerk keuken-en tuinresten tot compost. Zo tover je jouw afval om tot waardevolle voedingsstof voor jouw planten en kruiden. Op kleine oppervlakken kan je composteren in een wormenbak. Wie meer plaats heeft, kan een vat of een bak gebruiken. Wil je graag zelf beginnen met het kweken van groenten van fruit, maar weet je niet goed waar te beginnen? Hier kan je meer informatie vinden: https://www.vlaco.be/thuiskringlopen

Ruim zwerfvuil op

We willen allemaal wonen in een propere, groene en gezonde buurt. Zwerfvuil en sluikstort passen niet in dat plaatje. Het opmerken van zwerfvuil en erover praten is al een stap in de goede richting. Maar het goede voorbeeld geven en zelf mee zwerfvuil opruimen is nog beter! Meer info over zelf zwerfvuil opruimen kan je vinden op https://mooimakers.be/

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…