Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat moet je doen tegen een te lage bloeddruk?

Irma Kroon
7 min read

Heb jij wel eens last van een wazig gezichtsveld als je bijvoorbeeld snel opstaat, duizeligheid, vermoeidheid of zelfs flauwvallen? Dit kan komen doordat je een te lage bloeddruk hebt: ook wel hypotensie genoemd. Maar hoe erg is dat eigenlijk, en wat doe je ertegen?

Wat houdt een te lage bloeddruk hebben in?

Een lage bloeddruk hebben, is op zich geen probleem. Sterker nog: het is vaak een gezond teken. Alleen wanneer de lage bloeddruk een gevolg is van een onderliggend medisch probleem, zoals bloedverlies, is het zorgwekkend. Er is nooit een bepalende grens getrokken die zegt wanneer een bloeddruk té laag is.

De meeste dokters spreken hier pas over als de patiënt er daadwerkelijk klachten aan overhoudt. Sommigen noemen een bloeddruk te laag wanneer de bovendruk beneden de 110 ligt en de onderdruk beneden de 70 bij mannen, of de onderdruk beneden de 100 en de onderdruk beneden de 60 bij vrouwen.

De zogenoemde bovendruk zorgt ervoor dat het hart bloed in de vaten pompt, de onderdruk zorgt net voor ontspanning bij het hart, dat zich dan weer kan vullen met bloed. De genoemde getallen rondom die druk staan voor millimeter kwikdruk-waardes (mmHg-waardes). Als deze waardes dus even wat lager liggen, hoeft dat nog niet meteen een probleem te zijn. Zo hebben erg gezonde personen, zoals sporters, vaak een lagere bloeddruk omdat hun hart beter gewend is aan fysieke inspanningen en dus per hartslag efficiënter bloed kan rondpompen.

Oorzaken

Het hebben van een lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn de mogelijkheden:

  • Een tekort aan zout en vocht
  • Bloedverlies (bijvoorbeeld bij heftige menstruatie of een bloeding in het maag-darmkanaal)
  • Uitdroging (bijvoorbeeld na meermaals overgeven, hevig zweten, bij diarree of flinke brandwonden)
  • Maag-darminfecties
  • Tijdens zwangerschap
  • Medicijngebruik (bijvoorbeeld juist door medicijnen tegen een hoge bloeddruk)
  • Hartritmestoornissen
  • Zenuw- of hormoonproblemen (bijvoorbeeld een tekort aan stresshormonen of een verstoorde bloeddrukregulatie na lange suikerziekte of bij de ziekte van Parkinson)

Symptomen van een te lage bloeddruk

Pas als je echt last krijgt van bijkomende klachten door een lage bloeddruk, kan een medische behandeling goed zijn. Een lage bloeddruk kan namelijk een indicatie zijn voor een ernstig onderliggend probleem. De mogelijke symptomen zijn:

  • Een duizelig gevoel nadat je bent opgestaan
  • Een licht gevoel in je hoofd
  • Flauwvallen (ook wel syncope genoemd)
  • Een onwel gevoel
  • Een bleek en wit uiterlijk
  • Een verandering van mentale status (bijvoorbeeld van optimaal geconcentreerd plots naar verward)
  • Misselijkheid
  • Een plotse verandering tussen het warm hebben en het koud hebben

Het lichte, duizelige gevoel in je hoofd komt doordat niet alle delen van het lichaam voldoende bloed aangevoerd krijgen door de te lage bloeddruk. De hersenen ervaren daarvan het snelst de gevolgen: zij krijgen gedurende een zeer korte periode te weinig zuurstof, waardoor de genoemde klachten ontstaan.

Mogelijke achterliggende problemen

Zoals gezegd is een lage bloeddruk niet meteen problematisch, maar wel als het een gevolg is van een dieperliggende complicatie. Het gaat dan vooral om plotse, acute dalingen van de bloeddruk. Dit kan gebeuren bij ernstig bloedverlies: de druk daalt dan door een tekort aan bloed in de vaten.

Een acute verlaging kan ook optreden bij infecties zoals een bloedvergiftiging, na een zware allergische reactie of bij serieuze problemen met het hart, zoals een infarct of ritmestoornissen.

Hoe kun je een te lage bloeddruk verhelpen?

Als je langer dan vijf dagen rondloopt met een te lage bloeddruk, is het verstandig om een arts in te schakelen. Zo kan er gekeken worden naar de oorzaak van de hypotensie. Ook als je last krijgt van de genoemde symptomen, zoals duizeligheid en een licht gevoel in je hoofd, is het aan te raden een arts te raadplegen.

Andere mensen inlichten over je te lage bloeddruk is soms ook handig, omdat zij dan weten wat er aan de hand is als je misschien wel flauwvalt. Zij kunnen eten of drinken voor je halen zodat je bloeddruk weer zal stijgen en je je weer beter gaat voelen.

Kun je een te lage bloeddruk voorkomen?

Om een te lage bloeddruk te voorkomen is het goed om te zorgen dat je genoeg drinkt, en voldoende zout binnenkrijgt. Zout zorgt ervoor dat het lichaam het vocht beter vasthoudt: dit heeft het lichaam namelijk hard nodig om goed te kunnen functioneren.

Verder helpt het vermijden van stress, op tijd gaan slapen, veel te bewegen en gezond te eten en drinken. Voor een relatief klein bedrag kan je een goedgekeurde bloeddrukmeter in huis halen om het zelf te kunnen controleren. Hierbij is er de keuze uit een bovenarm bloeddrukmeter of een polsbloeddrukmeter.

Volg zelf je bloeddruk op
Volg zelf je bloeddruk op

Samengevat: wees niet meteen bang als je even een te lage bloeddruk hebt. Het kan juist zelfs een teken zijn dat je hart gezond is. Pas als de lage bloeddruk langer dan vijf dagen aanhoudt, of als je last krijgt van bijkomende klachten zoals duizeligheid of zelfs flauwvallen, is het goed een arts te raadplegen. De arts kan dan op zoek gaan naar de exacte oorzaak van de hypotensie.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…