Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom je steeds zo moe bent? 16 oorzaken van vermoeidheid

Irma Kroon
10 min read

Iedereen is wel eens moe of voelt zich extra vermoeid. Op zich is dat niet heel erg, als het maar niet te lang duurt en niet te veel effect heeft op jouw fysieke gesteldheid.

Daarom is het wel belangrijk om vroegtijdig de oorzaak van vermoeidheid aan te pakken. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om de oorzaak volledig aan te pakken, maar in veel gevallen kun je er zelf wél iets aan doen.

Wij zetten 16 vaak voorkomende oorzaken van vermoeidheid op een rij!

1. Slecht slapen

Slecht slapen is wellicht de meest voor de hand liggende een oorzaak van vermoeidheid. Maar het spreekt voor zich dat je vermoeidheid kan ervaren als je niet genoeg rust krijgt ’s nachts.

Een slechte of te korte nachtrust betekent dat je niet genoeg tijd hebt gehad om de zaken die je hebt meegemaakt overdag goed te verwerken. Ook je lichaam raakt niet goed uitgerust. En dan kun je daar overdag last van hebben.

Tips om je slechte nachtrust aan te pakken:

  • Probeer altijd op hetzelfde tijdstip te gaan slapen, eventueel vroeger dan normaal als je al even vermoeid bent.
  • Gebruik geen telefoon meer in bed.
  • Kijk geen televisie net voor het slapengaan.
  • Kom tot rust vooraleer je gaat slapen

Kleine aanpassingen die al een groot verschil kunnen maken!

2. Voeding

De voeding die je overdag tot je neemt is bedoeld als de brandstof voor je lichaam. Als je te weinig eet of niet gezond eet dan krijg je niet genoeg of niet de juiste voedingsstoffen binnen. Daardoor kun je ook minder goed functioneren en moet je lichaam harder werken om te kunnen presteren. Dat kan voor extra vermoeidheid zorgen.

3. Werksituatie

Het kan zijn dat je extra energie verliest door het werk dat je doet of dat je vermoeid bent omdat je onregelmatig werkt.

Als je werk doet dat te veel energie kost, kun je daardoor extra vermoeid raken. Het is dan zaak om werk te vinden dat je wel energie geeft of om je huidige baan leuker te maken in overleg met een leidinggevende.

Onregelmatige werktijden zorgen er dan weer voor dat je biologische klok in de war kan raken.

Mensen die in ploeg werken, zoals verplegers, kunnen last hebben van een verstoord bioritme en dus ook extra vermoeidheid.

4. Persoonlijke situatie

Als je met stressvolle situaties te maken hebt dan kun je daardoor ook vermoeid raken.

Zaken die allemaal extra energie van je vragen waardoor je vermoeid kunt raken:

  • Aanstaand huwelijk
  • Overlijden
  • Ziekte van een dierbare
  • Geboorte van een kind
  • Scheiding
  • Verhuizing

5. Overlast

Ook overlast door geluid kan een oorzaak zijn van vermoeidheid. Woon je aan een drukke weg, in een flat die erg gehorig is of in het centrum van een stad? Dan heb je vaak te maken met geluiden van buitenaf waar je weinig invloed op kunt hebben.

Je wilt het liefst wel met een raam open slapen voor frisse lucht dus moet je naar andere oplossingen zoeken. Denk daarom bijvoorbeeld eens aan oordoppen tijdens het slapen.

6. Slaapapneu

Als je adem tijdens het slapen soms stopt dan heb je waarschijnlijk te maken met slaapapneu. Door deze adempauze kan je wakker worden, waarna je evenwel ook gewoon weer in slaap valt.

Deze manier van slapen kan erg vermoeiend zijn ondanks dat je er zelf misschien weinig van merkt.

Wat kan helpen bij slaapapneu is:

  • Gezonder eten
  • Stoppen met roken
  • Afvallen
  • Geen alcohol drinken voordat je gaat slapen

7. Bloedarmoede

Een andere oorzaak van vermoeidheid is bloedarmoede. Bij bloedarmoede is het hemoglobinegehalte in je bloed te laag. Hemoglobine vervoert zuurstof naar de organen. Bij een tekort kan dus een zuurstoftekort in je lichaam optreden. Hierdoor kun je verschillende klachten zoals duizeligheid en vermoeidheid. Vaak komt dit door een gebrek aan ijzer, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.

8. Depressie

Als je last hebt van een depressie door overmatige stress en dat ook voor langere tijd ervaart, dan kun je daardoor ernstig vermoeid raken. En dat zowel mentaal als fysiek.

Heb je vaak langere periodes last van vermoeidheid en heb last van klachten zoals:

  • Verminderde eetlust
  • Somberheid
  • Geen zin om iets te doen

Dan zou je een depressie kunnen hebben.

9. Trage schildklier

De schildklier is een orgaan die de stofwisseling in je lichaam reguleert door middel van hormonen. Als deze te langzaam werkt, dan worden er te weinig hormonen aangemaakt. Hierdoor kun je moe worden en last hebben van een sloom gevoel. Door dit te laten onderzoeken kun je de oorzaak vinden en dit behandelen met medicatie.

10. Cafeïne

Het lijkt misschien niet meteen logisch, maar ook cafeïne kan de oorzaak van je vermoeidheid zijn. Door een kop koffie te drinken word je namelijk vaak net even alert en ‘wakker’. Maar krijg je te veel cafeïne binnen, dan heeft je lichaam steeds meer nodig wat tot oververmoeidheid kan leiden.

Koffie maakt je dan wel wakkerder en alerter, op lange termijn kan het ook tot oververmoeidheid leiden.

11. Urineproblemen

Problemen aan de urineweg kunnen ook voor vermoeidheid zorgen. Als je last hebt van een blaasontsteking, moet je voor je gevoel vaak naar het toilet. Daardoor ben je in de meeste gevallen ook de hele nacht in de weer.

12. Diabetes

Diabetes wordt veroorzaakt door een te hoog bloedsuikergehalte in het bloed. Deze suiker wordt niet zoals bij andere mensen omgezet in energie, maar blijft in de bloedbaan. Het lichaam komt dan zonder energie te zitten en raakt meer vermoeid. Door gezond te eten, te bewegen en in sommige gevallen insuline te spuiten kan dit worden verholpen.

13. Uitdroging

Als je erg moe bent, kun je ook last hebben van uitdrogingsverschijnselen. Het lichaam heeft dagelijks ongeveer 1,5 liter vocht nodig en als je weinig drinkt, kan het lichaam niet goed afkoelen werkt het dus ook minder goed.

14. Hartproblemen

Mensen die last hebben van hartproblemen zijn vaak ook extra vermoeid. Vermoed je dat hartproblemen misschien aan de basis liggen van je vermoeidheid? Overweeg dan een bezoek aan de huisarts of specialist.

15. Voedselallergie

In sommige gevallen kan een allergie voor bepaald voedsel ook tot vermoeidheid leiden. Heb je last van vermoeidheid nadat je iets hebt gegeten en komt de vermoeidheid steeds terug na het eten van dit voedsel? Neem dan contact op met de huisarts.

16. Chronische vermoeidheid

Tot slot kun je ook last hebben van chronische vermoeidheid. In dat geval belemmert de vermoeidheid jouw leven en heb je vaak al langer dan een half jaar last van vermoeidheidsproblemen. Ook dat is een teken om een arts in te schakelen.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…