Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De symptomen van oververmoeidheid

shana
3 min read

Als je oververmoeid bent, ben je niet zomaar moe. Je bent al gedurende langere periode moe en de vermoeidheid lijkt niet minder te worden, maar alleen maar erger te worden. Als je jouw vermoeidheid niet meer op kan lossen door voldoende te slapen en je alleen maar vermoeider wordt, is er dan ook sprake van oververmoeidheid.

De symptomen van oververmoeidheid

Symptomen OververmoeidheidEr zijn enkele symptomen die je duidelijk laten zien dat er sprake is van oververmoeidheid en dat je op moet passen en rust moet nemen. Dit betreft onderstaande symptomen.

Ten eerste heb je te maken met een soort vermoeidheid die je nog nooit eerder hebt gevoeld. Natuurlijk ben je wel eens moe geweest, maar je hebt nog nooit deze vermoeidheid in je leven gevoeld. Veel mensen die kampen met oververmoeidheid, noemen deze vorm van vermoeidheid heel anders dan andere gevoelens van vermoeidheid die men wel eens heeft gevoeld.

Daarnaast heb je bij oververmoeidheid na fysieke inspanning, zoals sporten, fietsen of rennen, vaak een slecht gevoel. Je hebt het gevoel dat je ziek wordt en griep krijgt, maar het is moeilijk om te verwoorden waar je precies last van hebt. Je voelt je gewoon ronduit slecht en weet niet hoe dit komt, omdat deze mate van inspanning je nooit eerder zulke gevoelens heeft opgeleverd.

Ook heb je altijd een duf gevoel, kun je een zere keel hebben en is het ook mogelijk om hoofdpijn en spierpijn te ontwikkelen. Door deze klachten voel je je nog vermoeider dan je je al voelde en raak je nog meer uitgeput en opgebrand. Daarnaast heb je geen enkele motivatie om nog iets te doen, waarbi je gevoelens hebt die verder gaan dan ergens geen zin in hebben. Zo heb je geen energie, voel je je neerslachtig en heb je geen zin om wat dan ook te ondernemen.

Tot slot kan slapen een probleem vormen bij oververmoeidheid. Hoewel je zo graag lekker zou slapen, is het bij oververmoeidheid juist moeilijker om goed te slapen. Zo word je vaker wakker, ben je niet uitgerust als je opstaat of kun je maar moeilijk in slaap komen. Mensen met oververmoeidheid klagen vaak dat ze vermoeider zijn dan voor ze naar bed gingen.

De gevolgen van oververmoeidheid

Als je niets doet met de klachten die je ervaart door de oververmoeidheid en je gewone leven doorzet, kunnen er complicaties ontstaan door de oververmoeidheid. Op een bepaald moment is de energie van je lichaam namelijk echt op en is je lichaam simpelweg opgebrand. En als dit het geval is, gaat jouw gevoel van oververmoeidheid over in gevoelens van een burn-out, overspanning of van een depressie.

Het is dan ook erg belangrijk om snel te handelen bij het herkennen van de symptomen van oververmoeidheid, door direct rust te nemen. Vroeg naar bed gaan is bij oververmoeidheid niet meer belangrijk, dus het is belangrijk om echt rust te nemen en je lichaam weer de energie terug te geven die het op dit moment mist. Daarnaast kan het bij verregaande symptomen en klachten door oververmoeidheid aan te raden om naar de dokter te gaan, zodat de dokter kan adviseren wat er tegen de oververmoeidheid gedaan kan worden. 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…