Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Drie signalen dat je een tekort hebt aan Vitamine D

Olivier
4 min read

Een vitamine D-tekort kun je al snel herkennen aan onderstaande oorzaken. Veel mensen beseffen namelijk niet dat ze een tekort hebben. Zeker tijdens de wintermaanden is het belangrijk hier extra aandacht aan te geven.

Een gezonde huid met Vitamine D
Een gezonde huid met Vitamine D

1. Lichamelijke ongemakken

Als gevolg van een vitamine D-tekort kun je te maken krijgen met uiteenlopende lichamelijke kwaaltjes en ongemakken. Zo kun je onder andere last krijgen van een krimpende spiermassa en tijdens het sporten last krijgen van krachtverlies. Daarnaast kun je last krijgen van een chronische vorm van pijn door een tekort aan vitamine D. Zeker als je een donkere huidskleur hebt.

Deze vitamine is bovendien betrokken bij de groei van je botten en een tekort zal dan ook zorgen voor een verminderde botgroei en zwakkere botten. De kans op botbreuken zal dan dus toenemen. Op het moment dat je extreem weinig vitamine D binnenkrijgt, zal de kans op botbreuken zelfs verdubbelen.

Ook speelt vitamine D een essentiële rol om je hart in een optimale conditie te houden. Deze vitamine zal namelijk in belangrijke mate je bloeddruk reguleren en een tekort kan zelfs zorgen voor een forse bloeddrukstijging. Zo kan je op die manier dus de kans op hartproblemen vergroten.

2. Slaperigheid en een verminderd uithoudingsvermogen

Wetenschappers hebben ontdekt dat een extreem tekort aan vitamine D ervoor kan zorgen dat je last krijgt van slaperigheid op onverwachte momenten, zoals overdag op school of op je werk. Ook hebben wetenschappelijke onderzoeken aan het licht gebracht dat een tekort je algemene uithoudingsvermogen kan verlagen.

Dit zul je dan onder andere merken tijdens het sporten, maar soms ook tijdens het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Met andere woorden: als je niet voldoende vitamine D opneemt, zul je je eerder slaperig voelen en/of sneller uitgeput raken dan wanneer je wel genoeg van deze vitamine in je bloed hebt zitten.

3. Negatieve invloed op je humeur en stemming

Tijdens wetenschappelijke onderzoeken is ontdekt dat de kans op een depressie bij vrouwen zal verdubbelen op het moment dat zij niet voldoende vitamine D in hun lichaam hebben. Ook zal het humeur soms zwaar te lijden hebben onder een vitamine D-tekort. Vitamine D heeft immers in een belangrijke mate invloed op de concentratie van serotonine in je hersenen. Serotonine is een neurotransmitter die je humeur zal beïnvloeden en dus bepaald of je lekker in je vel zit. Als je dus niet genoeg vitamine D binnenkrijgt, zal je omgeving dat vaak eerder merken dan jezelf omdat je gewoonweg niet te genieten, en soms ronduit chagrijnig, bent.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…