Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Diabetes

Ongeveer een miljoen Belgen hebben diabetes. Daarmee is het volksziekte nummer één in ons land. Erfelijke aanleg of een ongezonde levensstijl spelen een rol in het krijgen van deze ziekte. Hoe kun je ontdekken dat je diabetes hebt?

Volksziekte diabetes

Wanneer de artsen constateren dat je diabetes hebt, ben je zeker niet de enige. Iedere dag ontvangen 145 mensen in België hetzelfde bericht. Dit heeft vrij veel impact op hun leven. Zo zullen ze voortaan hun bloedsuiker goed in de gaten moeten houden. Ook het prikken van insuline is bij diabetes noodzakelijk. Bij de stofwisselingsziekte diabetes mellitus is het lichaam namelijk niet meer in staat om de bloedsuiker op peil te houden. Normaliter maakt de alvleesklier de hormoon insuline aan. Deze worden geproduceerd op de zogeheten ‘eilandjes van Langherhans’.

Insuline zorgt ervoor dat je de juiste hoeveelheid glucose in het bloed hebt. Glucose kan gezien worden als een soort suiker. Het lichaam van een diabetes patiënt is niet in staat om de hoeveelheid glucose in het bloed op peil te houden. In vergelijking met een gezond persoon hebben suikerpatiënten teveel glucose in het bloed.

Symptomen van diabetes

Dat er teveel glucose ontstaat komt door het feit dat de eilandjes van Langerhans niet genoeg insuline produceren. Daardoor neemt de hoeveelheid glucose in het bloed voortdurend toe. Dit proces heeft grote invloed op het menselijk lichaam. Op een gegeven moment krijg je symptomen van suikerziekte. Deze manifesteren zich op de volgende manier:

Diabetes type 2

Elk persoon is verschillend, en daarmee is ook het ziektebeeld anders. Zo heeft niet iedereen last van bovengenoemde symptomen. Desondanks komen vermoeidheidsklachten en veel dorst bij veel patiënten veel voor. Als je iets vermoedt is het verstandig om even naar de huisarts te gaan. Suikerziekte bestaat uit twee verschillende vormen, te weten diabetes type 1 en diabetes type 2. Het laatste type komt voor bij 9 op de 10 mensen. In dat geval maken de eilandjes van Langerhans te weinig insuline aan. Bijzonder veel oude mensen krijgen last van deze vorm van suikerziekte. Zodoende wordt diabetes type 2 ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Factoren die een rol spelen bij het ontstaan zijn onder andere te weinig bewegen, roken en ongezond eten. Door een gezonde levensstijl verklein je dus de kans op diabetes type 2.

Diabetes type 1

Ondanks een gezonde levensstijl krijgen sommige personen toch diabetes. Ze kunnen er simpelweg niets aan doen, omdat erfelijkheid vaak ook een rol speelt. Bij een familielid met diabetes is de kans groter dat je het ook krijgt. De kans op diabetes type 1 is echter niet heel groot. Deze variant van suikerziekte komt namelijk voor bij slechts een klein percentage van de patiënten. Daarbij heb je een ernstiger variant van suikerziekte. Bij diabetes type 1 vernielt het afweersysteem namelijk de cellen die insuline aanmaken. Daardoor zul je als suikerpatiënt constant je bloedsuiker in de gaten moeten houden. Onbezorgd snoepen is er bij diabetes type 1 niet meer bij. Het is van groot belang om regelmatig insuline te spuiten. Zo niet, dan kunnen er ernstige complicaties ontstaan als blindheid en hart- en vaatziekten.

Hoge bloedsuikerspiegel

De diagnose van diabetes betekent niet het einde van de wereld. Tegenwoordig valt er dankzij diverse behandelingen en medicatie prima mee te leven. Wel zal je inderdaad meer op je eten moeten gaan letten. De behandeling voor diabetes verschilt per variant. Zo zal je bij diabetes type 1 regelmatig insuline moeten spuiten om je bloedsuikerspiegel op orde te krijgen. Deze kan van het ene op het andere moment vrij snel stijgen. Zo is stress een van de factoren die met name bij een suikerpatiënt veel invloed heeft op de gezondheid. Het is verstandig om dit zoveel mogelijk te vermijden.

Regelmatig insuline inspuiten

Bij een verhoogde bloedsuikerspiegel spuit je insuline in door middel van een insulinepen of insulinepomp. Via een soort pen met insulinevulling breng je de stof aan in het lichaam. Een insulinepomp is bevestigd op de buik. Hierbij geeft een kleine naald constant een kleine dosering insuline aan het lichaam. Bij patiënten met diabetes type 2 is het innemen van medicatie soms voldoende. Zo worden tabletten metformine vaak gebruikt om de hoogte van de bloedsuikerspiegel in de lever te verkleinen. Om het risico op complicaties te verlagen is het daarnaast van groot belang om regelmatig te bewegen en niet te roken.