Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Calcium zorgt voor gezonde tanden en tandvlees

3 min read

We weten allemaal dat calcium essentieel is voor een stevig beendergestel. Daarom moeten kleine kindjes veel melk drinken om goed te groeien en sterke botten te krijgen tijdens de ontwikkeling. Maar calcium biedt nog meer voordelen voor je lichaam. Calcium versterkt ook de tanden en zorgt ervoor dat je tandvlees gezond en hygiënisch blijft.

Wat doet calcium

Calcium is een mineraal dat meehelpt met de opbouw van je lichaam, botten en gebit. Wat het precies doet? Het gaat voornamelijk botontkalking tegen op latere leeftijd. Als je genoeg calcium opneemt doorheen je leven, verklein je dus aanzienlijk de kans op zere gewrichten en osteoporose. Daarnaast stimuleert calcium de bloedstolling, bevordert het de werking tussen de spieren en de zenuwen en helpt het bij de hormoonstofwisseling.

Te veel of te weinig calcium

Wie geen calcium opneemt (calciumtekort) of bijvoorbeeld nooit zuivelproducten eet, heeft kans op enkele gezondheidsrisico’s. Kinderen die minder dan 125 mg/dag opnemen kunnen last hebben van spierkrampen en onderbroken botontwikkeling. Daarnaast zijn ouderen ook een risicogroep. Broze botten zorgen voor meer en ernstigere breuken bij senioren. Genoeg calcium opnemen op jonge leeftijd en blijven bewegen als senior kan botontkalking voorkomen. Een dosis van 1 gram calcium (± 4glazen melk) per dag wordt aangeraden voor mensen tussen de 19-50 jaar.

Een teveel aan calcium (meer dan 2500 mg/dag of 2 liter melk) kan leiden tot nierstenen en verstoort de opname van andere mineralen.

Bronnen van calcium

De eerste bron van calcium vind je in zuivelproducten; melk, kaas, yoghurt,… Daarnaast kan je ook hoeveelheden calcium vinden in brood, groente en fruit en peulvruchten. Spinazie bevat 168 mg, sperziebonen 140 mg en 250 ml melk is goed voor 305 mg calcium.

Gezonde tanden

Kindertandjes moeten sterk kunnen groeien en stevig worden. Daarom is calcium essentieel voor een stevig gebit. Als je te weinig calcium en andere gezonde mineralen zoals fosfor binnenkrijgt, zal je lichaam reserves zoeken in je lichaam en calcium uit je botten en tanden halen. Dit kan leiden tot botontkalking of tandsteen. Je tanden zijn dan minder beschermd tegen gaatjes en zullen brozer zijn. Groeimelk voor kinderen bevat vaak extra calcium én vitamine D. Dit komt omdat vitamine D de opname van calcium stimuleert. Ook in zonlicht vind je vitamine D. Tegelijk zorgt te weinig vitamine D voor een verminderde weerstand, waardoor tandvlees sneller ontstoken kan geraken.

Om je mond, tanden en tandvlees gezond te houden, is poetsen dus lang niet de enige tip die je tandarts je kan geven. Gezonde voeding en de juist voedingsstoffen dragen ook bij tot een mooi, stevig gebit en een goede mondhygiëne. Toch een bezoekje aan de tandarts nodig? Dan kan de prijs vaak oplopen. Een goede verzekering bij je ziekenfonds kan al een hoop van de kosten drukken. De nieuwe tandverzekering via Partena, Dentalia, betaalt tot wel €1.250 euro terug aan tandverzorging. Nooit meer met lange tanden naar de tandarts. 

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…