Een zijtak van de tandheelkunde is de orthodontie. Uit de origine van het Griekse woord kunnen we al gemakkelijk afleiden wat deze zorg voor jou kan betekenen. Ortho betekent recht en odous betekent tand. Een behandeling bij de orthodontist betekent dus dat je tanden en je gebit mooi recht worden getrokken. Dit is belangrijk om afwijking en tandproblemen te vermijden, maar uiteraard is het ook vaak esthetisch. We leggen je uit wanneer een bezoekje aan de orthodontist nuttig kan zijn.
Beugels of blokjes bij kinderen
Wie (kleine) kinderen heeft, zal hoogstwaarschijnlijk al beginnen denken aan beugels of misschien zijn je tieners net verlost van hun blokjes? Omdat kinderen nog aan het ontwikkelen zijn, is het gemakkelijker om op jonge leeftijd de tanden recht te zetten. Niet alleen scheve tanden worden behandeld door orthodontie. Ademhalingsproblemen, ruimtegebrek in de mond, duimzuigen, moeite met kauwen of tanden die niet op elkaar passen kunnen ook een aanzet zijn tot een behandeling.
Door middel van een beugel en elastiekjes in de mond worden de tanden door druk- en trekkracht verplaatst. Vaak moeten kinderen meerdere maanden een vaste beugel of blokjes krijgen. Hierdoor zullen ze regelmatig op consultatie gaan. Na het verwijderen van de beugel of blokjes, wordt vaak een metalen draadje aan de achterkant van de tanden geplakt of moet een kind een nachtbeugel dragen om de tanden op hun plaats te houden.
Orthodontie bij volwassen
Ook volwassenen kunnen een beroep doen op een orthodontist. Kindertandjes zijn gemakkelijker recht te zetten, maar tegenwoordig nemen veel volwassenen ook een beugel omdat ze vroeger geen toegang hadden tot de juiste tandzorg. Een beugel kan dus perfect op oudere leeftijd. Je zal die wel langer moeten dragen dan een kind en misschien wat meer pijn ervaren omdat je tanden al lang vast staan en vrij onbeweegbaar zijn.
Op latere leeftijd aankloppen bij de orthodontist brengt wel enkele ‘voorwaarden’ met zich mee: je tandvlees, tanden en kiezen moeten in goede gezondheid verkeren, een te grote overbeet kan enkel opgelost worden met een kaakoperatie en bepaalde medicatie kan de behandeling in het gedrang brengen. Rokers hebben bijvoorbeeld zeer ongezond tandvlees door de nicotine, waardoor het risico op infecties enorm stijgt. Wie ontstekingsremmers neemt, zal niets steeds resultaat boeken met een beugel, omdat de medicatie de tanden minder beweegbaar maakt. Voor wie een minder subtiele beugel wil, bestaan er tegenwoordig ook zo goed als onzichtbare of transparante beugels of blokjes.
Verschil orthodontist of tandarts
Een opleiding tot orthodontist loopt de eerste 5 jaar gelijk aan de opleiding voor tandarts. Alleen zal een orthodontist hierna nog 4 specialisatiejaren volgen. Tandartsen mogen ook beugels plaatsten en orthodontie uitvoeren. Tegenwoordig verwijzen veel tandartsen wel door en raden ze een ervaren orthodontist aan. Vaak heeft de orthodontist een wachtlijst, waardoor mensen ook voor hun vertrouwde tandarts (die een orthodontiecursus volgde) kunnen kiezen.
Een langdurige behandeling van je gebit of het hele gezin die een beugel moet dragen, kan al snel een serieus prijskaartje met zich meebrengen. Je ziekenfonds betaalt hier een groot deel van terug. Maar ook een tandverzekering is geen overbodige luxe. Dentalia, de tandverzekering via Partena, betaalt tot wel €1.250 terug per persoon en per jaar.