scrollTop top

Verandering in je menstruatiecyclus? Een typisch menopauzesymptoom

Verandering in je menstruatiecyclus? Een typisch menopauzesymptoom

Elke vrouw heeft een bepaald menstruatieritme dat geregeld wordt door de hormonen oestrogeen en progesteron. De productie van deze hormonen vindt plaats in de eileiders (eicellen).

Tijdens de prémenopauze treden er ten gevolge van een verminderde afscheiding van deze hormonen, wijzigingen op in de cyclus waardoor er meer (al dan niet met klonters) of minder bloedverlies ervaren wordt, de maandstonden minder lang of langer duren, de maandelijkse menstruaties overgeslagen worden, …

Het kan echter een tijdje duren voor deze verschillen duidelijker worden.

De dag dat je gedurende één jaar geen bloedverlies meer hebt gehad is je “menopauzedag”. De voorraad eicellen is nu volledig uitgeput, de aanmaak van oa oestrogeen en progesteron ter hoogte van de eileiders stopt. Vanaf nu ben je in de postmenopauze.

Bloedverlies na de menopauze

Indien er bloedverlies optreedt na de menopauze dien je contact op te nemen met je huisarts, gynaecoloog. Meestal is de oorzaak onschuldig en gaat het om een vaginale infectie, een goedaardige poliep of een lichte verwonding van de vaginawand na het vrijen (de vaginawand is dunner en kwetsbaarder geworden) maar het is toch belangrijk dat je dit laat nakijken, ook al is het bloedverlies terug spontaan gestopt.

Bij bloedingen na de menopauze dien je ALTIJD contact op te nemen met je huisarts of gynaecoloog!

Tijdens het menopauzeconsult wordt de menstruatiecyclus, het al dan niet hebben van bloedverlies en andere vaginale problematiek zoals vaginale droogte uitgebreid besproken. Indien nodig zal de menopauzeconsulent je doorverwijzen naar een arts.

Vind een menopauzeconsulente bij jou in de buurt via  www.menofocus.be

Bekijk zeker ook Chris’ website www.menobalans.be voor meer info!

 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  525.056.956
 • Aantal
  doden
  6.275.351
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  4.143.408
 • Aantal
  doden
  31.710

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!