Nu de coronamaatregelen beetje bij beetje versoepelen, zal contact tracing een belangrijke rol spelen om een nieuwe grote uitbraak van het virus te voorkomen. Maar wat is contact tracing juist en hoe gaat het in zijn werk? Je leest er hier alles over.
Het contactonderzoek naar mogelijke besmette personen wordt georganiseerd door vijf ziekenfondsen in samenwerking met callcentra en consultant KPMG. Maar liefst 1.200 medewerkers bellen alle mensen op die besmet zijn met COVID-19 om na te gaan met wie ze in contact kwamen tot twee dagen voor hun symptomen opdoken. Ook dan is een patiënt namelijk al besmettelijk. Met dit systeem moeten nieuwe besmettingshaarden zo snel mogelijk uitdoven.
Zodra er bij jou symptomen worden vastgesteld, zoals onder andere koorts, hoesten of kortademigheid, kan je drager zijn van het virus. Vanaf dan hoor je thuis in quarantaine te blijven. Neem contact op met je huisarts en vertel hem of haar welke symptomen je ervaart. Hij of zij zal je het nodige advies geven en je telefoonnummer doorgeven aan de bevoegde instanties om de contact tracing op te starten. Je huisarts zal daarnaast ook een quarantaineattest uitreiken waarmee je enkel nog van thuis uit mag werken of tijdelijke werkloosheid kan aanvragen.
Wat kan je zelf doen?
Nadat blijkt dat je besmet bent, kan je zelf alvast nadenken met wie je de voorbije dagen in contact kwam. Begin daarvoor bij alle mensen vanaf twee dagen voor de symptomen opdoken tot nu. Leg bij voorkeur meteen een lijstje aan met naam, telefoonnummer, adres, geboortedatum en e-mailadres. Je kan een voorbeeld van zo’n contactformulier hier terugvinden.
Hoe verloopt een telefoontje van een contact tracer?
Een van de medewerkers zal je vervolgens opbellen en vragen naar je lijstje met contactpersonen. Hij zal je ook vragen stellen over je gezondheidstoestand, beroep en of je contact gehad hebt met risicopatiënten. Het is enorm belangrijk om eerlijk op de vragen te antwoorden en geen mensen achterwege te laten. Volgens de eerste ervaringen van de contact tracers zijn er nog heel wat mensen die de vragen ontwijken omdat ze zich bijvoorbeeld niet aan de maatregelen gehouden hebben. Toch is het belangrijk voor iedereen in je omgeving dat je eerlijk bent. Je blijft bovendien anoniem en de contact tracers zijn verplicht tot geheimhouding. Je gegevens worden niet gedeeld met de mensen op je lijstje, maar ook niet met politie, justitie of andere controlediensten.
De medewerkers bellen vervolgens iedereen van jouw lijstje op. Als je er minstens 15 minuten mee in contact geweest bent op minder dan anderhalve meter, of in een gesloten ruimte, is het risico op besmetting groter. Ook die persoon zal dan verplicht twee weken thuis in quarantaine moeten blijven en twee keer per dag zijn temperatuur moeten opmeten.
Zo herken je fraudeurs
Pas echter goed op voor fraudeurs die zich voordoen als contactonderzoekers. Een medewerker van de contact tracing zal je nooit zeggen dat je besmet bent, dat verloopt altijd via je huisarts. Ook zullen ze nooit naar je bankgegevens of rijksregisternummer vragen of proberen uit te vissen hoe je dagindeling eruitziet. De contact tracers gebruiken bovendien altijd hetzelfde vaste nummer namelijk 02/214.19.19 of het nummer 8811 voor sms-berichten. Daaraan kan je dus makkelijk herkennen of je met een echte contact tracer te maken hebt of met oplichters.