3 tekenen dat je een tekort hebt aan Vitamine D

3-tekenen-dat-je-tekort-hebt-aan-vitamine-d.jpg

Een vitamine D-tekort kun je al snel herkennen aan volgende oorzaken.

1. Lichamelijke ongemakken

Als gevolg van een vitamine D tekort kun je te maken krijgen met uiteenlopende lichamelijke kwaaltjes en ongemakken. Zo kun je onder andere last krijgen van een krimpende spiermassa en tijdens het sporten last krijgen van krachtverlies. Daarnaast kun je last krijgen van een chronische vorm van pijn, zeker als je een donkere huidskleur hebt, door een tekort aan vitamine D. Deze vitamine is bovendien betrokken bij de groei van je botten en een tekort zal dan ook zorgen voor een verminderde botgroei en zwakkere botten. De kans op botbreuken zal dan dus toenemen. Op het moment dat je extreem weinig vitamine D binnenkrijgt, zal de kans op botbreuken zelfs verdubbelen. Ook speelt vitamine D een essentiële rol bij het in een optimale conditie houden van je hart. Deze vitamine zal namelijk in belangrijke mate je bloeddruk reguleren en een tekort kan zelfs zorgen voor een forse bloeddrukstijging, en op die manier dus ook de kans op hartproblemen vergroten.

2. Slaperigheid en een verminderd uithoudingsvermogen

Wetenschappers hebben ontdekt dat een extreem tekort aan vitamine D ervoor kan zorgen dat je last krijgt van slaperigheid op onverwachte momenten ogenblikken, zoals overdag op school of op je werk. Ook hebben wetenschappelijk onderzoeken aan het licht gebracht dat een tekort aan vitamine D je algemene uithoudingsvermogen kan verlagen. Dit zul je dan onder andere merken tijdens het sporten, maar soms zelfs ook tijdens het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Met andere woorden: als je niet voldoende vitamine D binnenkrijgt, zul je je eerder slaperig voelen en/of sneller uitgeput raken dan wanneer je wel genoeg van deze vitamine in je bloed hebt zitten.

3. Negatieve invloed op je humeur en stemming

Tijdens bepaalde wetenschappelijke onderzoeken is vast komen te staan dat de kans op een depressie bij vrouwen zal verdubbelen op het moment dat zij niet voldoende vitamine D in hun lichaam hebben. Ook zal het humeur soms zwaar te lijden hebben onder een vitamine D tekort. Dit in tegenstelling tot wat vaak aan maandelijkse stemmingswisselingen van een vrouw wordt toegeschreven. Vitamine D heeft immers in een belangrijke mate invloed op de concentratie van serotonine in je hersenen. Serotonine is een neurotransmitter die je humeur zal beïnvloeden en dus bepaald of je lekker in je vel zit. Als je dus niet genoeg vitamine D binnenkrijgt, zal je omgeving dat vaak eerder merken dan jezelf omdat je gewoonweg niet te genieten, en soms ronduit chagrijnig, bent.