Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Alles wat je moet weten over de E-sigaret

Gezond.be
4 min read

Iedereen heeft wel ergens een verre kennis of een vriend die tevergeefs probeert om te stoppen met roken. Dat het moeilijk is om je dagelijkse dosis nicotine links te laten liggen eens je verslaafd bent, weet iedereen. Hulpmiddelen zoals nicotinepleisters- of kauwgom zijn niet altijd even succesvol. Een middel dat de laatste jaren wel sterk aan populariteit heeft gewonnen, is de E-sigaret. Hoewel een E-sigaret gezonder is dan een gewone sigaret, kan ze niet als gezond worden omschreven.

Wat is een E-sigaret?

Een E-sigaret is een toestelletje dat het principe van een gewone sigaret nabootst. In de E-sigaret wordt een vloeistof verhit zodat die verdampt. Die damp wordt dan door de gebruiker ingeademd. Zo krijgt de gebruiker ervan toch het gevoel dat hij aan het roken is. Er zijn heel wat verschillende soorten E-sigaretten op de markt. Je vindt ze als het ware in alle geuren en kleuren. Aan de vloeistof kunnen ook bepaalde aroma’s worden toegevoegd, zodat de damp een lekkere smaak heeft.

Wat is het verschil met een gewone sigaret?

Het belangrijkste verschil met een gewone sigaret is waarschijnlijk wel duidelijk. Bij het roken van een gewone sigaret ademt een roker naast rook en nicotine (die in de tabak zit) ook andere schadelijke stoffen in, zoals teer. Vooral teer is erg schadelijk voor onze gezondheid, want die stof kan leiden tot bronchitis, longkanker, keelkanker en slokdarmkanker. Een E-sigaret bevat meestal wel nicotine, maar geen teer.

Is een E-sigaret gezonder dan een gewone sigaret?

E-sigaretten bevatten dus geen teer, maar zijn ze daarom minder schadelijk dan gewone sigaretten? Zoals eerder opgemerkt, worden aan E-sigaretten ook nog andere stoffen toegevoegd. Het gaat hierbij meestal om kleur- en smaakstoffen, die goedgekeurd zijn voor gebruik in voeding. Ze zouden dus eigenlijk onschadelijk moeten zijn, maar het is nog niet helemaal duidelijk wat er na verhitting van die stoffen precies gebeurt. Bovendien wordt de precieze samenstelling van de vloeistoffen die verdampt worden vaak niet volledig gepubliceerd. Ook belangrijk om te weten is dat sommige smaakjes niet met elkaar mogen vermengd worden. Als dat wel gebeurt, kan dat tot gezondheidsproblemen leiden.

Wat zijn de grootste nadelen?

Een eerste nadeel is dat de precieze gezondheidseffecten van E-sigaretten nog niet helemaal duidelijk zijn. Er zijn wel al laboratorische onderzoeken gebeurd op een bepaald type longcellen. Uit die onderzoeken is gebleken dat er een grote hoeveelheid longcellen minder levensvatbaar was na blootstelling aan de dampen die uit een E-sigaret komen. Daarnaast stelden de onderzoekers ook ontstekingsverschijnselen vast.

Voor heel wat (ex-)rokers is het belangrijkste nadeel dat een E-sigaret nooit helemaal hetzelfde smaakt als een echte sigaret, ook al worden er heel wat smaakstoffen aan toegevoegd. E-sigaretten kunnen er in het begin ook voor zorgen dat je last krijgt van een droge mond, omdat de damp onze mond uitdroogt en de speekselklieren niet activeert, wat bij een echte sigaret wel het geval is.

Er zijn ook wat nadelen verbonden aan het toestel zelf. E-sigaretten werken op batterijen die kunnen oververhit raken of ontploffen. Batterijen kunnen ontploffen door een kortsluiting, door te lang in de zon te staan of wanneer je de verkeerde oplaadapparatuur gebruikt.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…