Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hevig Bloedverlies bij Menstruatie

Olivier
4 min read

De menstruatie is voor geen enkele vrouw een pretje. Het gaat om een aantal dagen per week waarin je door menstrueel bloedverlies minder goed in je vel zit. Daarnaast zal je ook pijnklachten kunnen ervaren waardoor je minder geneigd bent om door te gaan met je normale dagelijkse bezigheden.

Veel vrouwen hebben een normale menstruatie, maar een bepaald percentage vrouwen heeft een menstruatie die zwaarder is dan het gemiddelde. Zij zullen door hun hevige bloedverlies in een sociaal isolement belanden gedurende hun menstruele periode. Ook zullen vrouwen niet kunnen rekenen op veel steun van hun werkgever wanneer ze zich ziek melden vanwege een zware menstruatie.

Wanneer spreek je van een zware menstruatie met hevig bloedverlies

Je spreekt van een zware menstruatie met hevig bloedverlies wanneer er sprake is van een aantal factoren. De symptomen zullen naast het bloedverlies ook bestaan uit:

  • Pijn
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Het bloedverlies zal zo heftig zijn dat vrouwen geen uur kunnen reizen naar hun werk zonder dat ze doorlekken. Een maandverband of tampon, of zelfs een combinatie van die twee zal ieder uur, en eigenlijk vaker dan dat moeten worden verwisseld om doorlekken in de kleding te voorkomen.

Deze symptomen hoeven niet iedere maand voor te komen: ze kunnen in de ene maand wat ernstiger voorkomen dan in de andere maand. Je mag bovendien spreken van een zware menstruatie wanneer je veel bloedstolsels verliest tijdens je menstruatie. Je lichaam zal namelijk deze bloedstolsels tijdens je menstruatie dunner maken, maar wanneer je echt last hebt van een zware menstruatie heeft je lichaam daar geen gelegenheid voor.

Zware menstruatie door de overgang

Veel vrouwen die altijd een normale menstruatie hadden bemerken vanaf hun 40ste tot 45ste dat hun menstruatie opeens begint te veranderen. De menstruatie komt vaker voor, soms zelfs met de tussenpoos van maar een week, en wordt heftiger. Dit zal doorgaans het eerste teken zijn dat de overgang is begonnen, ook wel bekend als de menopauze. De menopauze houdt in dat de voorraad eicellen van de vrouw nagenoeg op is. De menopauze geeft aan dat de vruchtbare periode van de vrouw zo goed als voorbij is. In dit geval komen de zware menstruaties vooral door de hormonale schommelingen die je als vrouw doormaakt.

Problemen als stemmingswisselingen die je normaal gesproken al had tijdens je menstruatie zullen tijdens de menopauze vaker gaan voorkomen. Ook hierbij geldt dat dit een hormonaal proces is, maar dat je helaas op weinig begrip vanuit je omgeving zal kunnen rekenen.

Zware menstruatie met veel bloedverlies, wat doe je eraan

Wanneer je last hebt van een zware menstruatie met veel bloedverlies zal je er natuurlijk in eerste instantie alles aan doen om de gevolgen te beperken. Het is aan te raden om te zorgen voor goede opvang van het menstruatiebloed door een dubbele bescherming. Je mag ook denken aan andere middelen om menstruatiebloed op te vangen zoals een menstruatiecup. Dit is een cupje van flexibel materiaal wat je inwendig draagt en wat ervoor zorgt dat het menstruatiebloed wordt opgevangen op een manier die voor de buitenwereld niet zichtbaar is. Ook vervelende geurtjes voorkom je op die manier.

Ibuprofen, goed tegen pijn en overmatig bloedverlies

Heerlijk tegen de pijn bij je menstruatie, maar ook goed om bloedverlies tijdens een hevige menstruatie te beperken is het gebruik van ibuprofen. Door het slikken van ibuprofen zal je lichaam minder bloedstolsels aanmaken in je baarmoeder. Door het ontstaan van bloedstolsels krijg je meer last van bloedverlies. Het bloedverlies zal immers een natuurlijke reactie van je lichaam zijn om die bloedstolsels te verwijderen uit je lichaam.

Je overmatige bloedverlies zal afnemen met een derde tot de helft wanneer je een aantal keren per etmaal, ongeveer driemaal daags, een tablet ibuprofen van 400 mg of twee tabletten ibuprofen van 200 mg slikt. Het middel zal er bovendien voor zorgen dat buikkrampen en lage rugpijn afnemen.

Warmte als middel tegen menstruatiepijn

Wanneer je door menstruatiepijn veel last hebt van je buik, rug of bovenbenen kan je goed gebruik maken van warmte. Gebruik in dat geval een warmwaterzak, of een hittepit-kussen. Door de warmte zullen je spieren zich ontspannen waardoor het pijnlijke gevoel snel zal afnemen.

De pil slikken tegen een zware menstruatie

Een heel goed middel om menstruatieproblemen te verminderen is het gebruik van de anticonceptiepil. Het zorgt voor regelmatigere menstruaties, minder bloedverlies en daarbij ook minder pijn. Er wordt in je lichaam onder invloed van de anticonceptiepil immers geen of minder baarmoederslijmvlies aangemaakt. Dit hoeft dus niet te worden afgevoerd tijdens je menstruatie.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…