Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oververmoeidheid

Moe zijn is een normaal verschijnsel: iedereen is wel eens moe. Heb je bijvoorbeeld een lange dag gehad op je werk, heb je slecht geslapen of heb je een vermoeiende dag gehad met vrienden en familie, dan is het logisch dat je in de avond moe begint te worden. Als je moe bent, is dit gemakkelijk op te lossen door op tijd naar bed te gaan en nachtrust te nemen.

Als de klachten van moeheid niet verbeteren en zelfs alleen maar erger worden, is er sprake van oververmoeidheid. In dit geval is er geen sprake meer van een doodgewone vermoeidheid, maar is er sprake van een lagere periode van moeheid ofwel oververmoeidheid. Deze vorm van moeheid is niet op te lossen door een nachtje goed te slapen, maar is wat lastiger om te bestrijden. Daarnaast is een normale moeheid niet schadelijk, terwijl oververmoeidheid voor allerlei lichamelijke klachten kan zorgen.

De oorzaken van oververmoeidheid

Er zijn vele mogelijke oorzaken aan te wijzen voor oververmoeidheid. Zo kan men oververmoeid raken na een infectie, zoals griep. Omdat het lichaam veel moeite heeft moeten doen om de infectie te bestrijden, kun je je na de infectie nog weken lang vermoeid voelen. Daarnaast is het ook mogelijk om oververmoeid te raken door een depressie. Tijdens een depressie voelt men zich futloos, waardoor er altijd gevoelens van oververmoeidheid aanwezig zijn. Ook stress kan meespelen bij het ontstaan van oververmoeidheid. Zeker in combinatie met slecht eten, kan stress zorgen voor een flinke oververmoeidheid.

Tot slot wordt oververmoeidheid in de meeste gevallen gewoon veroorzaakt door te weinig slapen. Als je voor langere tijd niet voldoende nachtrust, is het logisch dat het lichaam uiteindelijk oververmoeid raakt. Voornamelijk mensen met een drukke baan en mensen met een druk sociaal leven (zoals studenten) kampen met een oververmoeidheid door te weinig te slapen.

Aandoeningen die oververmoeidheid veroorzaken

Naast bovenstaande oorzaken van oververmoeidheid, zijn er ook enkele achterliggende aandoeningen die oververmoeidheid kunnen veroorzaken. Dit betreft aandoeningen zoals diabetes, problemen met de schildklier, bloedarmoede en slaapziektes, zoals apnoe. Omdat slaapziektes de slaap verstoren, kan men niet voldoende nachtrust krijgen en dus oververmoeid raken.

De symptomen van oververmoeidheid

Er zijn enkele symptomen die duidelijk optreden als er sprake is van oververmoeidheid. Dit betreft de volgende symptomen:

  • Een gevoel van algehele malaise na het uitvoeren van inspanningen, zoals sport. Je voelt je bijvoorbeeld niet lekker na het spelen van een sportwedstrijd of na het fietsen naar je werk, waarbij je symptomen als griep lijkt te voelen.
  • Een duf gevoel, waarbij je het idee hebt dat er wolken in je hoofd zitten of je zweeft.
  • Hoofdpijn.
  • Spierpijn.
  • Een pijnlijke keel.
  • Wel voldoende slapen, maar niet uitgerust zijn.
  • Ontbrekende motivatie door het ontbreken van energie.
  • Slaapproblemen, zoals vaak wakker worden en niet in slaap kunnen komen.
  • Geheugenproblemen.
  • Concentratieproblemen.
  • Prikkelbaarheid en chagerijnig zijn.

Daarnaast voelt oververmoeidheid over het algemeen anders en heftiger dan gewoon moe zijn. Mensen die oververmoeid zijn, spreken vaak van een totaal andere vermoeidheid dan men normaal ervaart.