Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De voordelen van vitamine C

Bram
4 min read

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Dit is een wateroplosbare vitamine, die je veel kan vinden in groenten, fruit en aardappels. Omdat je lichaam zelf niet (voldoende) vitamine C aanmaakt en vitamine C belangrijk is voor het functioneren van je lichaam, is het belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen door voedingsmiddelen met veel vitamine C te eten of vitamine C supplementen te nuttigen. Op deze pagina lees je meer over de voordelen van vitamine C. Ook lees je op deze pagina wat er gebeurt als je te veel of te weinig vitamine C binnenkrijgt. 

Wat zijn nu echt de voordelen?

Vitamine C is één van de belangrijkste vitaminen voor de mens. Dit komt omdat vitamine C ten eerste zorgt voor een betere energieopname, waardoor je je vitaler voelt als je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Als je veel energie nodig hebt, is het dus belangrijk om vitamine C in te nemen. En omdat vitamine C vermoeidheid tegengaat, is het belangrijk om vitamine C te nemen als je last hebt van vermoeidheid of fit moet zijn voor een bepaalde inspanning. Een ander voordeel van vitamine C is het feit dat vitamine C bescherming biedt voor je lichaam. Zo zorgt vitamine C ervoor dat je lichaam gezond blijft en voorkomt vitamine C dat stoffen gaan oxideren. Als stoffen wel gaan oxideren, kan dit schade aanbrengen aan de cellen van je lichaam.

Zo beschermt vitamine C je lichaam tegen schadelijke stoffen, zoals de schadelijke stoffen die je vindt in tabak of schadelijke stoffen die vrijkomen door de spijsvertering van het lichaam. Tot slot ondersteunt vitamine C je geheugen. Zo kan vitamine C ervoor zorgen dat je je voor langere tijd kunt concentreren, zonder dat je afgeleid raakt. Zeker als je extra concentratie nodig hebt, bijvoorbeeld voor een examen of belangrijke presentatie, is het verstandig om vitamine C te gebruiken. 

Wat gebeurt er als je te veel vitamine C hebt ingenomen?

Een volwassene heeft dagelijks 75 milligram aan vitamine C nodig. Neem je 2000 milligram per dag of zelfs meer, dan krijg je te veel vitamine C binnen. Het teveel aan vitamine C dat je binnenkrijgt, verlaat vervolgens je lichaam via je urine. Hierdoor moeten je nieren wel harder werken om alle vitaminen te kunnen verwerken. En omdat vitamine C de absorptie van ijzer verhoogt, kan een teveel aan vitamine C ervoor zorgen dat er een tekort aan ijzer ontstaat. En neem je meer dan 3000 milligram vitamine C per dag, dan kan de vitamine C laxerend werken.

Let wel: een hoeveelheid van 2000 milligram aan vitamine C is vergelijkbaar met 33 sinaasappels. Om te veel vitamine C binnen te krijgen, dien je dan ook erg veel fruit, groenten en aardappelen te eten. Je krijgt dus niet zomaar een teveel aan vitamine C binnen. 

Wat gebeurt er als je te weinig vitamine C hebt ingenomen?

Krijg je juist te weinig vitamine C binnen, dan kun je te maken krijgen met de volgende gevolgen:

  • Je hebt een verminderde weerstand.
  • De genezing van wonden gaat minder snel.
  • De opbouw van bindweefsel gaat minder snel.
  • Je krijgt scheurbuik. Eerst krijg je last van gewichtsverlies, slapeloosheid, grote vermoeidheid en verminderde weerstand en later kun je last krijgen van tandvleesbloedingen en andere inwendige bloedingen.

Scheurbuik komt alleen voor bij ernstig tekort aan vitamine C. Zo kwam het vroeger vaak voor bij mannen die voor langere tijd op zee waren en in deze maanden geen groenten, fruit en aardappels aten. Tegenwoordig komt het niet meer vaak voor en krijgen alleen mensen met een ernstig en langdurig tekort van vitamine C te maken met scheurbuik.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…